Bijbeltekst

Psalm 25:1

24 februari 2018
·
2 minuten lezen

Het is vandaag de tweede zondag van de Veertigdagentijd. Deze zondag heet van oudsher ‘zondag Reminiscere’. Het is Latijn voor ‘gedenken’. We herkennen hierin het Engelse woord ‘remind’ voor gedenken/ herinneren. Bij deze zondag hoort Psalm 25. Daar lezen we in het zesde vers ‘Denk aan uw barmhartigheid, HEER…’.  En plotseling staan we midden in de geschiedenis van de Rechters. Telkens is er de trits zonde, berouw, verlossing.

  1. Het volk Israël doet wat slecht is in de ogen van de HEER. Het vergeet de HEER, ruilt Hem in voor afgoden, idolen. Op z’n Rechters gezegd: ‘Iedereen deed wat goed is in eigen ogen.’
  2. Vervolgens gaat het niet goed met Israël. Want de Heilige van Israël, de Ene, de enige ware God, laat dat niet over Zijn heilige kant gaan. Hij keert zich af en Israël wordt onderdrukt.
  3. Ten langen leste roept Israël tot de HEER. ‘Help ons! Red ons!’

Dat laatste anders gezegd: ‘Gedenk ons! In uw barmhartigheid.’ En we vullen aan met een kruiswoord van één van de gekruisigde misdadigers die naast Jezus gekruisigd was: ‘Gedenk mij in uw Koninkrijk.’

Gedenken is berouw hebben. Gedenken is terugkeren naar Hem die barmhartig en genadig is. Gedenken hoort bij sjabbat. In de eredienst gedenkt Israël Gods grote daden. Met bijvoorbeeld Psalm 68 die gisteren al aangehaald werd. Geprezen zij de HEER, die ons draagt en ons redt! Gedenken is onlosmakelijk met sjabbat verbonden. Gedenk de sabbatdag, dat gij die heiligt. (Ex. 20: 8). Vandaag, op deze zondag van gedenken, gedenken we Otniël (Re. 3: 7-11). Want de HEER zond Otniël om zijn volk te bevrijden. Otniël, zijn naam betekent ‘God is mijn kracht’. En de kracht van God zet Hij in om zijn volk te bevrijden. Te verlossen. Daartoe wordt de Geest van God vaardig over Otniël.

Denk aan mij!

Vandaag is het zondag Reminiscere. We roepen tot God: “Denk aan mij. Kom mij bevrijden.” Maar de vraag is, waarvan? Waarvan moet God ons vandaag nog bevrijden? Dus horizontaal: waarvan moet ik bevrijd worden? Verticaal: noem een bevrijder die dat kan. Een mooi kruis-Woord-raadsel om vandaag mee bezig te zijn.

Johan Duijster

Auteur
17
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
iDEAL
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels