“Het wonder vindt plaats in het breken. Is het misschien de uitdaging om al mijn gebrokenheid te laten omvormen tot overvloed?

Breek en deel uit. Gebroken leven.

Stel dat dit de veiligste omhelzing was – de manier om gewenst, vastgehouden en gevonden te worden terwijl alles om je heen uit elkaar valt? Wat deed Jezus? In zijn laatste uren, in zijn verlatenheid, zoekt Jezus niet naar troost, probeert Hij niet zichzelf te beschermen tegen afwijzing; Hij breekt de verleiding om zichzelf te beschermen – en geeft zichzelf in kwetsbaarheid. In de scherpte van de pijn zoekt Jezus niet naar iets om de gebroken en verlaten plekken te vullen; Hij neemt en dankt – en vervolgens doet Hij iets dat dwars tegen de cultuur in gaat: Hij houdt niet vast, pot niet op, klampt zich niet vast, maar breekt en deelt uit. Te midden van intiem verraad, verdedigt Hij zichzelf niet of verliest zich niet in verslavende afleidingen; Hij breekt en wordt gegeven – Hij geeft zijn leven. Want wat anders is er levengevend?

Vanuit de volheid van de genade die Hij heeft ontvangen, dankt Hij, en breekt, en deelt uit – en Hij baant een weg naar levengevende gemeenschap. Een weg van gebrokenheid.

Stel dat gemeenschap te vinden is in een drie-eenheid van gebrokenheid – door gebroken plekken, en gebroken mensen, en gebroken worden en gegeven.

Als onze gebrokenheid in aanraking komt de gebrokenheid van de wereld, ontmoeten we en proeven we dan niet de gebrokenheid en gegevenheid van Christus?

En is dat niet de ware overvloedige heelheid van gemeenschap.

Ergens vraag ik me af of we op de versplinterde plekken, met gebroken mensen, niet het dichtst bij het gebroken hart van Christus zijn. Raak de gebrokenen, de hongerigen, de gekwetsten en de verslagenen aan, en je raakt een stukje van Christus aan. Als overvloed van gemeenschap alleen gevonden wordt in de gebrokenheid van het lijden – omdat lijden de plek is waar God de meest genezende intimiteit geeft? Zou alle gebrokenheid kunnen samenkomen in het mysterie van Christus’ gebrokenheid en gevende liefde en zo kunnen worden tot een wonder van overvloed?

Uit: “Gebroken Leven” – Ann Voskamp

“Dit is mijn lichaam, dat voor u gegeven wordt.” Lucas 22:19

Reflectievragen in 40 dagen tijd

  • Lees de tekst en schrijf deze eens voor jezelf op. Wat doet deze tekst met je? Lees ‘m ook eens in de context. Laat het totaalplaatje op je inwerken en breng je gedachten bij de Vader.
  • Wat zijn je gedachten bij het bovenstaande stukje van Ann Voskamp. Het is een heel diepgaand stukje, maar probeer er eens goed voor te zitten en te ontrafelen, er zit zoveel in… probeer zelf je gedachten op te schrijven hierbij. Wat betekent dit voor jou? Misschien je eigen gebrokenheid, mag die er zijn? Durf je die te omarmen? En dat tot zegen laten zijn? Wat betekent het voor de gebrokenheid van mensen om je heen? Laat je gedachten eens hierover gaan, probeer het eens buiten je eigen denkkaders te laten gaan.
  • Misschien is dit wel waar het lied “Dansen in de regen” van LEV heel dichtbij komt. Wat doet dit lied met je? (zie hieronder of in onze Spotify Afspeellijst)

Auteur

De kruimel is ontworpen door Marjoke van den Dool. De vragen bij deze tekst zijn samengesteld door Annemieke van Bochove (annemieke@dagelijksebroodkruimels.nl)

Dansen In de Regen – LEV

Auteur
180
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Vormgever
78
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
iDEAL
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels