Blog

In Gods Naam!

24 november 2015
·
4 minuten lezen
In Gods Naam!

‘In godsnaam’ is een veelgehoorde en ingeburgerde uitdrukking in onze samenleving. Het wordt vaak te pas en te onpas gebruikt om elkaar te waarschuwen of om op een cynische manier elkaar het beste te wensen.  ‘Doe in Gods Naam voorzichtig!’ kan bijvoorbeeld serieus en bezorgd bedoeld zijn. Maar ook cynisch/ grappig als een soort van ‘tot ziens!’.

Oneigenlijk gebruik

Bovenstaande is oneigenlijk gebruik van Zijn Naam. Of ijdel gebruik. Iets wat God ons verbiedt en wat wij als christenen ook nog wel kunnen begrijpen.  Als christenen doen wij dat niet(?), gebruiken we de Naam van God niet te pas en te onpas. Vloeken doen we sowieso niet (toch?!) en elkaar in Gods Naam van alles toewensen vaak ook niet. Nee, daar denken we op zijn minst even goed over na. Áls we het al doen..

In tegenstelling tot het stellig nalaten van het (al dan niet ijdel) gebruiken van de Naam van onze God doen we wél van alles in Zijn Naam.  We zetten ons in voor ons gezin, voor onze kerkelijke- of christengemeente en misschien ook wel voor de gemeenschap waarin we leven. Dit doen we vanuit de overtuiging dat God dat van ons vraagt. Dat Hij onze inzet verlangt op de plek waar Hij ons gezet heeft.

In Gods Naam

Helaas gebeurt er ook heel veel in de Naam van God waar God Zijn Naam helemaal niet aan wil verbinden. Terwijl wij in Gods Naam onze tijd geven voor de lokale christelijke gemeente verliezen we God makkelijk uit het oog en plaatsen we onszelf in het middelpunt. Soms wijzen we in Gods Naam met een vinger naar anderen, maar vergeten we te kijken naar onszelf. In Gods Naam scheuren kerken. In Gods Naam werden bloederige kruistochten ondernomen. In Gods Naam worden vandaag de dag mensen onthoofd en gekruisigd. Vorige week drongen gewapende mannen in Gods Naam een theaterzaal binnen en zaaiden dood en verderf.

Deze mannen werd, jaren eerder, in Gods Naam verteld dat de weg van gewelddadige jihad de weg van God was. Ze waren nooit zo ver weg van God geweest. De Bijbel schrijft hier al over:

“En ze zullen zelfs proberen om jullie te doden. Ze denken dat ze God daarmee dienen. Dat komt doordat ze de Vader en Mij niet kennen.”      – Jezus – (Joh. 16:2b-3)

Kolossenzen 2

Vanochtend las ik de brief van Paulus aan de gemeente van Kolosse. In hoofdstuk 2 stond een krachtige oproep tot een leven in Gods Naam. Een oproep om te blijven ‘in Hem’. Dus om je leven in te richten zoals Jezus dat deed. Omdat in Hem ‘heel de volheid van God lichamelijk woonde’. Anders gezegd: Jezus liet ons, als mens, op een perfecte manier zien hoe God wil dat wij leven.

Plaats Zijn leven eens in de context van je eigen leven. Hoe ziet jouw inzet voor God er uit in dat Licht? Is jouw kritische blik naar anderen er één zoals Jezus kritisch was? Laat jij, door je eigen trots, ruzies en meningsverschillen voortduren of durf je Jezus te volgen in nederigheid? Hoe ga jij bijvoorbeeld om met broers en zussen uit een ander kerkverband?

Ga in Gods Naam léven!

Laten wij er naar streven om een Jezus-leven te leven. En laten wij in Gods Naam niet te snel oordelen. Over niemand. Spiegel je leven aan Hem, die Zijn leven leefde in Gods Naam. Laten wij daarom in Gods Naam gaan léven. Sta Hem toe jou te wijzen op je falen. Laat dat zien door niet te wijzen naar anderen. Ook niet naar gewapende mannen die in Gods Naam vreselijke dingen doen. Of naar moslims die de Islam wél juist interpreteren. Laten wij in Gods Naam vergevingsgezind zijn. Liefdevol. Naar álle mensen.

Ik wens je van harte zo’n leven toe, in Gods Naam!

Auteur
3
producten
·
303
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Thuiswinkel waarborg
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels