Soms staar je naar een Bijbeltekst en krijg je de impact van de tekst niet te pakken. Ken je dat? Bij mij triggert dat altijd iets. En ik ga op zoek. In de context, in andere vertalingen. 

In de grondtekst staat voor het “geloof” hier “Eusebeia”. Godliness, godsvrucht. Heel simpel eigenlijk: de vruchten van God. Een leven uit ontzag en liefde voor God. Dat leven gaat zijn uitwerking hebben in álle dingen die je doet. Niet alleen op zondag, wanneer je dat zondagse jasje aantrekt. Ook in je relaties. Op je werk.
Het kijken naar wie je bent en wat je hebt.
Dat is een leven lang leren.
Een leven lang op weg naar heiliging. Waarbij we onderuit zullen gaan, dat hoort bij leren wandelen. Ook in het leven achter Jezus aan.
En dat is een keuze. Een keuze omdat je weet wie je bent. 

Gemaakt, gewild door de Schepper van hemel en aarde.
Die er Zijn leven voor over heeft om jou vrij te maken en te leren leven zoals Hij bedoeld heeft.
Omdat Hij jou waard vindt. Alles waard vindt.

Is dit besef geland?

Er is niets mooiers, groters, waardevollers in dit leven te vinden, dan de liefde van God en het leven dat Hij voor jou voor ogen heeft. Al het andere zal uiteindelijk verdwijnen.

Laat het gewoon landen. Ontvang het. Je hoeft er niets aan toe te voegen. Dan het te ontvangen als een kind. Verwonderd en dankbaar. 

Het gaat zijn uitwerking hebben, omdat je anders leert kijken naar jezelf. Naar de ander. Naar situaties. Het in een ander perspectief plaatsen. 

“Je hoeft je niet bezig te houden met discussies over dwaalleren, om je gelijk te bewijzen,” schrijft Paulus naar Timotheüs. “Jouw heilige wandel, je godsvrucht is niet iets waar je je gelijk mee hoeft te krijgen of iets hoeft te verdienen. Wees tevreden met wat je ontvangen hebt, je neemt niets mee behalve dat wat jou verbindt aan God, en laat liever God zien in wie je bent: Jaag gerechtigheid na, godsvrucht, geloof, liefde, volharding en zachtzinnigheid. STRIJD de goede strijd van het geloof, neem het eeuwige leven in ontvangst waartoe je bent geroepen.” (vers 11,12).

Het is jouw eigen keuze.

Je mag het ontvangen.
En rentmeester zijn.

Over een prachtige schat.

Maar voor wie tevreden is met wat hij heeft, is het geloof grote winst. 1 Timothëus 6:6

Verder nadenken?

Als je nog meer wilt nalezen over wat die godsvrucht nu eigenlijk inhoudt: lees dit hoofdstuk in de eerste brief van Paulus aan Timotheüs. En pak ook het vierde hoofdstuk erbij. De Naardense Bijbel omschrijft het ook heel duidelijk vanuit de grondtekst en mooi poëtisch. Ook Petrus schrijft over de godsvrucht in zijn tweede brief (hoofdstuk 1). Het is zelfs een radertje in het hele proces van leren leven, leren groeien en je steeds steviger te laten wortelen in Gods Koninkrijk. Maar maak het geen doel op zich. Laat God jouw doel zijn, waar je je naar uitstrekt, om wie Hij is, en jij bent.

Als je nog meer wilt lezen over dit leren leven, kan ik je het boek “Oerbrood” echt aanraden en de maandelijkse brief van Martijn, die je stap voor stap meeneemt. Niet als reclamepraatje, maar omdat ik er in geloof dat het waardevolle handvatten zijn in het samen-op-weg-zijn en leren leven. Net als wij :)

Auteur

De kruimel is ontworpen door Marjoke van den Dool. De tekst bij deze kruimel is geschreven door Annemieke van Bochove (annemieke@dagelijksebroodkruimels.nl).

Auteur
180
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Vormgever
78
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
iDEAL
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels