Bijbeltekst

Jeremia 29:13

13 januari 2023
·
3 minuten lezen
Jeremia 29:13

Jeremia wordt ook wel de wenende profeet genoemd. Meer dan veertig jaren (s)preken zonder dat iemand naar je luistert: ga er maar aan staan. Onze tekst voor vandaag is onderdeel van een trieste, maar deels ook hoopvolle mededeling. Het bittere is dat ballingschap zeventig jaar zal duren, daar bestaat geen twijfel over. Het zoete is dat God weer naar het volk zal omzien en hen weer terug zal brengen. De stilte uit de Hemel zal dan voorbij zijn en het volk zal Hem zoeken en vinden…tenminste, als aan één voorwaarde wordt gedaan. Ze zullen hem met hart en ziel moeten zoeken.

Als vader van vier kinderen kan ik zeggen dat er regelmatig iets zoek is bij ons thuis. Daar heb ik trouwens de kids niet voor nodig want zelf ben ik bijna dagelijks op zoek naar drie dingen. Mijn bril, mijn portemonnee en mijn telefoon; een soort chaotische drie-eenheid die altijd ergens anders ligt dan ik had gedacht of gehoopt. Dat geldt ook voor het speelgoed van de kids. De mate waarin wij het speelgoed of de verloren items belangrijk vinden heeft invloed op de intensiteit van ons zoeken. Die telefoon moet bijvoorbeeld persé gevonden worden, maar die ene bijpassende sok die we al tijden kwijt zijn kan ons gestolen worden. Oftewel: De intensiteit waarmee wij zoeken geeft iets weer van de waarde die wij eraan hechten.

Zo is het ook in het geestelijk leven. Wanneer God onze parel van grote waarde is dan zullen wij er alles aan doen om Hem te vinden. We zullen, met Jeremia sprekend, Hem met hart en ziel gaan zoeken. De beloning voor geestelijke speurneuzen is duidelijk: Zij zullen God vinden en wat gaat daar nu boven uit? In het Nieuwe Testament horen we Jeremia’s echo doorklinken wanneer de Hebreeën schrijver ons toevertrouwd dat God de beloner is van wie Hem ernstig zoeken. Dit betekent niet dat we met een grote frons moeten speuren, nee…het zegt iets over de intensiteit waarmee we zoeken.

De vraag die tot jou en mij komt is deze: Is Hij dermate belangrijk voor ons dat we Hem blijven(d)zoeken? Zijn wil, plan, opdracht voor elke dag en elk moment? Is Hij zo waardevol voor ons dat we, met Joke Buijs, dagelijks zingen: ‘Wat vraagt God van mij vandaag?’. De belofte is daar. Wie God met die intensiteit zoekt zal Hem vinden. Hij laat zich vinden…en de rest zal ons toegeworpen worden. Misschien zelfs wel die sleutels ,dat speelgoed en die zoekgeraakte sok.

Vormgever
135
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Auteur
2
producten
·
15
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Thuiswinkel waarborg
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels