Deze tekst raakte mij laatst zo diep.
Het was mijn spiegel, waarin ik zo vaak niet wil kijken.
Ik was net begonnen met een kaakbehandeling, een bijzonder cadeautje van de implantoloog omdat ik vaak mijn lach verborg. Ik vond het mezelf niet waard en wilde het eigenlijk niet aannemen.
Minderwaardigheidsgevoelens die diep van binnen nog sterker aanwezig zijn. Ik geloof dat het gedachten zijn, die voor veel mensen herkenbaar zijn.

Ja, ik geloof absoluut dat God mij liefheeft.
Maar om dan vervolgens jezelf te leren zien zoals de Vader je ziet… dat is een uitdaging.
Beter gezegd: een UITNODIGING van de Vader.
Ik heb besloten die uitnodiging aan te nemen.
Omdat Gods verlangen is.

En jij?

God heeft ons met Zijn vingerafdrukken bedekt, met vreugde alles in ons gelegd heeft dat ons uniek maakt. Hij gaf Zijn leven om ons LEVEN te geven. Echt leven. Wie zijn wij dan om te zeggen dat wij onszelf niet waard vinden?

Het is een pittig proces. Ingesleten gedachtenpaden die veertig jaar lang bewandeld zijn, je neemt ze automatisch. Het betekent steeds gedachten vanuit het donker in het licht brengen.
In het Licht.
Waarin je in Gods ogen ziet dat het Hem pijn doet, dat die leugens zo’n grip op je denken hebben gekregen. Leren om Zijn waarheid te horen, te lezen in de Bijbel. Te omarmen. Nieuwe paden gaan bewandelen.
Niet ondanks wie je bent, maar óm wie je bent.
Kind van God. Zijn meesterwerk.
Je mag Zijn kleed aanvaarden. Dragen.
Je bent zo mooi.

In de grondtekst wordt hetzelfde woord voor ‘glorie’ gebruikt als voor de majesteit van God. Kleed je daarin. Zijn glorie. Zijn kracht.
Zijn kracht in alles wat je als zwak in je lichaam en gedachten bestempelt: Hij maakt ons sterk.
Blijf bij je Maker.
Luister naar wat Hij over jou uitspreekt.
Schrijf het op. Laat het wortelen.
Ontvang en geniet.
Hij zet je rechtop je voeten en laat je schitteren in Zijn licht. Zijn glorie.

Ja, daar komt een lach. Een lach die de toekomst aan kan.
Omdat je weet wie jij bent.
Omdat je weet wie God is.
Omdat Hij is.
Wat er ook komt.
Niets kan ons scheiden van Zijn liefde.
Geen verleden. Geen schaamte. Geen schuld. Geen littekens. Geen leugens. Niets van wat je hebt gedaan.
Hij heeft je lief.

Ik lach.
Jij ook?

Sta op en straal!

“Kracht en glorie zijn haar kleding en zij lacht de komende dag toe.” Spreuken 31: 25 (NBV)

Verder nadenken

Minderwaardigheidsgevoelens. Het is niet in één kruimel te beschrijven. Het is iets dat zo ontzettend  vast kan zitten. En het is niet in één dag opgelost. Processen kost tijd. En kan pijn doen als dingen bloot gelegd worden, in het Licht komen. Weet dat God teder aan de slag gaat met je. Vraag er gerust hulp bij, vanuit pastoraat, vanuit hulpverlening. Maar maak een keuze om die uitnodiging van God aan te nemen. Je bent het waard. Om te lachen. Te leven.

Wil je hiermee verder aan de slag? Michelle van Dusseldorp beschrijft heel duidelijk hoe die gedachten ingesleten kunnen zijn, vanuit de psychologie, en hoe je die samen met God kunt aanpakken: “Ik kan veranderen“. Want ja, je kúnt veranderen. De vraag is: wil je veranderen? Naar hoe jouw Vader jou voor ogen heeft?
Ook de boeken van Carianne Ros zijn heel goed, zoals “Stralen voor je Schepper” en “Je bent waardevol“. Ook onze online cursus “God kennen, jezelf kennen” is een diepgaande, waardevolle en uitgebreide  cursus waarin je heel praktisch aan de slag gaat om te kijken wie God is, hoe Hij jou ziet en hoe jezelf mag zien. In jouw tempo aan de hand van verdiepingsvragen.

Terwijl ik het bovenstaande stukje schreef, kwamen er veel rake songs voorbij op mijn automatische playlist. Dat leidde vanzelf tot een nieuwe playlist op Spotify “Gods Song”, vol met liederen die zingen over jou, zoals God zingt over jou. Laat je zelf steeds vullen met Zijn woorden van waarheid. Omring je met Zijn woorden, schrijf het op, hang een poster of een kaart op, lees wat Hij zegt en luister naar waarheden door muziek. Oefen jezelf.  Je bent het waard. Omdat God het zegt. Punt.

Auteur

De kruimel is ontworpen door Willemien van Werkhoven. De tekst bij deze kruimel is geschreven door Annemieke van Bochove (annemieke@dagelijksebroodkruimels.nl)

Vormgever
273
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Auteur
180
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
iDEAL
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels