Blog

Pijlers

31 december 2015
·
4 minuten lezen
Pijlers

Kerst is net voorbij. Het was mooi, het was gezellig. Er was aandacht voor elkaar, er was muziek en er werd gesproken over de geboorte van het kindje Jezus. Er was… De geboorte van het kindje Jezus..

Drie pijlersHet kindje Jezus heeft te maken met drie waarheden. Om ze te beschrijven noem ik ze pijlers. Pijlers zijn stevig, sterk, onbeweegbaar, onverwoestbaar. Een pijler krijgt veel te verduren, staat onder grote druk. Zonder pijler is dat wat gedragen wordt niets waard. Zonder pijler stort dat wat gedragen wordt in elkaar. Een pijler is gemaakt om op gebouwd te worden. Om een groter geheel te dragen.

Pijler één
De rechtvaardigheid van God de Vader. Zijn grootheid, perfectie, rechtvaardigheid en macht zijn onuitsprekelijk, alles overtreffend, niet te bevatten. Toen Jesaja zich afvroeg hoe groot God is, stelde hij de retorische vraag: “Wie mat de wateren met zijn holle hand?” Hij probeerde daarmee te beschrijven hoe groot en machtig God is. Dat God zo groot is dat Hij de oceanen in de holte van Zijn hand kan dragen. Zijn wil is rechtvaardig. Zijn gebod is perfect.

God: de Koning van het heelal, stipje Earth, alles waar wij bewust van zijn en ondenkbaar veel meer

Pijler twee
De wil van de mens. Ik hoorde is een treffend zinnetje over de wil van de huidige mens: arme mensen willen rijk zijn, rijke mensen willen macht hebben, machtige mensen willen de wereld heersen, heersers willen god zijn. Het zit in de mens om te kiezen voor zichzelf. In alle opzichten en op alle niveaus. Als eerste aan de beurt willen zijn, de beste plek in het OV, jaloezie, macht, arrogantie, racisme… Allemaal producten van zelfgerichtheid. Het draait om wat WIJ vinden, hoe WIJ het zien. Meer gunnen dan toe-eigenen wordt als onverstandig, nutteloos en zwak gezien. We veroordelen degene die ervoor kiest zijn leven dienstbaar in te delen, zijn gezin boven carrière zet of zijn spaargeld weggeeft aan nuttige zaken.
Ik herken veel, ik erken weinig. Ik wil wel anders maar moet toegeven dat gericht zijn op mezelf erg diep zit. God, in al Zijn heiligheid en ik, vol zelfgerichtheid. Twee zekerheden. Een afstand als oost en west.

Mens, gericht op zichzelf: Human nature!?

**Pijler drie
**Het volbrachte werk van Jezus Christus. De Zoon van God de Vader. Zijn liefste bezit, Zijn Kind. God heeft verdriet van onze zelfgerichtheid. Daarom heeft Hij Zijn Zoon Jezus Christus aan ons mensen gegeven. Beperkt en gebonden, als mens. Om geboren te worden op aarde. Om geconfronteerd te worden met de harde waarheid van pijler twee. Hij werd bespot, mishandeld, verraden. Hij werd bestempeld als gestoord, crimineel, bezeten. Hij werd aan een kruis getimmerd en stierf. Jezus ging die zware weg om Zijn Vader volkomen te dienen. Daarmee betaalde Hij de schuld van mijn zelfgerichte keuzes. Hij kocht mij vrij. Hij is opgestaan en zit aan de rechterhand van God de Vader. Tot het moment dat Hij terugkomt. Door mijn geloof in Jezus ben ik mede-erfgenaam van Hem. Wat een wonder!
Dat wonder startte met de geboorte van het kindje Jezus… Ik kan het niet bevatten dat de wereld dan alleen maar over lichtjes, gezelligheid en uitverkoop praat. Ik besef dat ik pas na kerst echt stil stond bij het wonder van de geboorte van Jezus.

Drie pijlers. Drie waarheden. Waarheden waar ik niet omheen kan. Omdat het de kern is van wat ik geloof. Omdat het mijn geloof draagt. Ze zijn niet te verschuiven. Ik kan ze niet weghalen. Hoeft ook niet. De start van Pijler drie herdachten we kortgeleden. Met de geboorte van het Kind. De Bijbel gaat van kaft tot kaft over die pijlers, met name over pijler drie. Zonder pijler één of twee is pijler drie nutteloos. Pijler één en twee kan ik alleen maar erkennen.
Tussen pijler één en twee is pijler drie DE verzoening! Mijn verzoening! Jouw verzoening?

Auteur
1
producten
·
2
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Thuiswinkel waarborg
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels