2e paasdag 2020. Vandaag wil ik een verhaal met je delen wat mijn leven compleet heeft veranderd. Een verhaal wat ook jouw leven kan veranderen. Tenminste als je dat wilt. Het verhaal is wat langer dan de aanbevolen 800 woorden. Daarom wil ik je vragen er nu al voor te kiezen om het verhaal helemaal uit te lezen.

Lees dus alleen verder als je belooft om dit verhaal helemaal uit te lezen.

Ja?

Top.

Ik hoorde dit verhaal zelf een aantal jaren geleden voor het eerst. Het is een Afrikaans verhaal en ik heb het vanuit het Engels vertaald naar het Nederlands:

“Er was een herder die op een dag met zijn kudde op stap was en een leeuwenwelp vond. Na lang wachten kwam er geen moeder om voor het welpje te zorgen. Daarom besloot de herder hem mee naar huis te nemen. Acht maanden lang zorgde de herder voor het welpje. Hij gaf hem verse melk en onderdak in zijn eigen huis. Daarna besloot de herder het welpje onder te brengen bij zijn kudde schapen.

Het welpje groeide op tussen de schapen en werd onderdeel van de kudde. De schapen accepteerden hem als één van hen en hij gedroeg zich als een schaap. Vijftien maanden gingen voorbij en het welpje was een volwassen leeuw geworden. Maar hij gedroeg zich als een schaap van de kudde. De leeuw had zich verenigd met de schapen. Hij was zichzelf verloren en geworden zoals zij.

Vier jaar later, op een warme dag, zat de herder in de schaduw van een boom te rusten op een steen. Hij hield de wacht over zijn kudde die aan het baden was in een rivier om te drinken. De leeuw, die dacht dat hij een schaap was, volgde de kudde de rivier in. Op dat moment verscheen er aan de overkant van de rivier, uit het dichte woud, een groot beest. Een beest dat de leeuw nog nooit had gezien.

De schapen raakten in paniek en vluchtten instinctief de rivier uit terug naar de stal. Terwijl de kudde zich zo snel mogelijk in veiligheid probeerde te brengen maakte het beest een geluid dat het woud leek te doen beven. De schapen stopte pas met rennen toen ze veilig in de stal stonden. De jonge leeuw was ook in paniek geraakt en samen met de schapen gevlucht.

Zeven dagen gingen voorbij. De kudde was vlakbij de rivier aan het grazen en de leeuw besloot terug te gaan naar de rivier om wat te drinken. Hij liep naar het water en boog zich voorover. Hij verstijfde van angst en raakte in paniek, want hij zag het beest weer. Ditmaal in het water. Het was zijn eigen reflectie.

De leeuw probeerde te begrijpen wat hij zag toen plots het beest opnieuw verscheen aan de overkant van de rivier. De kudde sloeg opnieuw op de vlucht, maar nog voor de jonge leeuw kon bewegen stapte het beest de rivier in en maakte opnieuw dat geluid wat het woud leek te doen beven.

De leeuw dacht dat zijn leven elk moment kon eindigen. Hij besefte dat hij niet één beest zag, maar twee. Één in het water en één voor hem. Zijn gedachten struikelden over elkaar terwijl het beest voor hem tot op 10 meter genaderd was. Het beest gromde en keek hem op angstaanjagende wijze aan. Het was net of het beest wilde zeggen: “Probeer het maar, kom, volg me.”

Angst nam bezit over de jonge leeuw. Hij besloot het beest zijn zin te geven door te proberen hetzelfde geluid te maken. Hij opende zijn kaken, maar het enige geluid dat uit zijn enorme muil kwam was dat van een blatend schaap.

Het beest reageerde met een nog luidere brul die leek te zeggen: “Probeer het opnieuw.” Na zeven of acht pogingen hoorde de jonge leeuw dat hij hetzelfde geluid maakte als het beest. Hij ervaarde een gevoel van opwinding dat hij nog nooit gevoeld had. Het was of hij een complete transformatie doormaakte van geest, ziel en lichaam.

Daar stonden ze, twee beesten, grommend en brullend, in de rivier van het leven.

Het gegrom en gebrul vulde het woud. Toen zag de herder iets dat hij nooit meer zou vergeten. Het grote beest stopte met brullen, draaide zich van de jonge leeuw af en liep richting het woud. Plots stopte hij, keek nog één keer naar de jonge leeuw en gromde. Het was alsof hij vroeg: “Kom je?”.

De dag waarop de jonge leeuw een besluit moest maken was aangebroken.

Hij moest kiezen.

Kiezen tussen het leven als een schaap of het zijn van de zelf die hij net had ontdekt. Hij wist dat hij, om zijn echte zelf te worden, het veilige, beschermde, voorspelbare en simpele leven bij de herder in zou moeten ruilen voor het angstaanjagende, wilde, ongetemde en gevaarlijke leven in het woud.

Het was de dag voor hem om echt eerlijk te worden tegen zichzelf en zijn valse overtuigingen achter zich te laten.

Het was een uitnodiging gericht aan “een schaap” om de koning van het woud te worden.

Het was een uitnodiging gericht aan het lichaam van een leeuw om de geest van een leeuw te ontvangen.

De jonge leeuw keek een paar keer heen en weer. Van de kudde naar het woud en van het woud naar de kudde. Hij draaide zijn rug in de richting van de herder en de schapen met wie hij jaren geleefd had en liep vervolgens achter het beest aan het woud in. Om te worden wie hij altijd al geweest was. Een leeuwen koning.”

Terug naar vandaag. 2e paasdag 2020. Crisis in de wereld. Corona.

De kans is groot dat als je deze mail leest je al bent gevonden en gered door de Herder. Dat Hij je heeft meegenomen, je heeft gevoed en beschermd. Je mocht opgroeien in de kudde tussen de andere schapen.

Maar toen kwam daar dat beest.

Precies op het moment dat je midden in de rivier van het leven stond.

Paniek.

Je vluchtte samen met de andere schapen naar de stal.

Je dorst naar het Leven was alleen groter dan de angst en je besloot terug te gaan naar de rivier.

Terwijl je daar bukt in de rivier van het leven ontdekte je wie je werkelijk bent. Een schaap gevonden door de Herder, maar er is meer. In Hem ben je meer.

Je bent gemaakt naar Zijn beeld. Je bent een lam, maar ook een leeuw.

Dan verschijn Hij daar op de oever. De Leeuw van Juda. Jezus. Hij nodigt je uit om alles los te laten. Je zekerheden op te geven en Hem te volgen. Misschien voor het eerst, misschien wel opnieuw.

De dag waarop jij een besluit moet maken is aangebroken.

Je moet kiezen.

Kiezen tussen het leven als een schaap of het zijn van de persoon die jij echt bent.
Achter de Koning aan. Leren leven voor de Koning.

De Koning roept! Wat is jouw antwoord?

Zoals ik al schreef. Dit verhaal heeft mijn leven compleet veranderd. Door genade koos ik ervoor om het woud in te gaan. Om dingen los te laten, waaronder mijn veilige baan.

Nu mogen we anderen en elkaar helpen om door de rivier heen het woud in te (blijven) gaan. Om een leven van leren te omarmen. Achter de Koning aan! Op zoek naar het ware Leven wat alleen in Hem te vinden is. We doen dit met DagelijkseBroodkruimels onder andere met OERBROOD.

OERBROOD is een programma wat jou uitdaagt om te groeien in geloof en als persoon. Het laat je echt ontdekken wie je bent in de rivier van het leven. Een programma wat wijst op echt Leven. Op Jezus. Meer weten of je inschrijven voor een gratis maand OERBROOD? Neem dan een kijkje op deze pagina.

MEER OVER OERBROOD

Gezegend Pasen!

Bram Markus

Auteur
4
producten
·
565
posts
Onderweg naar thuis. Discipel. Man van Nan. Vader van vier. Imperfecte perfectionist. Marketeer met een missie. Founder DagelijkseBroodkruimels.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
iDEAL
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels