Blog

Jesus Christ Superstar

5 december 2015
·
4 minuten lezen
Jesus Christ Superstar

‘Grootste rockopera ooit!’ kopt de aan een lantaarnpaal vastgemaakte reclameposter waar ik langs loop. ‘Door enorme belangstelling nu al 3 extra voorstellingen!’ schreeuwt de rood gemarkeerde tekst die diagonaal over het bord geplakt is.

Rockopera

Een rockopera dus, over het leven van Jezus. Blijkbaar intrigeert de persoon van Jezus nog steeds heel veel mensen. En blijkbaar zien heel veel andere mensen dat Jezus goed verkoopt. Jesus sells. Verbind de Naam van Jezus aan een rockopera en de kaarten zijn in no time uitverkocht. Als verdwaalde schapen staan de namen van de hoofdrolspelers in onopvallende letters onderaan de poster. Het is duidelijk hoeveel er van Jezus verwacht wordt. Dat Zijn Naam voor het beoogde succes zal gaan zorgen. Met een verwachte opbrengst in Nederland van ongeveer 2,5 miljoen euro is Zijn marktwaarde ten opzichte van 30 zilverlingen in de loop van de jaren aanzienlijk gestegen..

Who are You?

‘Jesus Christ, Jesus Christ, Who are You? What have You sacrificed?’ De eerste zin van de intro die ik bekijk knalt de keuken binnen. Rauw en schor zingt ‘Judas’, de verrader, het uit.  In zijn stem klinkt de wanhoop van een mislukte relatie. Het gemis van de Vriend die hij graag had willen hebben. De liefde die hij niet kon bevatten en daarom niet kon pakken. Het besef dat de allesoverweldigende liefde van Hem zijn verstand te boven gaat. En daarom komt hij tot de conclusie dat het te mooi is om waar te zijn. Surrealistisch.

Do You think You are what they say You are?

Een surrealistische vraag. Voor Jezus in ieder geval. Notabene de enige Mens die deze vraag met een volmondig ‘ja’ kon beantwoorden. In tegenstelling tot de vraagsteller. Of vraagstellers. Want denk je nou echt dat Judas de enige was die met deze vraag rond liep? Of rondloopt. Ik kan me niet voorstellen dat de bezoekers van de rockopera alleen voor de muziek gaan. Of voor de dans. Of het decor. Er is iets anders wat ze trekt. Iemand anders die ze trekt. Jezus. Jezus Christus, Superster in de grootste rockopera aller tijden. De tegenstelling is bizar. Maar Hij is de grote Trekpleister. Het Kijkcijferkanon.

Geen ontsnapping mogelijk!

En dát vind ik nou het mooie van Jezus. Je ontkomt er niet aan. Hij is overal. Waar je ook kijkt, in welk surreëel genre jij je leven ook laat afspelen, Jezus is overal. Er is geen onderwerp waar zoveel over geschreven of gezongen wordt als over Jezus. De filmproducties over Zijn leven (Son of God), verhalen uit Zijn boek (Noah) en hedendaagse realiteit (Heaven is for real) buitelen over elkaar heen. Moslims zien visioenen van Jezus, jongeren staan op om over Hem te vertellen en op straat hangen posters voor de grootste rockopera ooit. Nee, je ontkomt er écht niet aan. Jezus is overal..

Zijn eigen antwoord

Wat zegt Hij van Zichzelf? Noemt Hij Zichzelf ‘Jesus Christ, Superstar’? Nee, niet bepaald. Jezus neemt altijd een ondergeschikte rol aan. Ten opzichte van Zijn Vader. Ten opzichte van mensen. Hij zegt:

“Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand kan bij de Vader komen dan door mij.” – Jezus – (Joh. 14:6 NBV)

Hij is de Weg waarover je naar de Vader mag lopen. Hij brengt waarheid bij mensen die leven in de kantlijn van hét leven. Het échte leven, waarbij de surrealiteit van elke dag verbleekt. Een leven ín Hem, dóór Hem en tót Hem.

Hoe dan?

Hij zoekt je op. Zelfs als je niet door Hem gevonden wil worden. Zelfs als je nooit als christen geleefd hebt. Of wil leven. Als je er een afschuw van hebt. Als je walgt van zoetsappige blogs over de liefde van God. Want Hij kijkt niet naar hoe je leeft en geleeft hebt. Hij kijkt naar je hart. Naar wat dáár aan behoeftes in leeft. En Hij heeft voor ogen  wat goed is voor jou. Ook als je hier niks van snapt. Ook als je geen Bijbel hebt. Google dan gewoon eens op ‘Romeinen 9:25-26’:

“Wat Mijn volk niet was, zal Ík mijn volk noemen; wie Mijn geliefde niet was, zal Ík mijn geliefde noemen. En waar tegen hen gezegd is: “Jullie zijn Mijn volk niet,” zullen ze kinderen van de levende God worden genoemd!” – God – (Rom. 9:25-26 NBV)

Ik móet het gewoon tegen je gezegd hebben! Jezus zoekt je op. Hij is overal. Hij houdt van je en wil je een leven geven dat Zijn gelijke niet kent! Jesus Christ, Superstar, are You what they say You are? The living Son of the living God?

YESHUA!   YES.   YOU.   ARE!

Martijn

Auteur
3
producten
·
303
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Thuiswinkel waarborg
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels