Blog

Het Beste Voornemen

8 januari 2018
·
3 minuten lezen
Het Beste Voornemen

Goede voornemens. Wat doen wij hiermee?
Sommigen nemen het niet zo serieus als ik het vraag. Waarschijnlijk, omdat aan het einde van de maand hun voornemens alweer aan de wilgen hangen. Iets veranderen in je leven kost namelijk ontiegelijk veel moeite. Het voordeel van niets voornemen, is dat je jezelf niet hoeft te confronteren met jezelf. Het nadeel? Dat je daarmee vast blijf zitten aan de dingen die niet goed voor je zijn. Ook ik heb een rijtje van gedragingen en gewoonten die best een doorbraak kunnen gebruiken en roep mijzelf bij tijd en wijlen tot de orde. Vul jij de punten vooral voor jezelf in.

Ik doe er toe

Ik heb dit jaar doelen gesteld en ga hiermee aan de slag tijdens de bidden- en vastenperiode in mijn kerk. Dat betekent niet dat ik het jaar begin met een wedstrijdje tégen mijzelf. Aangezien ik ooit heb besloten dat ik mijzelf niet in de steek laat, wil ik vooral goed voor mijzelf blijven zorgen. Daarom kies ik er bewust voor om dingen te schrappen waar ik de laatste tijd aan vast zit.
Ja, bidden en vasten is d√© sleutel voor bevrijding. Het is een schoonmaak van lichaam en ziel. Ik zeg ‚Äėnee‚Äô tegen ontspoorde lichamelijke verlangens en ja tegen Gods geest. Enkele jaren geleden ben ik geestelijk verlost van mijn eetverslaving en de fysieke bevrijding kwam later. Bidden en vasten¬†klinkt voor ongelovigen in mijn omgeving wellicht strenger dan het is. Je bent vrij om te kiezen welke regels jij jezelf op legt. Door dingen te laten, voel ik mij niet alleen lichamelijk een stuk fitter. Van de extra gebedstijd knap ik volledig op. Ik leer God beter kennen en verander als mens door deze nederige houding.¬†Of zoals C.S. Lewis zei: ‚ÄėNederigheid is minder aan jezelf denken, niet minder van jezelf denken.‚Äô

Tijdens deze weken komen meer geheimen over mijzelf naar boven die ik het liefst wil wegmoffelen en zie ik motieven die nog steeds vol eigenbelang zitten.

Verzet

Natuurlijk vind ik het ook spannend. Soms komt er weerstand boven. Nou ja, soms? Altijd!
Vooral de eerste dagen, wanneer hoofdpijn op treedt als ik vier bakken koffie en koekjes laat staan en ik er geen gezelligheid aan vind zonder een glas wijn. Het liefst gooi ik de kurkentrekker naar het hoofd van mijn partner wanneer hij zegt dat ik mij aanstel. Ja, overdrijven is mij niet bekend.
Tijdens deze weken komen meer geheimen over mijzelf naar boven die ik het liefst wil wegmoffelen en zie ik motieven die nog steeds vol eigenbelang zitten. Door ze juist ruimte te geven en bij God te brengen, ervaar ik de liefde van God die groter is dan al mijn tekortkomingen. By the way, Jezus deed het immers ook. Dus Linda, lets do it.
En zo rond ik deze blog af, waarbij ik nog wel drie jokers in gedachten heb die ik mag inzetten van mijzelf. Er zijn een paar momenten waarbij ik nog erg graag mee wil doen en mijzelf een glaasje wijn gun. De escapes komen nu al op en ik ben nog geeneens begonnen.
Goed. Ik vertrouw er maar op dat het gaat zoals het gaat en ik na een week mopperen en uit verveling vroeg mijn bed in duiken toch echt door die zure appel heen ben. Waarbij ik weet dat die zure appel alleen maar in mijn hoofd zit.

Vrijheid begint bij je gedachten en zo krijg ik al een lesje voordat ik begonnen ben. Goed, ik denk dat ik meteen maar de regie bij God neer leg. Dat is sowieso het beste voornemen.

Linda Klinkenberg

Auteur
1
producten
·
9
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf ‚ā¨40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
iDEAL
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels