“Zo, lekker een avondje niks doen”, dacht ik toen ik een tijdje terug om zes uur ’s avonds uit mijn werk kwam. Maar zus Mayke was druk op zoek naar een mogelijkheid om bij HWP te komen en stelde me eigenlijk meteen de vraag of ik mee wilde. HWP (Het Westerkwartier Project) is een bijeenkomst van jongeren, waarin ze samen zingen, een korte preek kijken en daarna nog gezellig nazitten. Het wordt gehouden in het plaatsje “Opende” en om er te kunnen komen moet je met de auto langs donkere, slecht (of zeg maar gerust “niet”) verlichte wegen. Mayke gaat liever niet alleen, dus besloot ik op het laatste moment om toch ook maar in te stappen. De avond verliep daarom niet volgens mijn eigen plan, maar ik heb er geen spijt van gekregen. Het was een gezellige dienst met een overdenking over “Gods familie”.

Het familiebedrijf

De overdenking schetste dat God een familiebedrijf heeft. Klinkt een beetje raar misschien, maar het is toch echt waar! Iedereen die Christen is, hoort bij Gods familie, ongeacht wat je bijdraagt aan Gods koninkrijk. Je hoeft natuurlijk niet per se voorganger, zendeling of aanbiddingsleider te zijn om kind van God te worden! God heeft wél voor al zijn kinderen een plan gemaakt, een plekje vrijgehouden voor in zijn “familiebedrijf”. Toen ik klein was, zongen we altijd “God heeft een plan met je leven” op de zondagsschool. Nu begrijp ik eigenlijk pas een beetje hoe dat zit…

Zie het zo: Bij Gods familie horen, is een kwestie van ín een bootje stappen en het water op gaan. Maar in Gods bedrijf werken is een kwestie van uit je boot stappen en op water lopen.

Daar is iets meer vertrouwen voor nodig. Zelf sta ik al met één been buiten de boot!

Vertrouwen

Inmiddels ben ik druk bezig met mijn CD-project in Veenendaal, bij TCC-studios. Op een heel bijzondere manier, welke ik echt als Gods leiding zie, ben ik terecht gekomen bij deze Studio en worden mijn nummers nu geproduceerd o.l.v. Ralph van Manen. De kans om mijn nummers, die geïnspireerd zijn op God, te laten horen aan heel Nederland, is een kans die ik met beide handen aangrijp! Een kans op een grote taak in Gods familiebedrijf. Het lastige aan werken voor God is vertrouwen. Sommige dingen moet je loslaten als je de kans krijgt om voor God te werken. Dat is wat Petrus deed toen hij uit de boot stapte tijdens een storm op zee! Hij moest het idee dat hij als “gewone” man helemaal niet op water kán lopen, laat staan tijdens een storm, volledig loslaten. Wat een vertrouwen!

In Zijn hand

In Gods bedrijf werken kan heel veel betekenen. God vraagt niet aan iedereen om naar Ninevé te gaan, bij wijze van spreken. En ook niet iedereen hoeft een volk door de woestijn te leiden. Maar het mooie aan Gods bedrijf is denk ik dat Hij alles in de hand heeft. Werken voor God betekent misschien dat je voor je gevoel in de leeuwenkuil wordt gegooid, of dat je voor je gevoel een reus met een kiezelsteentje moet neer kegelen.

Maar de God van het Universum is de baas van dit bedrijf.

Niets is onmogelijk voor Hem. Hij zet jou in, maar Hij heeft je tegelijk in Zijn hand. Spannend… maar veiliger kun je niet zijn!

God heeft een plan

Dus iedere keer als ik God bel en Hij lijkt niet op te nemen… Als ik wil schrijven maar er is geen inspiratie, als ik wil zingen maar keelpijn krijg… Dan denk ik maar weer even aan de zondagsschool en wat we daar zongen. “God heeft een plan met je leven”. Dan kijk ik achterom en zie ik hoe dat plan zich tot nu toe heeft uitgewerkt en dan ben ik ervan overtuigd dat het goed komt.

Misschien heb je vroeger ook “God heeft een plan” gezongen op de zondagsschool. Of misschien heb je helemaal niet het gevoel dat je leven “volgens plan” verloopt. Tijd om uit je boot te stappen?

Liefs Jildou