Blog

Shalom

9 oktober 2017
·
3 minuten lezen
Shalom

Bid tot de HEER voor de stad waarheen ik jullie weggevoerd heb en zet je in voor haar bloei (shalom), want de bloei van de stad is ook jullie bloei. (Jer. 29:7)

Daar zit je dan. Met een net opgelopen oorlogstrauma in je systeem. De platgegooide muren van Jeruzalem en de geplunderde tempel nog op je netvlies. Zonder twijfel is de overwinning van Nebukadnezar over Jeruzalem en de daaropvolgende ballingschap van het Joodse volk in Babel het grootste dieptepunt van het volk in de Oudtestamentische geschiedenis. En dat zegt wat.
Ze hadden het natuurlijk wel aan kunnen zien komen. Er waren profeten genoeg geweest die ze de weg gewezen hadden. Die het volk gewaarschuwd hadden te stoppen met hun afgoderij. Maar van nature zijn we niet zo gek op profeten die de weg wijzen. Ook niet als we ergens aanvoelen dat ze misschien een punt hebben.

Brief van God

En dan krijgen ze daar in Babel een brief van God, geschreven door Jeremia. In de Bijbel te lezen in het boek Jeremia (Jer. 29). De brief bevat een moeilijke boodschap: ze zullen zeventig jaar in Babel moeten blijven. De meesten die de brief lazen zouden Jeruzalem nooit meer terug zien. Ze zouden een nieuw leven moeten opbouwen op de plaats waar ze waren. Temidden van degenen die alles kapot hadden gemaakt. Dat kan toch niet? Hoe doe je dat? De brief heeft ook een antwoord: door je in te zetten voor de bloei (shalom) van de stad waar je in terecht bent gekomen en voor haar te bidden. Want in haar bloei zit ook jouw bloei. Het Hebreeuwse ‘shalom’ wat hier gebruikt wordt kan vertaald worden met bloei, geluk, vrede of welzijn in alle gebieden van je bestaan.

Shalom

De shalom zoeken voor je omgeving als basis voor je eigen shalom. Het zijn wijze woorden met een relevantie tot op de dag van vandaag. Want iedereen moet zich op een bepaalde manier verhouden tot zijn of haar omgeving. In onze individualistische samenleving is de ‘bloei zoeken voor de stad waar je woont’ als basis voor je eigen bloei een radicaal alternatief. Deze geschiedenis laat zien dat de kwaliteit van je eigen omstandigheden niet relevant zijn in je keuze om de shalom te zoeken voor je omgeving. Je kunt er altijd mee beginnen, zelfs vandaag.

Even verderop in deze brief staat:

Mijn plan met jullie staat vast spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk (shalom) voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven. Jullie zullen mij aanroepen en tot mij bidden, en ik zal naar jullie luisteren. Jullie zullen mij zoeken en ook vinden, als jullie mij tenminste met hart en ziel zoeken. (Jer. 29:11-13)

Jezus Christus had de shalom van Zijn volk voor ogen tijdens Zijn leven en hield dit vol tot in de dood. En door Zijn opstanding is er een nieuwe markering geplaatst in de hoopvolle toekomst die God hier in deze brief voorzegt. Een hoopvolle toekomst waar je door het geloof deel vanuit mag maken. Door het geloof mag je bidden in de wetenschap dat Hij luistert. Door het geloof mag je Hem met hart en ziel zoeken, in de wetenschap dat je Zijn shalom voor jou zal vinden. En vanuit die gevonden shalom ben je werkelijk in staat om ongeacht je omstandigheden de shalom voor je omgeving te zoeken. Vanuit Zijn ontvangen shalom hoef je niets te geven van wat je niet eerst zelf ontvangen hebt. Ik wens je van harte Zijn shalom toe!

Shalom!

Auteur
1
producten
·
12
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Thuiswinkel waarborg
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels