“Voor Genesis 3 was er al een kosmisch gevecht gaande tussen goed en kwaad. Adam en Eva maakten hier geen deel van uit. Ná Eva’s misser, en Adam’s passiviteit daarin, gingen hun ogen open. Daar had satan niet over gelogen trouwens. Het kosmische gevecht sloeg naar binnen. Sindsdien zorgen licht en donker, goed en kwaad, zuiverheid en smerige verleiding voor de spanning tussen geest en vlees (zie Galaten 5).

Alle christenen zijn zich hiervan bewust, maar vooral mensen die pas tot geloof zijn gekomen, zouden er bij gebaat zijn te weten dat ze zich niet hoeven te laten leiden door hun gevoelens en gedachten.

De destructieve gevolgen zijn gigantisch als we toegeven aan de begeerten van het vlees: we leggen elkaar wetten en regels op die gebaseerd zijn op overtuigingen en niet op principes. Daarmee poetsen we ons ego op, beschadigen onszelf, en trekken we diepe sporen in de levens van de mensen om ons heen.

Mensen die God met een heel andere reden op ons pad brengt.

Door van jongs af aan op een goede manier (correct godsbeeld, correct zelfbeeld, correct wereldbeeld) na te denken, bespaar je jezelf en de mensen om je heen een hoop ellende. Doe het in je jeugd, zegt Prediker, dan kunnen de goede paden nog gevormd worden! Wacht niet tot je oud bent je door het effect van jarenlang verkeerd denken niet meer in staat bent de waarheid te vinden.

Met deze wetenschap hamert ook Paulus er voortdurend op dat je vernieuwd moet worden in je denken.

Als jij weet waar je de oorzaak van je struggles met verkeerde, vleselijke gevoelens en gedachten moet zoeken, is het tijd om te kijken naar een aantal gebieden in je leven waar de meeste problemen zich voordoen. Vaak ontstaan die problemen onbewust en voor je het weet, sta je ineens met je rug tegen de muur. Het lijkt of alles en iedereen zich tegen je keert. Je hebt geen idee hoe het verder moet, hoe je hier ooit uit moet komen of op welke manier je je huidige situatie kunt verbeteren….”

Dit stukje komt uit “Oerbrood – Het Boek”.

Wil jij weten hoe je praktisch aan de slag kunt gaan met de automatisch denkpaden die in je gedachten zijn ontstaan? In dit boek worden mooie, concrete handvatten aangeboden. Het vraagt wel om eerlijk naar jezelf te gaan kijken. En weet dat de waarheid kan schuren. En iets moois kan laten ontstaan.

Wil jij steeds meer van dit echte leven leren proeven?

Dan raad ik je dit boek aan, geschreven door Karel van Holten en mijn collega Martijn van der Veer: omdat je wordt wat je eet.

Geniet dus, beste vriend, van je jonge jaren, haal je hart op aan de dagen van je jeugd. Prediker 11:9 (NBV)

Auteur

De kruimel is ontworpen door Marjoke van den Dool. De tekst komt uit “Oerbrood – het Boek”, geschreven door Martijn van der Veer en Karel van Holten, verzameld door Annemieke van Bochove (annemieke@dagelijksebroodkruimels.nl) :).

Auteur
180
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Vormgever
78
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Thuiswinkel waarborg
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels