Bijbeltekst

Spreuken 4:11

11 januari 2022
·
4 minuten lezen
Spreuken 4:11

Heb jij Vrouwe Wijsheid al ontmoet?

We willen met jou op zoek gaan naar de Bron van alle wijsheid, zodat we elkaar ook kunnen scherpen om tot de volle ontplooiing te komen. In Christus (Kol. 1:28). Dat drijft ons en proef je hopelijk door al onze woorden heen.

In Spreuken 8 roept Vrouwe Wijsheid midden in het drukke leven. Prachtig hoofdstuk!

“Hey, ik praat tegen je! Sukkels, leer fijngevoeligheid (grappige woordkeuze). Mijn mond kauwt, proeft en geniet van de waarheid; ik haat de smaak van het kwaad. En als jij, oprecht en levend in de waarheid, mij ziet, zul jij mij herkennen.

Ik leef naast Scherpzinnigheid; Kennis en Tact wonen dichtbij mij. Goede raad en gezond verstand kenmerken mij. Ik ben Inzicht en leef Deugdzaamheid. Glorie wandelt naast mij, net als Eer en een Goede Naam. Ik lever zoveel meer op dan een goed salaris, het overstijgt grenzeloos iedere bonus. Je vindt mij de weg van de Rechtvaardigheid, op het kruispunt met Gerechtigheid. Je vindt bij mij iedereen die van mij houdt, ik vul hun armen vól met leven.

God heeft mij gemaakt. Ik was er al voordat de aarde vorm kreeg en de hemel zijn plaats ontving. Ik zorgde dat alles paste. Ik was er met mijn vreugdevol applaus, ik was zo graag in Zijn nabijheid. Ik vond het prachtig om de wereld van dingen en schepsels te zien, ik vierde de menselijke familie.

Kenmerk je leven door discipline en leef wijs, verspil je kostbare leven niet. Wordt wakker en wees klaar voor mij, iedere ochtend, paraat als ik mijn werk start.

Waar jij mij vindt, vind je leven, echt leven, en God geniet daar zo van.”

Ik zie Jezus. Hoe mensen stomverbaasd waren over Zijn wijsheid. Christus, in Wie alle schatten van kennis en wijsheid verborgen liggen (Kolossenzen 2:2).Op Hem rust een geest van wijsheid en inzicht (Jesaja 11).

“Twijfel jij over het leven, begrijp je niets van wat er gebeurt? Kom bij mij aan aan tafel. Laat je afgematte vertwijfeling los en LEEF. Ga de straat op, het leven tegemoet met een doel!” (Spreuken 9)

“Kom, allen die uitgeput zijn en Ik zal je rust geven. Ik geef Hoop en Leven in overvloed!”

Het is Jezus’ uitnodiging. Voor jou. Voor Zijn prachtige schepping.

Laten we omhoog kijken naar Jezus, onze Bron van Wijsheid. Laat Hem jouw dagelijks brood zijn. Zodat je groeit in Zijn wijsheid, je leven lang. Dát brengt leven. Voor jou en de mensen om jou heen. Zoek de Wijsheid. En hey, wie zoekt … die vindt.

“Ik heb je de weg van de wijsheid gewezen, op recht paden heb ik je gevoerd.” Spreuken 4:11 (NBV)

Ps. De tekst van Vrouwe Wijsheid is grotendeels vertaald uit The Messenger, Spreuken 8 (“Lady Wisdom”).

Reflectievragen

  • Schrijf de dagtekst op. Wat valt je op? Zie jij een plaatje voor je? Wat zijn jouw gedachten?
  • Lees Spreuken 4 en 8. Onderstreep de woorden die voor jou er uit springen. Wat betekenen ze voor je? Schrijf je gedachten op.
  • We staan aan het begin van een nieuw jaar. En meer nog, in een tijd waarin wijsheid gezocht wordt. Kijk om je heen. En denk er over na: wat is jouw doel voor dit jaar? Ik zeg niet dat je op zoek móet naar Wijsheid. Het is een uitnodiging. En je zult haar zien als je er open voor staat. En ik geloof dat God geeft wat je nodig hebt, en zeker als je om wijsheid vraagt. Maar dat betekent wel dat je er open voor moet willen staan. Wil jij je door de wijsheid laten voeden?
  • Als jij met dit thema aan de slag wilt de komende tijd, kun je dit als doelstelling opschrijven. Ga ook op zoek naar een tekst die jou raakt in dit thema en leg die op een plek in huis.
  • Breng al jouw gedachten bij Jezus, de Bron van alle Wijsheid.
  • Het begin van wijsheid ligt volgens mij ook verborgen in het steeds meer zien van de wijsheid van God. Alles van God dat de gedachten van ons te boven gaat. Zo goed om een moment tijd te nemen en de God, die boven alles staat en toch zo klein werd, te aanbidden. Te verwonderen over wie Hij is, bijvoorbeeld met “Above All” – Michael W. Smith. Je vindt deze op de nieuwe afspeellijst “Wisdom to Whet & Grow in Maturity” (deze wordt het komende jaar aangevuld met songs in dit thema!).

Auteur

Deze kruimel is ontworpen is door Patricia Huizer. De tekst bij deze kruimel is geschreven door Annemieke van Bochove (annemieke@dagelijksebroodkruimels.nl).

Vormgever
84
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Thuiswinkel waarborg
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels