Goede Vrijdag. Weet je hoe Dietrich Bonhoeffer deze dag beschrijft? Het einde. Het definitieve einde. Een citaat waar ik een tijdje over na heb zitten denken.

“Goede Vrijdag is niet de duisternis waarvan zeker is dat die weer zal moeten wijken voor het licht. Het is geen winterslaap die kiemen van leven in zich verbergt en die voedt. Nee, het is de dag waarop mensen die zelf God wilden worden, de mensgeworden God, de persoongeworden liefde doden; de dag waarop de Heilige van God, God zelf, sterft, werkelijk sterft. En dat geheel vrijwillig, maar wel vanwege de schuld van ons mensen. Hij sterft, zonder dat er ook maar één kiem van leven in Hem overblijft waardoor iemand zou kunnen beweren dat Zijn dood eigenlijk niet meer was dan een slaap. Goede Vrijdag is geen overgangsstadium zoals de winter. Nee, het is echt het einde.

Het einde van de schuldige mensheid en het laatste oordeel dat wij mensen over onszelf hebben uitgesproken.”

(Dietrich Bonhoeffer – “Veertigdagentijd”)

Dat.
Die laatste zin.
Het laatste woord over het oordeel.
Het is gesproken.

Je bent vrij.

Leef.

Omdat Hij jou alles waard vond om voor te sterven.
Omdat Hij jou juk van al die irritante tekortkomingen, schuld en falen heeft gedragen.
Hij ging dieper dan jij ooit kunt komen om jou te rechtvaardigen.
Zijn striemen om ál jouw wonden te genezen.
Zijn genade is genoeg.

Kijk omhoog.
Sta op.
Recht je rug.
En leef.
Omdat HIJ LEEFT!

Hallelujah!

“Hij heeft in zijn lichaam onze zonden het kruishout op gedragen, opdat wij, dood voor de zonde, rechtvaardig zouden leven. Door zijn striemen bent u genezen.” 1 Petrus 2:24 (NBV)

Reflectievragen in deze 40 dagen tijd

  • Schrijf de dagtekst eens op. En lees eens 1 Petrus 2:19-25. En als je meer hierover wilt, net vanuit een ander oogpunt: Romeinen 6. Laat het eens op je doordringen wat deze tekst betekent. Wat deze voor jou betekent. Vertel je gedachten aan God, geef Hem jouw gedachten, vragen en dank.
  • Wat betekent ‘rechtvaardig leven’ voor jou? Hoe ziet dat er uit, denk je, wat is er bedoeld? Ga eens op onderzoek uit. En leg het eens naast jouw leven. Wil je in die rechtvaardigheid, rechtvaardig-verklaard leven? Wat betekent dat? Concreet? Schrijf het op….
  • Kijk vandaag af en toe eens naar deze tekst. En reflecteer vanavond hierop wat het je deed. Breng je gedachten bij jouw eeuwige Vader.
  • Er zijn zoveel prachtige liederen waarin de waarheid uit de Bijbeltekst van vandaag terug komt. In onze afspeellijst op Spotify staat er nu een aantal bovenaan die hier over zingen. Wil je je vandaag bezinnen op Goede Vrijdag, luister bijvoorbeeld eens naar de eerste 10 nummers.

Auteur

Deze kruimel is ontworpen door Annelotte Kuipers. De tekst bij deze kruimel is geschreven door Annemieke van Bochove (annemieke@dagelijksebroodkruimels.nl). Het citaat komt uit: Dietrich Bonhoeffer – Veertigdagentijd, onderweg met Bonhoeffer.

Hillsong – Man of Sorrows

Auteur
180
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Vormgever
88
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Thuiswinkel waarborg
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels