Blog

Wat je wèl kunt doen

11 oktober 2023
·
4 minuten lezen
Wat je wèl kunt doen

‘Maar wat kan je dan wél doen?’ Dit is de vraag die ik misschien wel het meeste hoor tijdens mijn workshops over duurzaam leven. Vaak zijn we al even onderweg en hebben we niet alleen de urgentie van het probleem besproken, maar ook de complexiteit van de oplossingen. Immers, kies je nu de biologische komkommer in plastic of de gewone zonder plastic? Koop je een nieuwe elektrische auto of rijd je eerst je oude benzine auto af? En ga je carpoolen met een collega of pak je de trein en probeer je hem over te halen om mee te gaan? Het is niet altijd makkelijk om duurzaam te kiezen en wanneer de urgentie groeit kan dit helaas ook een verlammende uitwerking hebben.

In ’Wat je wél kunt doen’ beschrijf ik de Groene Vijf van duurzaam leven, vijf hoofdthema’s waarmee jij vandaag nog verschil kunt maken. Vier thema’s zijn gericht op jouw eigen gedrag en keuzes: Minder spullen, energiezuinig wonen, anders eten en vervoer. Het vijfde thema is gericht op het veranderen van het systeem waarin we leven: systeemverandering. We kunnen als individuen allemaal nog zo hard ons best doen om anders te gaan kiezen… als het systeem niet verandert maakt het uiteindelijk helaas te weinig verschil voor een betere wereld. Ieder hoofdstuk begint met een beschrijving van de dilemma’s, uitdagingen én kansen waar we voor staan. Maar vooral geef ik veel tips, voor een ruim en een beperkt budget. Ook kent ieder hoofdstuk een inspirerende les uit de Natuur en geef ik praktische tips hoe je een andere manier van leven vol kunt houden. Wil je meer weten? Kijk dan op … (link naar webshop Dagelijkse Broodkruimels) of lees onderstaand dilemma uit het boek van een jonge moeder die niet nog meer kraamcadeaus wil bij de geboorte van haar tweede kind.

Groene manieren – Ik heb alles al ‘Ik ben trotse moeder geworden van een wolk van een baby. Hoewel ik het leuk vind als mensen op bezoek komen, heb ik écht geen behoefte aan cadeaus. Helaas hield niet iedereen zich bij de geboorte van ons eerste kind aan mijn vraag om geen cadeaus te geven. Sterker nog, de meesten kwamen wel met een presentje aan en mijn schoonouders waren ronduit boos dat ze geen cadeau mochten meenemen. Hoe voorkom ik dit keer dat bezoekers een cadeau meenemen?’

Mensen vinden het moeilijk om geen cadeaus te geven, en relaties moet je koesteren. Wijlen etiquette-expert Beatrijs Ritsema adviseerde vragenstellers dan ook om hier geen groot punt van te maken en de cadeaus en prullaria gewoon in ontvangst te nemen. Je kon – zo stelde ze – later zelf bedenken wat je met de cadeaus wilde doen: houden, weggeven of weggooien. Met dit advies in je achterhoofd zou je ervoor kunnen kiezen om een lijst te maken met de noodzakelijke dingen die opraken, zoals luiers, (biologische) babyvoeding en avondeten. Ook zou je kunnen vragen om tweedehands items of om geld voor op de spaarrekening van de kleine. Het was een wijs advies van Beatrijs, tegelijkertijd kan het voor jou ook ongemakkelijk voelen om cadeaus te ontvangen als je daar echt geen behoefte aan hebt. Zet dan op het kaartje dat je geen cadeaus wilt ontvangen.

Wellicht is het mogelijk om een goed doel op te schrijven, of om een financiële bijdrage te vragen voor iets groots wat je nodig hebt: een bakfiets bijvoorbeeld, waar je de kleine in wilt gaan vervoeren. Ook kun je vragen om ervaringen of hulp: een strippenkaart voor logeerpartijen of een avondmaaltijd zodat je zelf niet hoeft te koken. Wat ten slotte ook een heel mooi cadeau kan zijn, is een boom. Voor bij jou in de tuin, of in de tuin van de ontvanger, die meegroeit met het kind. Ook kun je via een organisatie als Trees for All of het Wereld Natuur Fonds een boom of bosje laten planten. De gever kan het bedankje dan bij de kraamvisite overhandigen.

Auteur
3
producten
·
1
posts
Alfred Slomp is een auteur en duurzaam inspirator die door heel Nederland workshops geeft over duurzaam leven. Hij heeft verschillende boeken geschreven, waaronder 'SuperWaar' en 'Het Groene Normaal'. Met zijn werk moedigt hij mensen aan om bewuste keuzes te maken voor een groenere toekomst. Slomp combineert zijn passie voor duurzaamheid met praktische inzichten, waardoor hij een inspirerende stem is in de discussie over milieuvriendelijke levensstijlen.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3956 beoordelingen
iDEAL
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels