Bijbeltekst

Mattheüs 5:9

7 januari 2023
·
2 minuten lezen
Mattheüs 5:9

Wat hebben Martin Luther King, Michael Gorbatsjov, Yasser Arafat en Barack Obama gemeen? Ze sleepten de nobelprijs voor de vrede in de wacht voor hun pogingen om bepaalde partijen met elkaar te verzoenen of door te strijden voor een goede zaak. Zijn dit de vredestichters die God bedoelt?

Deze tekst komt uit de Bergrede. Jezus spreekt over de karaktereigenschappen van zijn volgelingen. Ze gaan zo diep en ver dat ze alleen tot stand kunnen komen na een grondige renovatie van het hart, de wedergeboorte. De term vredestichters moet dus iets anders betekenen dan de pogingen die in de wereld worden genomen om vrede te zoeken. Slechts mensen die door de Vredevorst vrede hebben gevonden kunnen werkelijk vredestichters zijn. Zonder vrede met God zal je nooit zelf vrede kunnen stichten.

Jezus zegt dat de vredestichters gelukkig en bevoorrechte mensen zijn. Dit was op dat moment niet wat de Joden wilden horen. Ze waren in afwachting van een Messias die militair in zou grijpen om de Joden te bevrijden van hun kwelgeesten, de Romeinen. Maar Jezus zegt hier opnieuw dat Hij de Koning is van een ánder type Koninkrijk. Een Koninkrijk waar niet diegene met de grootste mond of de machtigste hand heerser is, maar diegenen die vrede hebben gevonden en het ook in andere situaties kunnen brengen.

Staat u bekend als een vredestichter? Staan wij als christenen bekend als vredestichters?

In mijn boek De Retraite: Een lichtvoetig en humoristisch verhaal van een voorganger op zoek naar zichzelf wordt de hoofdpersoon diep geraakt door een spiegelverhaal over twee mensen die met elkaar overhoop liggen terwijl ze dezelfde Vader in de hemel hebben. Toen ik dit zelfgeschreven verhaal voorlas tijdens een preek gebeurde hetzelfde. Gelukkig was het nog niet te laat. Harde harten werden zacht, hete hoofden werden koel en koude harten weer warm.

Naar wie mag jij de eerste stap zetten om vrede te brengen in een situatie die misschien al tijden verre van vredig is? Ik wens je het karakter van een vredestichter toe. Als God een werk in je begonnen is dan zal hij je maken tot iemand die vrede in de puinhopen van het menselijke bestaan kan maken. Vrede.

Auteur
2
producten
·
15
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Vormgever
135
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Thuiswinkel waarborg
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels