Blog

Drie Keer Lezen, Leren Door Het Woord

15 februari 2018
·
3 minuten lezen
Drie Keer Lezen, Leren Door Het Woord

In deze veertigdagentijd overdenken, bezinnen en bidden we aan de hand van het Bijbelboek Rechters. Zoals het grootste deel van Gods Woord, zijn in dit boek drie perspectieven verwerkt;

– de geschiedenis van God met zijn volk Israël,
– de belofte en verwachting van de Messias, en
– de betekenis van Gods Woord voor ons leven in het heden.

Ezelsbrug

Vrij vertaald kun je ook zeggen (en dat is gelijk een mooie ezelsbrug): lees de Bijbel altijd als het Woord van de Drie-enige God.

Het Woord van
– de Vader: de Schepper, die nooit loslaat wat Zijn hand begon,
– de Zoon: de Messias, Christus Jezus, en
– de Heilige Geest: Gods aanwezigheid in ons eigen leven.

In de boeken over de profeten, zoals bijvoorbeeld Jesaja, zijn deze drie perspectieven heel duidelijk te herkennen. Jesaja profeteert aan het volk Israël een boodschap voor de situatie waar het volk op dat moment in verkeerde; God zou het volk thuisbrengen uit de ballingschap (al leek het volk Hem vergeten). Maar in zijn profetie lezen we ook over de toekomst van het volk: de komst van de Messias. En zijn woorden hebben een boodschap voor ons eigen hart. Ze helpen, waarschuwen, bemoedigen en troosten de gelovige die in deze tijd wil leven naar Gods wil.

Drie keer lezen

Ook het boek Rechters kent die drie-eenheid. Het vertelt ons de geschiedenis van het volk Israël. Na het overlijden van Jozua trekt het volk het Beloofde Land verder in om het in bezit te nemen. Maar, keer op keer dreigt het mis te gaan. Het volk wijkt af van Gods plan en geboden. Het vertrouwt op eigen kracht en inzicht, maar steeds leidt dat tot een dreigende ondergang. Toch laat God zijn volk niet los. En in antwoord op hun noodkreet, zend Hij hulp, in de persoon van een rechter, een leider. Twaalf leiders, die met vallen en opstaan en ondanks hun fouten toch geloofshelden worden. Ondanks hun fouten is in hen de grote Rechter, de grootste geloofsheld en leider, Christus Jezus, zichtbaar. En zo vertellen de verhalen ons dus ook over de vooruitblik op de komst van de Messias. En, wie het verhaal op zich in laat werken, herkent vast ook veel van zichzelf. Ik in ieder geval wel; mijn goede wil te leven naar het voorbeeld van Jezus Christus, verdwijnt soms zomaar onder mijn egoïsme, zelfoverschatting of mijn hang naar luxe en de makkelijkste weg. Gelukkig biedt God keer op keer de kans opnieuw te starten. En gelukkig mogen we ons vasthouden aan de woorden van Christus (Johannes 16:13a):

“De Geest van de waarheid zal jullie, wanneer hij komt, de weg wijzen naar de volle waarheid.”

Leren door het Woord

In Zijn Woord, de Bijbel, lezen we hoe God zijn volk hielp, hoe Zijn plan uitkomt bij Christus en hoe Hij, door Zijn Geest, ook jou en mij nabij wil zijn. Als we ons dus in Zijn Woord verdiepen, zal God ons helpen onze weg te vinden door het leven. Snappen we dan alles wat er in de Bijbel staat? Nee, dat zal vast niet. Maar dat wat we wel begrijpen zal ons leren over het Koningschap van Christus, over het lijden, maar ook over de hoopvolle toekomst.

Auteur
1
producten
·
25
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Thuiswinkel waarborg
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels