Blog

Hoe Bid Jij?

29 juli 2015
·
4 minuten lezen
Hoe Bid Jij?

Het bovenstaande filmpje kwam ik pas geleden tegen op Youtube. Het filmpje zette me behoorlijk aan het denken. Om gelijk maar een vraag te stellen: “Hoe bid jij?” Tot voor kort bad ik altijd met mijn ogen gesloten, mijn handen gevouwen en in gedachten (dus zonder te spreken). Een manier van bidden die ik van mijn ouders had geleerd en die ik mijn omgeving het meeste zag. Waarom bidden veel mensen eigenlijk op die manier? Ik vermoed dat het iets met eerbiedigheid en concentratie te maken heeft. Met gesloten ogen en gevouwen handen raak je nou éénmaal minder snel afgeleid en is er meer focus.

De bijbel en bidden

In de bijbel zien we veel personen bidden. Wat ik opvallend vindt is dat de bijbel eigenlijk heel vaak andere manieren van bidden laat zien. Het handen vouwen en ogen sluiten komt in de bijbel bijna niet voor. De meest gebruikte vorm van bidden is toch wel geknield of staand met geheven handen. Denk maar eens aan Mozes (Exodus 9:29), Daniel (Daniël 6:10) of de Farizeeërs. Uit de bijbel kan je min of meer opmaken dat de reden van bidden de houding tijdens het bidden bepaald:

-Lofprijzend bidden: staand, hoofd en handen geheven
-Dankend: staand, handen geheven of gevouwen
-Nederig/rouwend bidden: geknield, handen gevouwen, hoofd gebogen ogen gesloten of open -Smekend/zonden belijdend bidden: geknield of zelfs liggend

Bidden en jouw beeld van God

De manier van bidden die je gebruikt kan (dit hoeft niet) naast de reden van het gebed ook iets zeggen over het beeld dat je van God hebt. Op het moment dat je altijd met je handen gevouwen, ogen gesloten en hoofd naar beneden gebogen bid heb je een nederige houding ten opzichte van God.

De reden dat mijn manier van bidden is veranderd komt omdat mijn beeld van God is veranderd. Ik zag God als een straffende rechter en niet als een liefdevolle Vader. Het gevolg was dat ik tijdens het bidden altijd een nederige houding had ten opzichte van God. Begrijp me niet verkeerd, een nederige en eerbiedige houding ten opzichte van God is niet fout, maar God wil meer.

God wil een relatie met ons

Hij wil een relatie met ons en vanuit deze relatie wil hij ons oprichten. Hij wil onze Vader zijn. Hij wil dat we alles, maar dan ook echt alles met Hem delen. Een Papa waar we altijd bij terecht kunnen en altijd naar toe mogen gaan. God ziet ons als Zijn kinderen. Door het offer van Jezus kunnen en mogen we voor Hem verschijnen zoals we zijn, met al onze zonden, pijn en moeites. Sterker nog, onze zonden, pijn en moeites werden ook Zijn zonden, pijn en moeites. Hij weet als geen ander wat we moeten doormaken want Hij heeft het al doorleefd en gedragen voor ons aan het kruis. Zelfs de zonden, pijn en moeites die nog voor ons liggen.

Hef je hoofd omhoog!

In de Bijbel geeft God regelmatig de opdracht: “Hef je hoofd omhoog!” Na behoorlijk wat zoek werk ben ik nog niet tegen een tekst aangelopen waarin God de opdracht geeft om omlaag te kijken. God wil dat we omhoog kijken. Dat we naar Hem kijken en dat we ons richten op Zijn liefde. Hij wil een relatie met ons. Hij wil ons oprichten.

Bidden is voor mij meer praten met God geworden. Gewoon met ogen open en mijn hart op God afgestemd. Meestal heel kort en soms wat langer (ik ben nou eenmaal niet lang van stof). De ene keer heel luid, de andere keer fluisterend. Eerbiedig, maar soms ook boos. En het mooie is dat ik het op elk moment kan en mag doen. In de auto, tijdens het sporten, thuis, op mijn werk, bij vrienden: altijd en overal!

Auteur
4
producten
·
565
posts
Onderweg naar thuis. Discipel. Man van Nan. Vader van vier. Imperfecte perfectionist. Marketeer met een missie. Founder DagelijkseBroodkruimels.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Thuiswinkel waarborg
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels