Blog

Ik Vertrek - 5. Obstakels & Ongemak

31 juli 2023
·
3 minuten lezen
Ik Vertrek - 5. Obstakels & Ongemak

De beste beslissingen worden genomen op de donkerste dagen.

Pijn en ongemak willen we graag vermijden. Als het maar even de kop op dreigt te steken, proberen we uit alle macht om er zo snel mogelijk aan voorbij te gaan. Het weg te drukken. Te negeren. Maar het is juist ín de pijn dat nieuwe wegen zich openbaren.

De oude Chinese dichters trokken vaak maandenlang de hoge bergen in en daar, opgeslokt door de dichte mist, gingen ze de confrontatie aan met de ‚Äėdraken‚Äô in hun leven; De onverwerkte pijn, de innerlijke strijd. Vanuit de duisternis van hun eigen worstelingen deelden ze hun verkregen inzichten met de mensen uit hun community.

Deze manier van leven werd gemeengoed onder de leiders van de vroeg-Chinese beschaving. Het opzoeken van het ongemak om inzicht en wijsheid te krijgen zorgde ervoor dat deze beschaving een ononderbroken ontwikkeling doormaakte, vanuit de prehistorie tot vandaag de dag.

De Amerikaanse auteur Ryan Holiday schreef jaren geleden het boek The Obstacle Is The Way, waarin hij ditzelfde principe nieuwe woorden geeft: Dat wat wij als obstakel zien, is de weg die we moeten gaan.

De weg van de meeste weerstand. In onze context: Je kruis op je nemen.

In de gelijkenis die Jezus vertelt over de vader met de twee zoons, komt de jongste zoon op het punt dat hij niet dieper kan zinken. Zelfs het voer dat de varkens, waar hij op paste, kregen mocht hij niet eten. Hij was op een duistere plaats in zijn leven. Zijn situatie was hopeloos.

‚ÄúToen kwam hij tot zichzelf en dacht..‚ÄĚ - Lucas 15:17a (NBV)

Hij bekijkt zijn situatie en vergelijkt die met de manier waarop de knechten van zijn vader behandeld worden. Hij ziet in dat hij hier zal sterven van de honger en dat er thuis overvloed is voor iedereen. Dan neemt hij het beste besluit dat hij kan nemen;

‚ÄúHij vertrok meteen en ging op weg naar zijn vader.‚ÄĚ - Lucas 15:20a (NBV)

De beste beslissingen worden genomen op de donkerste dagen.

Misschien staat de pijn en het ongemak dat je mogelijk zult ervaren als je vertrekt jou wel in de weg om de beslissing te nemen ook echt te gaan. Loop niet langer weg, maar ga de confrontatie aan. Je zult zien dat je er wijzer en met nieuwe inzichten uitkomt.

Misschien hik jij al jaren aan tegen de hobbel van vertrek. Zie je er als een berg tegenop en is het een obstakel geworden waar je het liefst omheen beweegt. Maar diep in je hart weet je dat het obstakel uiteindelijk de weg is die je moet gaan. De weg van de meeste weerstand.

Of misschien bevind jij je, net als de jongste zoon, wel op één van de donkerste momenten in je leven. Heb je het gevoel dat je op de bodem van de put loopt. Dat je situatie uitzichtloos is. Zet je gedachten dan eens op een rij. Kom tot jezelf en neem een besluit. Misschien wel het beste besluit van je leven.

De beste beslissingen worden genomen op de donkerste dagen.

Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf ‚ā¨40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
iDEAL
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels