Bijbeltekst

Spreuken 19:16

5 augustus 2024
·
2 minuten lezen
Spreuken 19:16

De Joodse traditie kent een speciale ceremonie in het leven van elke man. Als een jongen 13 jaar wordt, wordt hij ‘Bar Mitswa’, dat ‘zoon van het gebod’ betekent. Sinds de middeleeuwen gaat dit gepaard met gezamenlijk eten, een mooi feest en cadeaus. Er wordt gevierd dat hij nu oud genoeg is om verantwoordelijkheid te dragen.

Hij is nu man. En dat mag gevierd worden!

Je plaats innemen ten opzichte van anderen geeft betekenis aan je leven. Het doet ertoe wat jij doet in de samenleving. Het ervaren van betekenis in je leven ligt opgesloten in de verantwoordelijkheid waar je zelf je schouders onder zet. En waar dit bij de Joden gevierd wordt als een voorrecht, staat dit bij ons steeds meer op afstand. Het lijkt iets wat je het beste kunt vermijden. Of in ieder geval zo lang mogelijk uit wilt stellen.

Verantwoordelijkheid wordt vaak voor het eerst ervaren bij de geboorte van een kind. Je ziet jezelf opeens in relatie tot iemand anders.

In de Bijbel zie dit principe al vanaf het begin: God nodigt de mens uit om zorg te dragen, vormend aanwezig te zijn en om in vrijheid keuzes te maken. En steeds klinkt het appél: “Gebruik die vrijheid voor de ander!”

Vormgever
201
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Auteur
3
producten
·
303
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
iDEAL
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels