Blog

Leven of Dood?

29 augustus 2015
·
4 minuten lezen
Leven of Dood?

Vorige week zag ik op YouTube een video van de Amerikaanse voorganger Francis Chan. Ik werd bijzonder geraakt door de boodschap van zijn vrouw. Voorafgaand aan de preek sprak zij de groep jongvolwassen singles toe uit Deuteronomium 30. Terwijl ik dit hoorde versnelde mijn hartslag en voelde ik de drang dit met jullie te delen. Niet om te scoren met iemand anders’ boodschap. Of omdat het makkelijk blogt. Maar omdat het gedeelte me raakte door zijn krachtige waarheid! “Wat kies jij?” was haar heldere vraag vanuit de Bijbel.

Opvoeden = leren Leven!

In Hebreeën 12 lezen we tussen de regels door een stukje dagelijkse praktijk. Het gaat over hoe God ons wil opvoeden. Ons wil leren Leven. Leven met de hoofdletter L.  Vet, cursief en onderstreept. De vergelijking wordt gemaakt met hoe we zelf opgevoed zijn, of hoe wij onze kinderen opvoeden. Het stuk vertelt ook dat God ons straft voor de dingen die we niet naar Zijn wil doen. Met de reden om ons te laten leren. Uit liefde dus.

Straft God ons?!

Straf is niet populair. Niet bij kinderen. Niet bij volwassenen. Zeker niet als we God in het plaatje betrekken. Niet populair, wel realiteit. God straft mensen. En Hij straft radicaal. Geen half werk. Lees de Bijbel maar na; Hij laat de wereld onder water lopen, doodt alle eerstgeborenen, mensen worden gebeten door slangen, een complete stad wordt door vuur uit de hemel verwoest, de aarde scheurt open en mensen storten in de diepte.. Allemaal Oude Testament zeg je? Klopt, maar kijk eens naar het boek Openbaring. God straft mensen, jazeker!

Balans houden.

Als ouder probeer je vaak de balans te zoeken. Tussen straf en liefde. Je straft je kind voor wat het verkeerd gedaan heeft. Maar je wil ook die veilige haven voor ze zijn. Die rustplek waar het zich veilig voelt. Geborgen. Zelf probeer ik Bent, onze oudste (4 jaar), uit te leggen dat ik niet boos ben als ik hem straf. Dat ik het doe om hem iets te leren. Super lastig! Zeker omdat ik vaak wél heel erg boos ben als hij voor de zoveelste keer niet luistert. Toen hij laatst voor de derde keer op rij naar de gang moest zei hij tegen mij; “Maar pap, God houdt zoveel van ons dat Hij Zelf straf kreeg omdat wíj boze dingen doen!” Met andere woorden; “Waarom zit jij eigenlijk niet zelf in de gang?!”

Discipline.

Elke straf is pijnlijk of vervelend op het moment zelf. Niemand vindt straf leuk. Maar als je openstaat voor de reden ervan, kun je daar veel voordeel van hebben. Als je onder een goede vorm van discipline groot gebracht bent, pluk je daar vroeg of laat de vruchten van. (Hebr. 12) Zo werkt dat in een ouder – kind relatie en in de relatie van God met ons. Wél ontzettend belangrijk dus!

De follow up.

En nu dan? Nu je groot geworden bent? Volwassen. Wie zorgt er nu voor dat je goed leeft? Nu er geen papa of mama meer over je schouder meekijkt als je achter je tablet zit? Nu niemand meer tegen je zegt dat je maar es moet stoppen met gamen? Je verantwoordelijkheid moet nemen. Wat is er nu voor jou? Wat houdt je in het rechte spoor? Wat zorgt ervoor dat je heilig leeft?!

Deuteronomium 30 geeft hier antwoord op en legt uit dat je nu een keus hebt!

“15. Vandaag laat ik jullie kiezen. Je kunt kiezen tussen leven en dood. Tussen goed en kwaad. 16. Vandaag heb ik jullie de wetten en regels gegeven van de Heer, jullie God. Ik heb gezegd dat jullie je daaraan moeten houden. Jullie moeten doen wat de Heer vraagt. En jullie moeten Hem liefhebben. Als jullie dat doen, dan kiezen jullie voor het leven!” – Bijbel in Gewone Taal –

Kies voor het leven!

Met Lisa Chan vraag ik aan je: Kies alsjeblieft voor het Leven! Zie de noodzaak er van in! God zegt het steeds weer: Je hebt wel degelijk een keuze! Jij bent aan zet! Voor wie kies je? Tot wie voel je je aangetrokken? Wat kies je? Leven of dood?! Naar wie luister je? Naar God of vooral naar jezelf?

Kies je voor een leven waarin jezelf centraal staat? Ben jij degene waar alles om draait? Baseer jij je keuzes op je eigen begeerten? Je lusten? Of vertrouw je op God, je Heer, die jou gemaakt heeft? Kies je voor vrede? Vreugde? Liefde? Voor Hem die goede werken voor je heeft klaarstaan? Die van je houdt.

Please! Choose Life!

Auteur
3
producten
·
303
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Thuiswinkel waarborg
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels