Je zit niet zo lekker in je vel

Je kent dat wel, je zit al een tijdje niet zo lekker in vel. Je zoekt naar oorzaken: misschien te druk op mijn werk. Te veel activiteiten in de kerk. Misschien heb ik de afgelopen periode te veel aan anderen gedacht en te weinig aan mezelf gedacht. ‘Heb je naaste lief als JEZELF’ zegt de bijbel en dat ‘jezelf’ vergeten we weleens. Je zoekt naar oorzaken, maar je kan je vinger er maar niet op leggen.

De uitspraak die soms irriteert

Je hoort het de worshipleader soms ook zeggen: ‘God groot maken doe je niet alleen wanneer het goed voelt. God verdient het om altijd groot gemaakt te worden, ook als je niet zo lekker in je vel zit’ Vaak irriteerde mij dit soort uitspraken. Omdat wanneer ik niet lekker in mijn vel zat, ik altijd kon aanbidden wat ik wilde, maar ik kwam er nooit ‘doorheen’, het vervelende gevoel bleef.

Die avond was het anders

Tot die ene avond. We hadden in de kerk een jongerendienst. De opkomst was minder dan we vooraf gehoopt hadden. Het was zelfs zo dat de band van het podium af kwam en in de zaal stond om de aanbidding te leiden. En ik voelde mij niet op mijn best. En toch deed ik waarvoor ik gekomen was, God groot maken. Ik maakte een keus met mijn verstand om de focus op God te leggen.

Aanbidding

Langzamerhand werd de zaal mee genomen in de aanbidding, het worship team deed waarvoor God ze geroepen heeft: anderen helpen om in aanbidding te komen. Voordat ik het wist, zat ik ook op mijn knieën en aanbad de God die ik zo lief heb.

De waarheid

En we naderden het einde van de worship, en een waarheid drong door tot diep in mijn hart. Aanbidding verlegt de aandacht van mijn problemen en van mijn gevoel, naar de liefdevolle Vader die ik met mijn mond groot mocht maken. Want in de periode dat ik daar zat, mijn innerlijk gericht op God i.p.v op mezelf, verdwenen mijn problemen naar de achtergrond.

Een andere focus

Het was heerlijk, mijn focus was volledig op mijn Vader, die voor mij wil zorgen en die mij wil helpen met alles wat ik doe. Het was net alsof ik mijn problemen vertelde over de grote God die ik dien, ipv dat ik altijd God mijn problemen voor leg. En ze verdwenen als sneeuw voor de zon. Waren niet meer zo groot als dat ik ze al die tijd in mijn gedachtes gemaakt had.

God aanbidden is in eerste instantie om Hem groot te maken. En wanneer we Hem groot maken, verleggen we onze focus van onze dagelijkse uitdagingen naar de God die groter is dan onze uitdagingen en problemen. We verleggen onze focus naar DE Voorziener, en gaan met Zijn ogen naar onze uitdagingen kijken.

Het is een keuze

Alleen jij en ik moeten een keuze maken. Kiezen we er voor om naar onze problemen te blijven staren, te verlamd om God te aanbidden. Of kiezen we er voor om onze problemen even aan de kant te zetten en om God groot te maken, wetende dat je daarna met een andere blik naar je problemen kan kijken. Dat je de problemen niet meer als vermoeiend en lastig ziet, maar dat je ze ziet als een mooie gelegenheid om Zijn grootheid en voorziening in te mogen ontdekken!