Bijbeltekst

2 Petrus 1:19

14 december 2021
·
6 minuten lezen
2 Petrus 1:19

“Zou het zo kunnen dat we bij al ons druk rondrennen, in feite op de vlucht zijn, proberen te ontsnappen al al die angsten? Al die pijn?? Als dat tekortschieten? We leven allemaal een leven van stille angst. Je kunt je hoofd buigen en huilen om alles wat er niet is. Om alles wat jij niet bent.

In de koude winter geeft de profeet Habakuk ons dit geschenk om dit bij ons te dragen: vreugde in de Heer is er ook als we vechten met het nu.

Vechten en je verheugen zijn niet twee chronologische stappen, maar twee gelijktijdige bewegingen, die vloeiend in elkaar overgaan.

Strijd kan vreugde verdiepen. Toch. Nu.

Al zou de vijgenboom niet bloeien,

al zou de wijnstok geen vrucht dragen en zullen er geen dagen zonder strijd zijn,

al zal ik tegenvallen,

al zal zoveel tegenvallen – toch zal ik juichen voor de Heer.

Toch zal ik jubelen voor de God mij redt.

Toch. Zelfs nu.

Het geheim van vreugde is altijd een kwestie van perspectief: een vastberaden bik op de Vader, niet op onze eigen angsten.

Alle vrees is slechts het idee dat er een einde komt aan Gods liefde. Wanneer komt er ooit een einde aan Hem?

Als je helemaal aan de grond zit, raak je de diepten van God aan.

Vanaf zijn wachtpost roept Habakuk het een worstelende wereld toe: Ik zal jubelen voor de God die mij redt! We hebben een Redder. Hij overbrugde de afstand tussen hemel en aarde en kwam voor jou naakt en breekbaar in de kribbe. En daarna lag Hij, naakt op een Kruis. Als Hij je Zijn Zoon gaf om je te redden, zal Hij je dan niet alles geven?

Al zou de vijgenboom niet bloeien,, zijn liefde bloeit altijd.

In plaats van een verklaring te geven voor onze moeiten, deelt Jezus er in. Hij weet dat waar antwoorden koud zijn, zijn armen warm zijn.

Je kunt de wachtpost beklimmen. Ga op de uitkijkpost staan, zelfs nu: er zijn geschenken.

Tel en hertel de geschenken: wees blij, wees blij.

Onze wereld wankelt als we ons niet verheugen.

Een lied van dank brengt alles in evenwicht. Aanschouw de goedheid van de God van onze redding overal, en laat je dragen – Zijn liefde dwarrelt om ons heen als bloesems van genade in december”

Uit: “Het Grootste Geschenk” – Ann Voskamp.

En wij hebben het profetisch woord dat vast en zeker is en u doet er goed aan daarop acht te slaan. Als op een lamp die schijnt in een duistere plaats, totdat de dag aanbreekt en de morgenster opgaat in uw hart. 2 Petrus 1:19 (HSV)

Reflectievragen en gedachten bij deze Adventskruimel

  • Schrijf de dagtekst op. Wat denk je dat het profetisch woord is?
  • Lees ook 2 Korinthe 4:5-15. Wat denk je dat waar het licht in vers 6 over gaat.
    Het geheim ligt verborgen in Jezus zelf. De komst van God, die Licht bracht in een veel te donkere wereld. Die Licht brengt in een donker, eenzaam leven. Hij is het Licht dat gekomen is en blijft schijnen. En in Hem zijn alle beloften over dat waar wij op hopen, ja en amen. Hij is de vervulling van de beloften van God in het Oude Testament, die profeten gezegd hebben. En Hij zal in vervulling brengen alles wat nog niet zichtbaar is. Dat is de belofte, het woord dat zeker en vast in je hart zit. Hij is onze lichtbrenger. En het zal altijd ochtend worden. Al zou de vijgenboom dit jaar niet bloeien, al zal alles tegenvallen, toch zal ik mij verblijden in onze God, want Zijn beloften zijn ja en amen. Het wordt licht. Want Hij is de morgenster. Die je in de zwartste nacht altijd als eerste ziet schijnen en jou vertelt dat het morgen zal worden.
  • Neem vandaag de tijd om op de “wachtpost” te klimmen. Denk in dat moment van stilte aan de vreugden die je hebt ontvangen – en schrijf ze op. Wat staat er deze op je agenda? Of het nu standaardactiviteiten zijn, leuke of moeilijke dingen: kun jij jouw dag aan de Lichtbrenger geven, zodat Hij Zijn licht er over en er doorheen kan laten schijnen, in ieder detail? Zie jij uit naar wat God gaat doen en geven?
  • Is jouw lamp aan? (nee, ik ga niet zeggen wat ik precies met deze vraag bedoel. Laat de verschillende gedachten hierover gewoon komen, en kijk ook naar de Bijbeltekst van vandaag)
  • Luister eens naar  de prachtige tekst van “Waker van de wereld” van Hanne de Vries en “Perfect Light” van Chris Tomlin, je vindt deze op onze Afspeellijst “Advent 2021”.
  • Wil je reageren of met anderen in gesprek over deze vragen? Reageer gerust onder deze kruimel op onze Facebook, Instagram of LinkedIn pagina. Persoonlijk kan uiteraard ook: annemieke@dagelijksebroodkruimels.nl

Onze tips bij de (advent)kruimels

Onze artikelen hieronder zijn praktisch om zelf met de inhoud van de Bijbelteksten en eventuele reflectievragen (zoals bij alle adventskruimels) aan de slag te gaan. Niet verplicht, maar zijn bedoeld als een praktisch handvat om zelf de Bijbel te gaan onderzoeken en toe te leren passen in jouw eigen leven. Mocht je daarbij met ons blijven over nadenken, hoe je kunt leren leven zoals God dat voor ogen heeft? Bekijk ons off line groeiprogramma, waarbij je maandelijks een dikke brief met praktische reflectievragen van ons op de deurmat thuis krijgt: OERBROOD.

Wil jij ook delen?

In onze webshop vind je veel artikelen, die jou kunnen helpen om de woorden van God te delen. Kijk bijvoorbeeld bij onze kerstkaarten, waarmee je woorden van Licht, Hoop en Vrede kunt delen. Dat waar de wereld zo naar verlangt. En we hebben ze in groot en klein, van minikaartjes tot luxe dubbele kerstkaarten en posters. Deel zoals het bij jou past. De minikaartjes kun je bijvoorbeeld ook op een setje kaarsen plakken. De grotere kaarten en posters zijn mooi om neer te zetten. Of combineer met een mooi cadeauboekje, zoals “Een Zegenwens Voor Jou“. Naar wie deel jij uit?

IK WIL OOK LICHT & VREDE DELEN

Vormgever
273
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
iDEAL
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels