Blog

Vader van een Koningskind

26 december 2015
·
4 minuten lezen
Vader van een Koningskind

En dan is het Kerst. Midden in de hectiek van de drukste maand van het jaar staat de tijd even stil. Ik hoop dat jij het ook zo ervaart; dat je in de drukte van familiebezoeken, gezelligheid en tijd voor elkaar, niet voorbijloopt aan de betekenis van Kerst. En tja, als jonge vader van twee kleine jongens moet ik dan altijd even denken aan Jozef. Vader van een Koningskind!

Opvoeden

Want hoe zou Jozef naar de jonge Jezus gekeken hebben? Zou hij, net zoals ik eerder schreef (papa) ook wel eens buitensporig boos op Hem zijn geweest? Ik kan het me nauwelijks voorstellen. Al was Jozef een gewone jonge vent natuurlijk. Niks goddelijks aan. Niks heiligs ook trouwens. Zou de Geest van God zijn hart altijd bereid hebben gemaakt voor de omgang met Zíjn Zoon? Zou hij Hem als zijn eigen Zoon gezien hebben? Of voelde hij zich opvoeder van de Zoon van God?

Zou hij het moeilijk gevonden hebben om Jezus te plaatsen tussen zijn andere kinderen? Zou hij Hem meer aandacht gegeven hebben? Of andere aandacht? Of zou hij juist tijd met Jezus hebben moeten némen? Omdat Hij geen aandacht vroeg?

Bidden

Zou hij ’s avonds voor het slapen gaan voor Hem gebeden hebben? Of zou hij Hém hebben laten bidden? Zou hij misschien voor zichzelf gebeden hebben? Voor een heldere geest en open ogen om te kunnen zien wat de mensen niet zagen? Voor omgang met zijn Zoon zoals alleen de Vader in de hemel omgang met Hem had gehad? Om wijsheid en leiding voor de onmogelijke taak waar hij voor stond? Om liefde? Zou hij het uitgeschreeuwd hebben op zijn knieën naar God? Om hulp en kracht? Om Zijn Geest?

Omgang

Hoe zou hij omgegaan zijn met de rol die hij had in Zijn leven? Zou hij genoegen hebben kunnen nemen met een leven in de kantlijn? Of zou die kantlijn zijn erepodium zijn geweest? Zou hij trots geweest zijn op zijn oudste Zoon? Of zou hij alleen maar vol verwondering zijn geweest over de rol die hem toebedeeld was?

Heeft hij Hem de ruimte kunnen geven die hij later zélf van Hem zou ontvangen?

Zou hij Jezus mee hebben genomen naar zijn werkplaats? Hem het vak geleerd hebben? Heeft hij Jezus geholpen bij het maken van Zijn eerste bouwsels? Zou hij een doek om Zijn duim gedaan hebben, toen Hij daar op sloeg?

Volgen

Zou hij Hem gevolgd zijn? Bij alles wat Hij deed? Of bleef hij in de werkplaats als Jezus deed wat Zijn Vader Hem vroeg te doen? Zou hij Hem verdedigd hebben tegenover de mensen om hem heen? Zou hij zich soms voor Hem gegeneerd hebben? Zou hij Hem hebben dúrven volgen? Had hij daar genoeg léf voor? Zou hij Maria en de andere jongens achter hebben durven laten om achter Hem aan te gaan? Zou hij het vertrouwen gehad hebben dat de Vader van zijn Zoon als Vader voor zijn zoons zou zorgen? Zou hij?

Messias

Hoe zou hij naar Hem gekeken hebben als Messias? Heeft hij Hem altijd zo kunnen zien? Zou hij voortdurend verbaasd geweest zijn over Zijn liefde en wijsheid? Heeft hij de IK BEN altijd kunnen laten zijn wie Hij was? Heeft hij Hem de ruimte kunnen geven die hij later zélf van Hem zou ontvangen? Zou hij Hem de ontplooiing gegund hebben die hijzélf nodig had om te kunnen worden wie hij bedoeld was te zijn? Zou hij verliefd zijn geweest op Hem? Zoals een vader op een zoon? Of verliefd zoals op de Liefde van je leven?

Wakker worden

Ik besef dat het tijd is om wakker te worden uit mijn dagdroom. ‘Zou hij’ verandert in ‘zou ik’. Want hoe zou ik hier vorm aan gegeven hebben? Of hoe zou ik hier vorm aan geven in deze tijd? Ik weet het niet. Het lijkt me verrekte lastig. En ondanks dat Jozef als jonge vader me blijft intrigeren besef ik ook dat het waarschijnlijk met een reden is dat hij niet vaker genoemd wordt in de Bijbel. Misschien wel om dagdromen als deze door onze gedachten te laten gaan. Om meer aan Hém te denken. Dat vind ík dan weer een schitterende kerstgedachte..

Auteur
3
producten
·
303
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Thuiswinkel waarborg
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels