Gisterenavond zat ik samen met Jeanne Marij in de zon op het balkon aan de achterkant van ons eigen huis. We waren allebei verdiept in een boek terwijl om ons heen een geroezemoes aan stemmen en lachsalvo’s het gevoel van op-vakantie-zijn compleet maakte. Terwijl ik grote moeite moest doen om wakker te blijven in deze relaxte setting en ik vocht tegen de verleiding om m’n boek te laten zakken, viel mijn ene, nog open, oog op een soort van gedicht met de titel ‘Het Kalverpad’.

Het was een verhaal over een kalf dat aan het eind van de dag terugliep naar de stal en hierbij een spoor achterliet. Dat spoor werd opgepikt door andere dieren, door mensen en uiteindelijk werd het een drukke verkeersader zonder dat iemand zich ooit af had gevraagd of er niet een andere, betere of snellere weg bestond. Het ging over gebaande paden en de eigenschap van ons als mensen om die paden te volgen, te blijven volgen en ze vervolgens ‘heilig’ te verklaren. Heilig in de zin van “we doen de dingen die we doen omdat we dat altijd zo gedaan hebben.”

Vaak hebben we ook niet geleerd om buiten deze paden te denken, laat staan te lopen..

Het Pad Van Het Kalf

Misschien herken je hier wel iets van. Dat je, op welk terrein van je leven dan ook, het gevoel hebt dat het anders zou moeten, maar je eigenlijk niet weet waar je moet beginnen.

En dus volg je het pad van het kalf.

Je dreigt de kinderen die God in jouw invloedssfeer heeft geplaatst één voor één kwijt te raken doordat jouw wereld niet matcht met die van hen, maar je zit met je handen in het haar omdat je geen idee hebt wat jij anders zou kunnen doen.

En dus volg je het pad van het kalf.

Je doet de dingen waarmee je vertrouwd bent en probeert diezelfde dingen misschien nóg beter te doen. Maar hoe goed je je best ook doet, je vindt jezelf steeds weer terug op hetzelfde pad. Hetzelfde dode spoor.

Het pad van het kalf.

Mijn kalverpad

Zelf loop ik vaak op mijn eigengemaakte kalverpad van ongeduld en irritatie ten opzichte van mijn twee jongens. Het is zó makkelijk om mijn geduld te verliezen als ze niet doen wat ík wil. Zó makkelijk om een kort en geïrriteerd antwoord te geven als ze voor de twintigste keer hetzelfde vragen.  Zó verleidelijk om het pad van het kalf te volgen..

Het pad van het kalf is vaak een product van dat wat je zelf meegemaakt hebt. En hoe moeilijker je het vindt om je hiervan los te maken, hoe waarschijnlijker het is dat je het ook mee gaat geven aan de kinderen waar jij invloed op uit kunt oefenen. Onbewust en ongewild leid je ze op het kalverpad.

Jóuw kalverpad

Ik zou je deze week willen uitdagen om op zoek te gaan naar die kalverpaden in jouw leven. Die gewoontes die ervoor zorgen dat je die kwetsbare groep niet geeft wat ze nodig hebben. Waarvan je ergens wel weet dat ze niet kloppen, maar die zo comfortabel aanvoelen.

Challenge Liefdevol Ouderschap

De Challenge Liefdevol Ouderschap is iets wat je vervolgens handvatten zou kunnen geven om dit praktisch vorm te geven. Óók als je geen ouder bent. Jóuw invloed op de kinderen om je heen kan een wereld van verschil betekenen in hun levens. Het kan ze behoeden voor het lopen van jouw kalverpad en het kan ze leren om mét God ongebaande paden te gaan! De Challenge Liefdevol Ouderschap is door uitgeverij Gideon gemaakt aan de hand van het boek Liefdevol Ouderschap.

 

Zegengroet,

Martijn