Blog

Wat Is Geluk?

15 oktober 2020
·
9 minuten lezen
Wat Is Geluk?

Kun je kiezen voor geluk?

De afgelopen maand heb ik zitten puzzelen met het begrip “geluk”. Want wanneer ben je eigenlijk gelukkig? Geluk klinkt vaak zo oppervlakkig.
Het doet me denken aan Guus Geluk. Gewoon veel mazzel hebben, een bepaling van het lot.

Toch wijst de Bijbel regelmatig naar een gelukkig leven. Zoals we nu ook bij de dagelijkse kruimels zien, vertelt Jezus ook over wanneer je gelukkig bent in Mattheüs 5. Lees de bergrede daar maar eens door.
Gelukkig zijn de armen van geest, de treurenden, de zachtmoedigen, zij die hongeren en dorsten naar gerechtigheid, barmhartigen, de reinen van hart, de vredestichters, als je uitgescholden wordt…. want je loon is groot in de Hemel. Je zult Gods Koninkrijk zien, je zult overvloed ervaren. Je zult Gods kinderen genaamd worden.

Dat is geen zinspeling van het lot. Dit heeft alles te maken met een keuze. Van binnenuit.
Zingeving.
Kiezen waar jij je focus op wilt leggen: op de omstandigheden, mensen of … God?
God door alles heen zien. God in de mensen om je heen zien, de verlangens van God in de ander zien. God weerspiegelen.
Ondanks je omstandigheden.
Omstandigheden die je niet kunt bagatelliseren, die je compleet door elkaar schudden. Die je laten wankelen, twijfelen, het je laten uitschreeuwen.
En omhoog kijken. Jezelf, je toekomst in Zijn handen leggen. En weten dat God goed is. Echt goed. En het goede met je voor ogen heeft. Dat geluk, waar Hij Zijn Zoon
En dat wat Hij belooft, laat jou boven de dingen van deze dag uitstijgen.

Dan stap je in het “echte leven”. Leven zoals Hij dat voor jou bedoeld heeft.
Leven in afhankelijkheid van Hem.
Niet afhankelijk van de situatie.
Niet afhankelijk van de omstandigheden.
Niet afhankelijk van wat mensen zeggen.
Maar afhankelijk van onze Vader.

Omdat Hij ons geluk voor ogen heeft.
Je leven zin geeft.
Jij gaat echt leven.

Gebroken. En toch sta je op.

Je gaat rechtop staan. In het Licht.
Het Licht dat je laat groeien.
Naar Hem toe.

En je strekt je armen uit, je opent je handen. Je ademt in. Diep.
Je laat Zijn Geest door je heen stromen. Hij die je nieuwe kracht geeft.

Nieuwe Hoop. Nieuw perspectief.

Geluk.
Een leven dat zin geeft.
Echt leven.
Alleen in Hem.
Door Hem.

“Weet u het niet? Hebt u het niet gehoord?
De eeuwige God, de HEERE, de Schepper van de einden der aarde, wordt niet moe en niet afgemat.
Er is geen doorgronding van Zijn inzicht.
Hij geeft de vermoeide kracht en Hij vermeerdert de sterkte van wie geen krachten heeft.
Jongeren zullen moe en afgemat worden, jonge mannen zullen zeker struikelen; maar wie de HEERE verwachten, zullen hun kracht vernieuwen, zij zullen hun vleugels uitslaan als arenden, zij zullen snel lopen en niet afgemat worden, zij zullen lopen en niet moe worden.” Jesaja 40:28-31

“Zo zegt God, de HEERE, Die de hemel heeft geschapen en hem heeft uitgespannen, Die de aarde heeft uitgespreid en wat daarop uitspruit, Die de adem geeft aan het volk dat daarop is, en de geest aan hen die daarop wandelen: Ík, de HEERE, heb U geroepen in gerechtigheid, Ik zal U bij Uw hand grijpen, Ik zal U beschermen” Jesaja 42:5-6

Méér over geluk

Wil jij je verder verdiepen in het thema geluk?  Hieronder vind je een aantal  boeken die wij erg inspirerend vonden. Ook in onze webshop vind je verschillende christelijke boeken, die in gaan op “geluk”.

Volgende maand zal Martijn je in onze OERBROOD – brief meenemen in het thema Kwetsbaarheid. Dat is de dikke brief die maandelijks op je deurmat valt, zodat je lekker offline je verder kunt verdiepen in het thema.
Bij het groeiprogramma van Oerbrood hoort trouwens ook een JOURNAL! Want natuurlijk is het mooi om goede plannen te hebben, maar hoe ga je die in de praktijk van alledag inplannen? Dáár helpt ons journal bij. Geen compleet uitgewerkt stappenplan-naar-een-heilig-leven, maar wel een hulpmiddel om het jou te laten doen, samen met de Vader. Volgende week komt het JOURNAL in de webshop!

Wil je reageren op dit blog? Dat kan uiteraard, stuur je berichtje dan naar  annemieke@dagelijksebroodkruimels.nl.

Christelijke Boeken Geluk

1. WAAR GELUK BEGINT – MAX LUCADO

Geluk, wie verlangt er niet naar? We zoeken ons geluk in verre reizen, een interessante baan, een mooi huis, de juiste partner, het ideale gewicht… Maar worden we daar echt gelukkig van? Max Lucado benadert dit actuele thema vanuit een andere invalshoek. Hij kijkt naar wat Jezus over geluk zegt en over hoe je dit kunt bereiken. Daarmee ontmaskert Lucado de aannames en leugens die ons worden voorgehouden: geluk bereik je niet door jezelf centraal te stellen, maar in liefde voor de ander. Aan de hand van overdenkingen, voorbeelden en gespreksvragen ontdekt de lezer een onverwacht pad naar geluk.

Waar Geluk Begint – Max Lucado

2. DOMME PECH IS PUUR GELUK – LEONIE WARRIS

‘Domme pech’, is de reactie van een van de artsen als blijkt dat het vijf dagen oude zoontje van Leonie een ernstige hartafwijking heeft. Dat zorgt voor een innerlijke tweestrijd: aan de ene kant zijn er de zorgen en het verdriet, anderzijds is er de vechtlust om al het mogelijke voor haar kind te doen. Uiteindelijk kiest ze ervoor om te vechten, in de wetenschap dat God haar bijstaat. Wat ze dan ontvangt, kan ze alleen omschrijven als ‘puur geluk’. In dit boek beschrijft Leonie openhartig en indringend haar verhaal over leven en overleven, over kiezen voor het goede wanneer dat moeilijk is en over liefde die overwint.

Domme Pech Is Puur Geluk – Leonie Warris

3. GENIETEN VAN GENOEG – MARTINE VONK

Genieten van genoeg, dat lijkt een tegenstelling. Genieten is toch groots en luxe? Hoezo zou je gelukkiger worden van… minder?
Toch laat Jezus dat zien. Martine Vonk vertelt hoe Zijn spannendste uitspraken bij jou tot bloei kunnen komen.
Hoe ga je om met zorgen? Met je geld en je bezittingen? Hoe kijk je naar anderen en jezelf? Wat betekenen luxe en genieten voor je? Jezus geeft prachtige, concrete antwoorden.
Martine Vonk is een bekende expert in duurzaam leven. Ze woonde een tijdje bij de Amish en de Benedictijnen.

Genieten Van Genoeg – Martine Vonk

4. DUIZENDMAAL DANK – ANN VOSKAMP

Zoals de meeste lezers snakt Ann Voskamp ernaar haar leven goed te leven.
‘Hoe vinden we vreugde,’ zo vroeg ze zich af, ‘te midden van tijdsdruk, geldgebrek, en alles wat elke dag weer misloopt? Hoe ziet een dankbaar leven er eigenlijk uit als de dagen zich aaneenrijgen en alles donker is? Wat heeft God ons vandaag te bieden?
Deze ontroerend eerlijke en zeer praktische gids voor een vreugdevol leven nodigt je uit om Gods geschenken om je heen te zien. Door dank te zeggen voor het leven dat ze had, vond Ann Voskamp het leven dat ze altijd al had gezocht.

Het verhaal van Ann Voskamp begint niet met ‘Er was eens…’, en eindigt niet met ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’. Het leven van Ann Voskamp begint met drama. Haar eerste herinnering is de dood van haar zus, die voor haar huis werd aangereden door een vrachtwagen – Ann en haar moeder zagen het gebeuren. Haar moeder wordt daarna opgenomen in een psychiatrisch centrum, haar vader is het contact met God definitief kwijt.

Als volwassene maakte Ann de dood van twee neefjes – twee kinderen van de broer van haar man – van dichtbij mee. Ondanks alle ellende bleef ze geloven dat in God vreugde is, en dat in het midden van het verdrietige leven er duizenden momenten zijn om voor te danken.

In ‘Duizendmaal dank’ is Ann op zoek naar de zin van het leven en omarmt ze de manier waarop Jezus in het leven stond, met name hoe hij zijn laatste uren op aarde doorbracht. In de uren voor zijn kruisiging brak hij het brood en dankte ervoor. In dit hartverscheurende boek worden de lezers meegenomen in die verwondering en wordt zichtbaar gemaakt hoe dankzegging vreugde kan brengen.

Duizendmaal Dank – Ann Voskamp

5. VIS-JE OF NIET? (SPEL)

Geluk betekent ook luisteren naar de ander, zien waar de ander blij mee wordt, of waar die tegenaan loopt. En soms kan dat op een heel ontspannen manier, bijvoorbeeld met één van onze spellen!
En welk spel levert niet alleen serieuze gesprekken op, maar ook een hoop gelach? Vis-je of niet? natuurlijk!
Pak een kaart van de stapel met 120 Visje-teksten, rol de achthoekige dobbelsteen en ontdek welke opdracht je moet uitvoeren. Moet je zeggen of je het eens bent met de tekst of niet? Moet je de bijbelse link ervan aantonen? Moet je een minidebat houden? Of hak je de tekst in tweeën en moet iedereen er een ander einde voor bedenken?

Vis-je Of Niet? – Spel

6. CHRISTELIJKE KAART – MIJN PLAN MET JULLIE STAAT VAST (Jer 29:11)

Vergeet juist in deze tijd juist ook niet mensen in je omgeving te bemoedigen en te vertellen wat God voor hen voor ogen heeft! Dát wat boven alles uitstijgt!

Christelijke Kaart – Mijn Plan Met Jullie Staat Vast (Jer 29:11)

8. TEXTIELPOSTER : IK HEB JULLIE GELUK VOOR OGEN

Zo mooi om steeds weer herinnerd te worden aan de prachtige belofte van God, bijvoorbeeld met deze mooie grote textielposter! We verkopen deze ook in wit.

Christelijke Textielposter – Mijn Plan Met Jullie Staat Vast – Kleur – A1 Formaat

Alle christelijke boeken kwetsbaarheid

Op zoek naar andere thema’s?

In onze webshop vind je heel veel christelijke boeken over uiteenlopende thema’s, zoals echt leven, liefde, gebed, leiderschap en geestelijke groei. Ook verkopen we christelijke dagboeken en specifiek boeken voor vrouwen, mannen, jongeren en kinderen.

Naar alle christelijke boeken

Auteur
180
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Thuiswinkel waarborg
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels