Het is Witte Donderdag. De dag voor Goede Vrijdag. De dag dat Jezus leed, streed, stierf ... en streed.

Hij wist wat er ging komen. En toch die woorden. "Niet wat Ik wil. Maar wat U wilt."

Complete overgave. Omdat Hij het verlangen van het Vaderhart kende. Het Vaderhart dat zo van Zijn geliefde Zoon hield. Het Vaderhart dat bereid was om Zijn Zoon los te laten. Om uiteindelijk al Zijn kinderen in Zijn armen te sluiten. De Vader die al die tijd op de uitkijk staat.

Abba. Abh. Het bestaat uit twee Hebreeuwse letters. De Aleph. Die staat voor de Eerste, de Enige, de Oorsprong. Alles van God, waaruit alles ontspringt. En de Beth, dat staat voor twee, voor meer. De Vader van velen. Beginnend bij God, de Grote Bevrijder van Zijn volk, Zijn kinderen. Mozes noemde God al zo, toen hij sprak over de Grote Bevrijder. In de Hebreeuwse volgorde de letters in 'Abh' zit ook iets van gehoorzaamheid van de Zoon aan de Vader. Jezus koos ervoor om de weg te gaan, om Zijn Vader te gehoorzamen. Hij kende Zijn Vader en wist wat God op het oog heeft. God heeft het leven van Zijn kinderen op het oog. Altijd. Ook als dat het leven van Zijn Zoon kost.

Het is Witte Donderdag. Ik herinner me een Witte Donderdag een aantal jaar geleden, toen ik nog in Zwitserland woonde, en sneeuw de wereld om mij heen bedekte. Alsof de aarde stil werd. Het gezicht bedekte. Om niet te zien. Hoe de Schepper van alles dat leeft, Zichzelf gaf. Om al het leven dat bevuild was, wit te wassen. En enkele dagen daarna scheen de warme zon op de bergweide. De sneeuw smolt. Stromen van water sijpelden langs de berghelling naar beneden. En de eerste bergkrokusjes verschenen. Nieuw leven. Het lag verborgen. Maandenlang onder een dik pak sneeuw. Maar niets kon het Licht tegenhouden, dat altijd leven brengt.

Al zien we niet wat voor ons ligt, weet dat Jezus de weg is gegaan. Dieper dan wij ooit kunnen. Hij koos ervoor. Het was de Vaders wil. Het onbeschrijflijk, liefdevolle verlangen van de Vader. Om jou te laten leven.

Wat doet dit met jou? Wat betekent dit voor deze dag? Voor de komende dagen? De rest van jouw leven?

Abba, Vader, alle dingen zijn mogelijk voor U; neem deze drinkbeker van Mij weg, maar niet wat Ik wil, maar wat U wilt. Markus 14:36 (HSV)

PS. Als je hier verder over wilt nadenken in je stille tijd, luister eens naar de volgende Nederlandstalige liederen op onze afspeellijst voor deze tijd en denk er over na wat het met jou doet:

Wij zien het kruis - Kees Kraayenoord Gethsemane - Ralph van Manen Hier bij U - Hanne de Vries Auteur Deze kruimel is ontworpen door Patricia Huizer. De tekst bij deze kruimel is geschreven door Annemieke van Bochove (annemieke@dagelijksebroodkruimels.nl).

Reflectievragen in deze 40-dagen-tijd richting Pasen

Samen met jou richten we onze blik op Jezus in deze dagen tot Pasen. Dwars door alle onrust om ons heen willen we onze focus richten op Jezus. Wie is Jezus? Wie zegt Hij zelf dat Hij is? En wat zeggen de mensen van Hem? En vooral: wat lees jij in de Bijbel over Hem?

Wij willen je uitdagen om iedere dag op te schrijven wat jij in het Bijbelgedeelte van deze dag leest. Op de dagen dat wij een overdenking erbij schrijven én op de dagen dat er alleen een Bijbeltekst staat.

Onze dagelijkse reflectievragen aan jou in deze 40-dagen-tijd zijn:

wat zegt deze Bijbeltekst volgens jou over¬† Jezus? Schrijf je gedachten op en breng ze bij onze God. Praat met Hem. Kijk vandaag nog eens terug op deze tekst. Wat kun je er vandaag mee? Neem de tijd en luister naar liederen over wie Jezus is. Over Zijn leven, Zijn weg naar het kruis en over Zijn opstanding. Beluister onze afspeellijst ‚ÄúOog op Jezus‚ÄĚ bij de bijbelteksten en overdenkingen van deze maand op Spotify. Tip: in onze JOURNALS is ruimte om de bijbeltekst op te schrijven en om jouw gedachten hierbij te noteren. Door de dag heen kun je jezelf op deze manier focussen op de Bijbeltekst. Ook leer je door de planning heen jouw doelen om te leren leven stapje-voor-stapje toe te passen in jouw dagelijkse structuur. Samen met God. De Journals worden door veel mensen inmiddels graag gebruikt. Het is geen vastomlijnd stappenplan-naar-een-heilig-leven. Het is een handvat om zelf op pad te gaan samen met God. Nieuwsgierig? Bekijk ze hier.

Vormgever
84
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Auteur
180
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf ‚ā¨40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
iDEAL
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels