Liefdeologie – Ontdekkingsreis Naar De Theologie Van Liefde

“In het begin schiep God Adam. Toen maakte Hij Eva. En sindsdien proberen we te ontdekken hoe liefde werkt.”

Liefde. Hoeveel heeft dat eigenlijk met gevoel en romantiek te maken?
Na een maand lang in dit thema gedoken te zijn, krijg ik het gevoel dat mijn beeld van liefde misschien altijd wel veel te gemakkelijk en comfortabel is geweest.  Misschien is het wel niet zo simpel. En is het keihard knokken. Worstelen. Geven.

Ook in je huwelijk. In je relatie met je partner.

In dit boek van voorganger en leraar John Mark Comer neemt je mee op een ontdekkingstocht naar de theologie van liefde.

Geen zoetsappig boek. Wel heerlijk leesbaar. Een boek dat je pakt en je blijft ontdekken.

Het neemt je mee in theorieën en gaat dwars door ervaringen en voorbeelden heen. Een perfect boek voor vrijgezellen, verliefde en verloofde stellen, en getrouwden – zowel binnen als buiten de kerk – die willen leren wat de Bijbel zegt over liefde, seks en relaties. En daarbij gaat John Mark Comer diep. Hij geeft geen simpele antwoorden, maar wel rake, duidelijke en verfrissende antwoorden.

Trouwens, hieronder vind je ook een leesfragment uit het boek om je een goed beeld te geven van zijn schrijfstijl.
En wil je je verder verdiepen in het thema Liefde? Kijk dan helemaal onderaan deze pagina voor onze tips!

Naar het boek Liefdeologie

Reacties van lezers van Liefdeologie

“Mijn man en ik hoorden “liefdeologie” in het begin van onze relatie en het heeft onze hele kijk op liefde en relatie veranderd. Het legde alle “Hollywood-leugens” die in ons denken zaten bloot, en verving die voor Gods originele ontwerp. Het volgen van de principes van Liefdeologie gaf onze relatie richting, bewaarde ons voor een aantal veelgemaakte pijnlijke fouten, en beantwoordde tientallen vragen.”
Naomi en Isaiah, 22 en 24, zeven maanden getrouwd

“Eindelijk. Iemand die over liefde, huwelijk en seks praat op een manier die niet uit een schoolboek komt of klinkt als een ongemakkelijk gesprek met je ouders of een “zeg nee” campagne. Liefdeologie wakkert een gesprek aan waarvan ik niet wist dat ik het moest voeren, maar dat voor de komende jaren een diepe indruk zal achterlaten.”
Allison Vesterfelt, auteur van Packing Light

“John Mark’s Liefdeologie hielp mijn vrouw en mij met duidelijke kaders van waaruit we konden praten (tijdens onze lange afstandsrelatie) over ingewikkelde onderwerpen als romantiek, uitgaan, seks, en familie. Zijn onderwijs laat zonder terughoudendheid romantiek op een Bijbelse en tegencultuurlijke manier zien. Lees dit boek als je vrijgezel bent, verkering hebt, verloofd of getrouwd bent. En lees het daarna nog een keer.”
Benjamin, 22

“John Mark Comer geeft een fris, Bijbels perspectief op liefde, relaties, en seksualiteit in een wereld die bijna vergeten is wat deze woorden betekenen. Een geweldig boek over Gods oorspronkelijke bedoelingen en hoe het er vandaag de dag zou horen uit te zien.”
Phil Wickham, singer/songwriter en aanbiddingsleider

Leesfragment Liefdeologie: hoe tuinieren je huwelijk gezond maakt

Het was 16 september 1998. Ik was met vrienden op een feestje, buiten op een warme zomeravond. Het was een perfecte dag, ruim 20 graden en de wind ruiste zacht door de bomen boven mijn hoofd. Midden in een gesprek zag ik haar vanuit mijn ooghoek. Ze was een plaatje, met lang krullend zwart haar en diepbruine ogen en ze liep naar mij toe.

Ken je van die jongens die zelfverzekerd zijn in hun omgang met meiden?

Ik hoor daar niet bij.

Vrouwen maken mij nerveus. Ik ben stuntelig en onhandig op een goede dag. En deze vrouw… laten we maar zeggen dat al mijn fijne motoriek direct was verdwenen. Ik was meteen verkocht. Alles na die eerste ontmoeting is vaag. Ik kon niet meer slapen die nacht. En de nacht erna ook niet. Een paar weken later zei ik tegen een vriend: “ Ik denk dat zij de ware is.” Mijn vriend reageerde geïrriteerd: “Je kent haar amper.” Hij had gelijk, het was nogal een heftige uitspraak. Ik kende haar nauwelijks.

Maar dat maakte niet uit om de simpele reden: ik was verliefd.

—-

Verliefd. Wat betekent dat eigenlijk? “Liefde” is een rommellade waar we allerlei ideeën in stoppen, omdat we gewoon niet weten waar we ze anders kwijt moeten. Ik “houd van” God en ik “houd van” vistaco’s. Zie je het probleem?

De manier waarop wij de woorden “houden van” gebruiken is zo breed, zo algemeen, dat ik niet zeker weet of we het nog begrijpen. Voor sommigen is liefde tolerantie. Of liefde is een passie hebben voor iets. Maar liefde is in deze definities passief. Het is iets dat je overkomt. Zoals je overvallen kan worden door verliefdheid. En dit soort romantische liefde is fantastisch. Maar… als we erdoor overvallen kunnen worden, kunnen we het net zo gemakkelijk kwijt raken.

We leven in een maatschappij waar één op de drie huwelijken strandt. Kinderen groeien op met de droom om te trouwen. Kleine jongens willen met hun moeder trouwen. Kleine meisjes trekken jurken aan en spelen “bruiloftje”. Jij bent niet anders. Tegelijkertijd leef je in een donkere wolk van achterdocht. Zal jij precies dezelfde fout maken als je ouders? Eindig jij net als de rest? Zal jouw droom veranderen in een nachtmerrie? Liefde is de bron van onze hoogste hoogtepunten en diepste dieptepunten. Liefde is vreugde en blijdschap en geloof en genezing. Maar wanneer liefde faalt, is het een mes in je rug.

Dus, wat gebeurt er als de emoties vervagen of verdwijnen? Wat gebeurt er als iemand anders je nog meer ‘levend’ laat voelen? Dan heb je een serieus probleem. Als je verkering hebt, is dit niet het einde van de wereld. Je maakt het uit en gaat door. Maar wat als je verloofd bent? Getrouwd? Blijf je bij elkaar, zelfs als je niet meer “verliefd” bent? Of ga je de weg van één op de drie?

Of beter gezegd, als de kans op falen zo groot is, waarom zou je überhaupt nog trouwen?

Het verhaal van de Bijbel begint en eindigt met een bruiloft. De eerste bruiloft is die van Adam en Eva. Het refrein van de schepping is: “En God zag dat het goed was”. Toch is het niet goed dat Adam alleen is. Hij was gemaakt naar het beeld van God, Adam is gemaakt om, net als God, in relatie met anderen te leven en samen te werken. Hij heeft een roeping op zijn leven en kan deze niet alleen vervullen. Adam heeft hulp nodig. God maakt daarom, als oplossing, het huwelijk.

God maakte het huwelijk voor vriendschap. Iemand die je door en door kent. Beter dan je eigen moeder. Iemand die al je tekortkomingen kent en nog steeds van je houdt. Een kameraad, je beste vriend(in).

Maar er is meer. Ik geloof dat ieder persoon geroepen is om samen te werken met God, op zijn eigen plek, voor het welzijn van de mensheid. Adam is geroepen om over de aarde te heersen, voor haar te zorgen, te tuinieren. Iedereen heeft een ‘tuinierproject’ nodig, een roeping, een gevoel van “Dit is waarom ik op aarde ben gezet. Waar ik goed in ben. Hiervoor ben ik gemaakt.”

Wat is jouw roeping? Je moet in staat zijn deze vraag te beantwoorden, anders zal na verloop van tijd je huwelijk spaak lopen. Waarom? Omdat alle gezonde huwelijken gebouwd zijn rondom een roeping. Het huwelijk is een middel om tot een doel te komen. Het is er voor vriendschap, maar ook om samen te werken met God.

Stellen die alleen maar gericht zijn op elkaar, zijn gedoemd tot falen. Trouw niet om gelukkig te zijn. Gelukkig zijn is het resultaat van een gezond huwelijk, niet de reden. Het huwelijk is voor vriendschap, voor seks, voor het stichten van een gezin, en voor het stappen in een avontuur samen met God. Om elkaar te helpen te worden hoe God je bedacht heeft. Om het beste in elkaar te zien, hoe God hem of haar heeft gemaakt, en elkaar aan te moedigen richting het einddoel.

De Bijbel eindigt ook met een bruiloft. Als Jezus terugkomt zal alle gebrokenheid van deze wereld hersteld worden. Alle pijn voorgoed genezen. Maar tot die tijd kunnen we niet voor altijd in een café zitten en in elkaars ogen staren. Het huwelijk zou op je roeping gebouwd moeten worden. God maakte het huwelijk voor jou, om iets te doen. Om je werkhandschoenen aan te trekken en, hand in hand, de wereld mooier te gaan maken.

Jij bent geliefd!

Wil jij iemand laten weten dat je hem of haar lief vindt? Of juist laten weten hoe God die persoon vindt? Kijk eens bij onze christelijke kaarten, er zitten zoveel mooie kaarten over liefde tussen!

En hoe fijn is het om een kaartje te ontvangen die je vertellen hoe geliefd je bent!

Meer over liefde

Er is zoveel nog te ontdekken over de liefde! In de afgelopen maand hebben we blogs en kruimels geschreven hierover en hebben het gevoel dat we nog maar aan het begin van de ontdekkingsreis staan, lees gerust mee! Ken je bijvoorbeeld de Hebreeuwse betekenis van Liefde?

Ook zijn we in een verfrissende podcast in het thema gedoken, rondom het gebod “Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf”. Zo vaak gehoord, maar is het wel zo eenvoudig? Kijk en luister mee via YouTube en Spotify.

Wil je meer lezen? We hebben veel christelijke boeken uit onze webshop verzameld onder het thema liefde. Liefde voor God, jezelf en de ander.
Of bekijk onze top 3 van christelijke boeken over liefde.
Ook onder “huwelijk en gezin” vind je meer boeken in dit thema, ook bijvoorbeeld als je problemen in je relatie ervaart.

Ga er niet aan voorbij, maar probeer er echt aan te werken. Het is zo waardevol!

Naar christelijke boeken