Blog

Kwetsbaar Zijn – Durf Jij Dat?

23 september 2020
·
8 minuten lezen
Kwetsbaar Zijn – Durf Jij Dat?

Wil jij kwetsbaar zijn?

Kwetsbaar – zijn.
Dat is méér dan je “kwetsbaar opstellen”.
Dat is laten zien wie jij bent, zonder mooie, krachtige muurtjes.
Willen weten wie jij bent.
Willen zijn wie jij bent.
(zie laatste blog).

Kwetsbaar-zijn betekent dat jij je fouten niet meer verbergt, maar laten zien dat jij een mens bent. Die fouten maakt. Net als iedereen trouwens.
Die zijn fouten onder ogen wil komen, ervan wil leren.
Die weet dat hij vergeven is, omdat hij ze bij God heeft neergelegd.
Die feedback durft te krijgen.
Zelf verantwoordelijkheid nemen voor wat je doet, wat je goed doet én wat je fout doet.

Kwetsbaar-zijn betekent rentmeester dúrven zijn.

Besef je dat het “oordeel van mensen” dan een totaal andere plek krijgt? Als zij jou afkeuren, dan keuren zij de persoon af die God gemaakt heeft. Dan hoef je je niet meer te verdedigen of te bewijzen aan de ander of jezelf.
Christus is onze verdediger, Hij rechtvaardigt ons. Hij laat ons in ons recht staan. En Hij zal dat op Zijn tijd doen, het is Zijn taak. Zijn oog ziet wat juist is, van Hem komt het oordeel (Psalm 17:2).

Kwetsbaar-zijn betekent dat je niet een slaaf bent van het oordeel van de ander, dat je de ander laat bepalen hoe jij je gedraagt. Dat je geen slaaf bent van de hoge eisen die jij aan jezelf stelt.

Kwetsbaar zijn betekent overgave.

En weten dat je geborgen bent in de alles-opofferende-en-niets-terug-verwachtende-liefde van God. Vrijgekocht. Vrij. Ongebonden.

Kwetsbaar.

Net als Jezus. Die in al Zijn gebrokenheid hing aan het kruis. Die gebrokenheid en pijn droeg, die ons héél heeft gemaakt.
En in Zijn complete kwetsbaarheid de eeuwige liefde van God liet zien.

Durf jij in die Waarheid te staan en je zo te laten zien aan jouw omgeving, op je werk, in de kerk?  Vol van kracht. Zijn kracht. Zijn liefde.

Dit is zo krachtig.
Maar… ook zo ontzettend moeilijk. Het gaat om levenslang worstelen, strijden om het goede te kiezen. Het goede dat de Vader voor jou voor ogen heeft. Jaag er naar!

Want, Zijn kracht, Zijn liefde, die laten jou zíjn. Die laten jou leven.

En dwars door jouw kwetsbaarheid heen wordt de liefde van de Vader zichtbaar voor de mensen om jou heen.
En wordt iets van Hem en Zijn Koninkrijk zichtbaar.

Wil jij zo kwetsbaar zijn?

“De Heer is mijn Herder, mij ontbreekt niets. .. om Zijn Naams wil!” (Psalm 23)

Méér over kwetsbaarheid

Wil jij je verder verdiepen in het thema kwetsbaarheid?  Hieronder vind je een aantal  boeken die wij erg inspirerend vonden. Ook in ons vorige blog vind je boeken over dit thema. Of kijk eens tussen onze lijst met christelijke boeken over kwetsbaarheid in onze webshop!

Volgende maand zal Martijn je onze OERBROOD – brief nog meenemen in het thema Kwetsbaarheid. Dat is de dikke brief die maandelijks op je deurmat valt, zodat je lekker offline je verder kunt verdiepen in het thema. Bij het groeiprogramma van Oerbrood hoort trouwens ook een JOURNAL, volgende maand hebben we daar nog meer nieuws over! Want natuurlijk is het mooi om goede plannen te hebben, maar hoe ga je die in de praktijk van alledag inplannen? Dáár helpt ons journal bij. Geen compleet uitgewerkt stappenplan-naar-een-heilig-leven, maar wel een hulpmiddel om het jou te laten doen, samen met de Vader. Hou onze berichten in de gaten! Als abonnee van OERBROOD krijg je hier vanzelf meer over te horen!

Wil je reageren op dit blog? Dat kan uiteraard, stuur je berichtje dan naar  annemieke@dagelijksebroodkruimels.nl.

Christelijke Boeken - Kwetsbaarheid

1. HEILIG SCHIJT – JANINE LEMANS

Laat je hoop niet varen!
Voordat je je neus optrekt en dit boek weer weglegt, lees nog even verder…

Ga jij ook wel eens gebukt onder de verwachtingen van anderen en laat jij je identiteit afhangen van wat anderen van je vinden? Dan is het goed om af en toe eens ‘heilig schijt’ te leren hebben aan de mening van een ander. In dit boek word je geprikkeld en uitgedaagd om te zijn zoals God je heeft gemaakt, niet om te leven zoals anderen vinden dat je dat zou moeten doen.

Janine Lemans paste zich vaak als een kameleon aan zonder zichzelf te durven zijn. Dat hield haar gevangen. Die tijd is voorbij! Ze stelt zich in dit boek bijzonder kwetsbaar op en vertelt eerlijk over haar worstelingen op allerlei gebieden. De persoonlijke verhalen in dit boek helpen je om op een gezonde manier te gaan leven zoals God het voor jou heeft bedoeld. Daarnaast biedt Janine bijbelse verdieping over belangrijke thema’s. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een aantal vragen om over na te denken en te bespreken. Het is dus ook een ideaal boek om mee aan de slag te gaan met een ‘Heilig-schijt-huiskring’.

Lees, ontdek, verdiep, lach en verwonder! Heilig Schijt – Janine Lemans

2. WORDEN WIE IK ECHT BEN – STASI ELDEREDGE

Worden wie ik écht ben is misschien wel het meest openhartige boek dat Stasi Eldredge tot nu toe heeft geschreven. In het boek schrijft ze over haar eigen worstelingen met overgewicht, haar zelfbeeld en haar verleden. Toch is het een hoopvol boek. Juist omdat het boek niet bouwt op het fundament dat het leven in ons heeft gelegd, maar op het fundament van het Woord en de liefde van God.

Misschien worstel jij met dezelfde dingen. Misschien wil je dolgraag veranderen, maar heb je geen idee hoe je dat kunt bereiken. Stasi spoort je aan om je eigen gedachten los te laten. Je kunt jezelf immers niet genezen. En jezelf oppeppen tot je eindelijk tevreden bent met jezelf is niet de weg. Je hoeft het niet alleen te doen. God heeft dromen voor jouw leven en wil je helpen om te worden zoals jij bedoeld bent. Met hulp van God en door Zijn liefde, kun jij als vrouw worden wie je écht bent en je bestemming bereiken. Het geheim? Hoe meer jij van Hem wordt, hoe meer jij jezelf wordt.

Worden Wie Ik Echt Ben – Stasi Eldredge

3. THE PASSION – WILLEM VINK

Over kwetsbaarheid gesproken…

Honderdduizenden mensen keken naar The Passion, luisteren naar de Matthäuspassion, slaan de evangelieën open. Het passieverhaal blijft mensen boeien. Of liever gezegd: de Man die zei dat je geen grotere liefde kunt hebben dan wanneer je je leven geeft voor je vrienden – en daarna zijn eigen leven gaf.

Hoewel Hij onschuldig was, leverde Jezus van Nazaret zichzelf uit aan een gruwelijke marteldood aan een houten kruis. Waarom? Was Hij een zwakkeling? Of was zijn kwetsbaarheid juist een daad van ongekende moed en een nauwelijks te bevatten geloof? Wat onderging deze Man van smarten eigenlijk aan het kruis? En wat hebben de werken van Bach, Rembrandt, Chagall en andere bewonderaars van Jezus ons te vertellen?

In dit prachtige boekje neemt Willem de Vink je opnieuw mee in zijn fascinatie voor Jezus.

The Passion – Willem De Vink

4. KEN JEZELF! – WILLEM VAN DER HORST

Het is een studieboek en tegelijk een boek voor iedere christen die open staat voor zelfreflectie. Willen van der Horst biedt dan ook geen droge theorie, maar een boeiende zoektocht. De praktijk komt voortdurend langs en daagt de lezer uit om concreet te kijken naar het leven van elke dag.

Achtereenvolgens komen aan de orde:

  • Wat maakt jou tot een herkenbaar en uniek mens?
  • Hoe belangrijk is het verleden voor je eigen toekomst?
  • Hoe belangrijk zijn je medemensen, ook voor het antwoord op de vraag wie jij bent?
  • Wat betekent het dat je vrijheid, verantwoordelijkheid en bewustzijn hebt?
  • Wat is je ziel?
  • Hoe ben je spiegelbeeld van God?

Ken Jezelf! – Willem Van Der Horst

5. ECHTE MANNEN – JOHN ELDEREDGE

Wat betekent het om een man te zijn? Hoe weet ik dat ik als man uit het juiste hout gesneden ben? Hoe word ik man zoals God het bedoeld heeft?

De levensreis van jongen naar man is dé centrale missie van het mannenleven. Die reis voert door verschillende fasen: van jongen tot cowboy, tot strijder, tot minnaar, tot koning, tot wijze. Helaas brengen steeds minder mannen deze levensreis tot een goed einde. Ze kennen God niet als Vader en veel aardse mannen zijn niet langer beschikbaar als vaderfiguur.

Toch heeft iedere man een gids nodig om écht man te kunnen worden. Je leert wie je bent en hoe je in elkaar zit als man, van een man. Je hebt een voorbeeld nodig, een betrouwbaar pad gemarkeerd door de mannen die je zijn voorgegaan. Zijn die er niet? Hebben ze gefaald? John Eldredge neemt je mee, langs valkuilen, vaderwonden en goede voorbeelden naar het Vaderschap van God. Zo laat hij zien hoe Vader-God van iedere man, hoe jong of oud ook, een échte man wil maken.

Echte Mannen – John Eldredge

6. BLESSED

Soms is het gewoon spannend om op pad te gaan. Te zijn wie je bent. Maar vergeet niet dat jij, als kind van de Vader, gezegend bent. Gezegend met alles van Hem. Zodat door jouw kwetsbaarheid Hij zichtbaar kan worden. Be blessed!

Christelijke Leren Sleutelhanger – Blessed – Olijfgroen

Alle christelijke boeken kwetsbaarheid

Op zoek naar andere thema’s?

In onze webshop vind je heel veel christelijke boeken over uiteenlopende thema’s, zoals echt leven, liefde, gebed, leiderschap en geestelijke groei. Ook verkopen we christelijke dagboeken en specifiek boeken voor vrouwen, mannen, jongeren en kinderen.

Naar alle christelijke boeken

Auteur
180
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Thuiswinkel waarborg
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels