Bijbeltekst

Jesaja 60:1

18 december 2021
·
6 minuten lezen
Jesaja 60:1

Israël. Verstrooid. Steeds weer heeft God Israël verteld hoe Hij het goede voor hen voor ogen heeft. “Maar je hebt niet gewild. Wat jij doet, maakt scheiding tussen jou en Mij. Je luistert naar holle woorden, je spreekt leugens, je baart ongerechtigheid, je kent de weg van de vrede niet meer. Je bent blind, je struikelt. De waarheid ontbreekt op straat. ” (Jesaja 59)

En toch, God blijft trouw aan Zijn Naam, aan Wie Hij is.

Jesaja begint al te juichen, alles in hem voelt dat de verlossing komt. God verlost, want Hij heeft een verbond met Zijn kinderen. “Sion, kijk omhoog, je verlossing komt. Sta op en schitter, want de luister van de Heer, van onze Koning schijnt over jou. En Ik zal recht doen aan jou. Heel de wereld zal zien dat Ik jullie God ben en jullie van Mij zijn”.

Kijk omhoog. De Koning komt eraan. Rechtvaardig. Heilig. En altijd, altijd trouw aan wat Hij heeft beloofd. Aan wie Hij is.

Als ik om mij heen kijk, zie ik geen kerst dit jaar op school uit angst voor het ongrijpbare, we worden opgeroepen om zoveel mogelijk kerst alleen te vieren. En het voelt alsof we met z’n allen in het donker lopen en geen idee hebben welke kant we op moeten. Wat is waarheid? We ontdekken dat we steeds minder weten. Toch?

Kijk omhoog.

Midden in die donkere nacht kwam het Licht op de wereld. Onopgemerkt. Bijna iedereen had het te druk met de overheersing, met zich houden aan de regels van de geestelijke leiders.

Toch, hoe de duisternis ook probeerde het licht te doven, het Licht overwon. Het Licht van de wereld heeft de duisternis overwonnen.

Luister naar Zijn uitnodiging: “Kijk omhoog, geloof in Mijn eeuwige trouw. Ik wil jouw leven licht maken en jou tot je recht doen laten komen. Sta op en schitter, jouw Licht ís gekomen.”

Waar kijk jij naar? Het donker of naar het Licht?

Wat weerspiegelt in jou?

Sander Nijbroek verwoordt het ook zo mooi in zijn lied “De Koning komt eraan“:

“Sta je troon af, geef Hem alle macht

Hij wil het beste voor jou
Laat je angst los, richt je hart op
En vergeet nooit, nee vergeet nooit
vergeet nooit, Zijn liefde is trouw
Kijk omhoog, richt je oog
Op die ster aan de hemel
De Koning komt eraan”

“Sta op en schitter!” Jesaja 60:1 (NBV)

Reflectievragen bij deze Adventskruimel

 • Schrijf de Bijbeltekst van vandaag op. Wat betekent deze voor jou? Leg je gedachten bij de Vader.
 • Deze tekst is specifiek bedoeld voor Israël, maar in het Nieuwe Testament lees je dat ook wij geënt zijn op de beloften van God, en Jezus zegt “Ik ben het Licht van de wereld, wie Mij volgt zal nooit in duisternis wandelen, maar zal het Licht van het leven hebben.” (Johannes 8:12). Zijn Licht schijnt over jou. Zijn Licht wil schijnen in jou. Jij mag het Licht van het leven dragen. Heb je er weleens bij stil gestaan wat een bizar waardevolle, onbetaalbare schat jij in jou meedraagt? God zelf. De Vader der lichten. Een licht dat nooit gedoofd zal worden. Het Licht dat de duisternis overwonnen heeft. Het is het verlangen van de Vader zelf, die over jouw leven schijnt. En zegt dat je mag opstaan. Je mag schitteren. In Zijn prachtige Licht. Het is tijd. Kijk eens in de spiegel. En spreek de uitnodiging uit naar jezelf “sta op, en schitter. Over jou schijnt de glorie van de Koning”. Wat doet dit met je? Schrijf het op.. Luister ook nog eens naar het lied ‘sta op en schitter’ van Eline Bakker (te vinden op onze afspeellijst).
 • En mogen de mensen om jou heen iets zien van het Licht dat in jou woont? Hoe kun jij iets van Zijn Licht delen vandaag? Vraag het aan de Vader wat jij vandaag kunt doen. Denk ook aan de kerstdagen, die voor veel mensen eenzaam zullen aanvoelen. Wat kun jij doen voor 1, 2 personen in jouw omgeving?
 • Het is vandaag alweer de 4e Adventszondag. Wil jij een kaars aansteken? Denk daarbij nog eens terug aan deze tekst en laat het aansteken van deze kaars symbool staan voor het Licht dat jij in jou wilt laten ontvlammen. Om nooit meer te laten doven.
 • Als jij onze Advent kaartenset hebt, kun je vandaag de volgende kaart in de kaartenhouder zetten : “schijn Zijn Licht, deel Zijn liefde”. Met wie deel jij de kaart van afgelopen week?
 • Een prachtig nieuw lied van Sander Nijbroek is ‘De Koning Komt Eraan‘. Luister eens naar dit lied. Wil jij je troon afstaan? Voor deze Koning? Die altijd Licht brengt. Altijd Leven. En eeuwige Vrede. Hieronder vind je ook dit lied (YouTube).
  Waar kijk jij naar vandaag?
  Kijk omhoog, jouw Koning komt.
  Leg de Bijbeltekst van vandaag op een zichtbaar plekje in huis en schrijf erbij als herinnering: “kijk omhoog, mijn Koning komt”.

Auteurs

De kruimel is ontworpen door Willemien van Werkhoven. De tekst bij deze kruimel is geschreven door Annemieke van Bochove.

H1 should not be used, use H2 instead

H1 should not be used, use H2 instead

Onze artikelen hieronder zijn praktisch om zelf met de inhoud van de Bijbelteksten en eventuele reflectievragen (zoals bij alle adventskruimels) aan de slag te gaan. Niet verplicht, maar zijn bedoeld als een praktisch handvat om zelf de Bijbel te gaan onderzoeken en toe te leren passen in jouw eigen leven. Mocht je daarbij met ons blijven over nadenken, hoe je kunt leren leven zoals God dat voor ogen heeft? Bekijk ons off line groeiprogramma, waarbij je maandelijks een dikke brief met praktische reflectievragen van ons op de deurmat thuis krijgt: OERBROOD.

Wil jij ook delen?

In onze webshop vind je veel artikelen, die jou kunnen helpen om de woorden van God te delen. Kijk bijvoorbeeld bij onze kerstkaarten, waarmee je woorden van Licht, Hoop en Vrede kunt delen. Dat waar de wereld zo naar verlangt. En we hebben ze in groot en klein, van minikaartjes tot luxe dubbele kerstkaarten en posters. Deel zoals het bij jou past. De minikaartjes kun je bijvoorbeeld ook op een setje kaarsen plakken. De grotere kaarten en posters zijn mooi om neer te zetten. Of combineer met een mooi cadeauboekje, zoals “Een Zegenwens Voor Jou“. Naar wie deel jij uit?

IK WIL OOK LICHT & VREDE DELEN

Vormgever
273
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
iDEAL
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels