Als Een Pelgrim Op Vakantie

HOE ZÓEK JIJ RUST IN DE VAKANTIE?

Langzaam hoor ik ze om mij heen ontstaan. Vakantieplannen. Voorzichtig worden huisjes en campingplaatsen geboekt, in de hoop dat het virus toch op zijn retour blijft. Hoewel de afgelopen periode voor velen een tijd van rust en reflectie was, merken we dat de behoefte aan “even eruit” en “even echt rust” weer steeds sterker wordt.
Maar… waar verlang ik echt naar?
Jij?
Is dat rust?

Waar vind je je rust?
Is het een bergwandeling? Is het wanneer je samen met vrienden of familie op pad bent? Als je lekker in je stoel in de tuin of op het strand ligt? Waar wordt de onrust diep vanbinnen echt gestild?

Ik moet denken aan psalm 27.

“Eén ding heb ik van de HEERE verlangd, dát zal ik zoeken: dat ik wonen mag in het huis van de HEERE, al de dagen van mijn leven, om de lieflijkheid van de HEERE te aanschouwen en te onderzoeken in Zijn tempel. Want Hij doet mij schuilen in Zijn hut op de dag van het onheil. Hij verbergt mij in het verborgene van Zijn tent, Hij plaatst mij hoog op een rots.” (vs 4-5).

Wat mij altijd opvalt, is dat juist in vakanties, wanneer je tot rust wilt komen, je dagelijkse momenten met God minder lijken te worden.
Want, je bent zo lekker aan het ontspannen.
Je routine van elke dag wordt aangepast. Je vaste stille tijd moment moet ineens een nieuw plekje krijgen in jouw vakantiestructuur. Ineens blijkt het een uitdaging om tijdens die zoektocht naar rust en ontspanning juist eerst terug te gaan naar de Bron van rust.

Om eerst en steeds weer te schuilen en verblijven in Zijn tent, dichtbij Hem.

“Mijn hart zegt tegen U wat U Zelf zegt: Zoek Mijn aangezicht (!). Ik zóek Uw aangezicht, HEERE.” (vs 8).

Zoek Mijn Aangezicht.

Precies op die momenten, als ik echt tijd neem om met God te praten, te luisteren, dan merk ik dat mijn gedachten stil worden.
De onrust valt weg.
Je wordt op een rots geplaatst, met God stijg je boven de problemen van alledag uit.
Hij laat je boven de problemen van alledag uitstijgen.

“Ik sla mijn ogen op naar de bergen, vanwaar mijn hulp komen zal.
Mijn hulp is van de HEERE, Die hemel en aarde gemaakt heeft.”
(Psalm 121:1,2, pelgrimslied).

Hoe mooi is het om als vakantiedoel op zoek te gaan naar die Rust en samen met Hem op pad te gaan!

Wees sterk, laat je niet verleiden door alleen de hang naar vakantierust, en wacht op de Heer (Psalm 27:14).

Als een pelgrim op vakantie :).

Tips om die rust te zoeken

 • Ga eerst naar de Vader, zoek Zijn aangezicht. Hij weet wat je nodig hebt.
  Vraag Hem om je te laten zien wat jij nodig hebt en waar jij je op mag gaan richten.
  Ook in de vakantie. Ook in de thema’s waar jij je in wilt verdiepen.
 • Ga bij jezelf na met welk thema jij je de afgelopen periode bezig houdt.
  Misschien bewust. En misschien pas als je er over na gaat denken, welke vragen steeds weer in je hoofd terugkeren.
 • Wil jij groeien, ben jij nieuwsgierig om verder te leren? Te groeien in wie God jou wil laten worden en daar meer over te ontdekken?
 • Bedenk welke hulpmiddelen je hiervoor zou kunnen gebruiken. Zet in ieder geval gebed en de Bijbel op je lijstje. En misschien wel een stiltewandeling in de natuur, waarin je je tijd met God af en toe neemt. Misschien juist samen met je gezin of vrienden activiteiten ondernemen om ontspannen relaties te verdiepen. Wat past bij jouw doel voor deze periode? Je hoeft niet groot te denken, begin gerust in het kleine.
 • Onthoud altijd: je moet niets. Je mag groeien en God geeft je alle tijd die jij daarvoor nodig hebt. Je mag er zelfs je hele leven over doen :) Doe het samen met Hem, blijf Zijn schuilplaats steeds weer opzoeken.

Verdiepen in een thema

Wij weten niet welk thema jou bezig houdt. We kunnen je wel tips geven voor boeken die ons hebben geholpen op onze reis of die anderen erg hebben geholpen. Bijvoorbeeld onze top 10 aan christelijke boeken en spellen voor de vakantie. In onze webshop vind je ook per thema boeken, dus ook daar kun je verder op zoeken. Ook onze dagelijkse kruimels met Bijbelteksten kunnen een handleiding vormen, de blogs over onze maandthema’s (zoals deze maand liefde) en onze podcasts.
Als jij je echt wilt verdiepen in wat het betekent om te mogen leven als kind van God, dan kun je je ook inschrijven voor OERBROOD. Daarbij ontvang je onder andere maandelijks een dikke brief op je deurmat waarin het maandthema verder uitgediept wordt en en vragen om verder te graven.

Naar christelijke boeken