Het beeld was schokkerig en donker, bijna zwart. Ik hoorde een klap en plots zag ik lichaamsdelen door het beeld heen vliegen. Armen, voeten en zelfs een hoofd. Het beeld bleef even stil staan en ik hoorde een vrouwenstem zeggen: “Ik hoop dat we het kunnen zien.”

Het beeld zoomde in. Steeds dichterbij. Ik tuurde, maar kon niet meer ontdekken dan een zwarte leegte. En toen ineens was het daar. Ik schrok. Ik wist niet goed waar ik naar moest kijken. Zo snel als het gekomen was, was het ook weer weg.

Gedesoriënteerd, tuurde ik opnieuw naar het scherm. Op zoek naar een punt van herkenning in de zwarte leegte. Het was immers niet de eerste keer dat ik op zoek was naar het.

De omgeving was inmiddels stil geworden. Ik was volledig geconcentreerd en toen, op het moment dat ik bijna de hoop had opgegeven, juist toen zag ik het. Ik zag het, maar wist niet wat het was. Ik dacht het te herkennen, maar voor mijn hersenen konden bevestigen wat het was, was het al weer weg. De vrouwenstem klonk opnieuw en verbrak abrupt de stilte met de woorden: “Het… is een meisje.”

Een naam

Afgelopen week mocht ik voor de derde keer vader worden. Vader van een meisje met de naam Lot. Het feit dat het een meisje was zorgde voor een uitdaging die veel stellen die in verwachting zijn vast wel zullen herkennen. Een jongensnaam hadden we natuurlijk allang, maar een meisjesnaam?

Ik heb je bij je naam genoemd, je bent van Mij. Jesaja 43:1

Mijn vrouw Nanda kwam als snel met de naam Lot. Een naam die God al voor ogen had lang voordat Hij haar schiep. Een naam waar ik van geloof dat ze die kreeg omwille van mij. In eerste instantie vond ik de naam Lot maar niks. Ik ging op zoek naar de betekenis van de naam Lot in de hoop dat dit iets zou opleveren wat Nanda op andere gedachten kon brengen.

Maar helaas, Lot betekent vrije man. De definitie van het woord lot: bestemming of onontkoombaar verloop van gebeurtenissen hielp me helaas ook niet verder. Uiteindelijk kwam ik met veel andere namen en argumenten, maar voor Nanda was het al lang duidelijk. Ik heb je bij je naam genoemd Lot, je bent van Mij.

(On)afhankelijk

De periode voor de bevalling was ik erg gespannen, soms bang. Ik zag enorm op tegen wat moest gaan komen. De bevallingen van onze eerste twee kinderen waren beide bijna fataal geweest voor moeder en kind. Hoe zou het deze keer gaan? Veel rampscenario’s gingen door mijn gedachten. Een paar keer werd ik zelfs zwetend wakker in bed.

Ik ben een controlfreak, een perfectionist, ik wil alles tot in de puntjes geregeld hebben en niets aan het toeval overlaten. Mooie kwaliteiten, die me al ver gebracht hebben in dit leven en waar op zich niets mis mee is. Op je eigen benen staan noemen we dat. Onafhankelijk van alles en iedereen. Een manier van leven die ik voor mijn gevoel nog te vaak omarm, vooral in de waan van alle dag.

Want in de waan van alle dag ben ik dé man. Dé man die veel kan. Trots en onafhankelijk. Waar heb ik God voor nodig? Jezus? Jezus, die kwam voor mensen die niet op hun eigen benen kunnen staan. Tegenslag of spanning? Dat wuif ik weg alsof het niet bestaat. Ter compensatie ga ik mijzelf nog trotser gedragen, nog onafhankelijker. Ik blaas lucht in een zeepbel waarvan ik weet dat hij ooit zal klappen. En als de zeepbel klapt moet ik iedere keer weer erkennen dat ik zonder mijn God niets ben.

Ik ben volledig afhankelijk van Hem. Hij is het die me de lucht in mijn longen geeft. Hij was het die mij bij mijn naam riep. Ik ben van Hem, in de waan van alle dag en tijdens een bevalling. Het maakt mij niet meer of minder afhankelijk van Hem. Een diepe waarheid die ik mocht ontdekken in de afgelopen periode. Vergis je niet. Het is belangrijk dat je op je eigen benen kunt staan. We moeten er alleen wel van doordrongen zijn dat deze benen staan op de Rots en het leven wat door deze benen stroomt een geschenk van God is.

Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven. Jeremia 29:11

Zoals God Lot stuurde naar Sodom en Gomorra om de inwoners te waarschuwen voor Gods straf, zo stuurde God Lot om mij altijd te herinneren aan het feit dat ik afhankelijk ben van Hem. Ik moet op Hem leren vertrouwen elk moment van mijn leven. Hij die alwetend is en die mij gemaakt heeft weet als geen ander wat goed voor mij is. Terwijl ik tegenslagen en spanning zie, heeft Hij mijn geluk voor ogen en niet mijn ongeluk.

Het plan wat vast staat

Ik ben een vrije man, een Lot. Het kan niet anders en het kon niet anders omdat echte liefde zich niet laat zich niet dwingen. Hij die Liefde is kon niet anders dan ons keuzevrijheid geven. Het risico dat wij ons tegen hem zouden kunnen keren nam God voor lief. Was het eigenlijk wel een risico? Na wat onderzoek kan ik je vertellen dat de meningen hierover verdeeld zijn.

Als ik nadenk over God en zijn alwetendheid geloof ik steeds meer dat het risico geen risico was, maar het oorspronkelijke plan. Het plan wat vast staat en wat zelfs al vast stond voor de grondlegging van deze wereld. Een onontkoombaar verloop van gebeurtenissen. God wist dus dat de vrucht van de boom gegeten zou worden.

Ik ben vrij, ook in mijn keuzes. Keuzevrijheid is een voorwaarde voor echte liefde. Als er geen keuze is, dan is er geen vrijheid en dus ook geen echte liefde. En God is liefde. Onze keuzevrijheid vond God zo belangrijk dat Hij er zijn Zoon voor gaf en zelfs dat was onderdeel van het plan. Wat een liefde! Wat zou God nog meer kunnen doen om te laten blijken dat Hij ons geluk voor ogen heeft en niet ons ongeluk?

Kiezen

Zoals God Adam en Eva liet kiezen in het paradijs zo laat Hij ook mij kiezen tussen onafhankelijkheid en afhankelijkheid. Tussen vertrouwen in mijzelf of Jezus. Tussen de zeepbel die elk moment kan klappen of eeuwig ultiem geluk.

Het plan staat vast. God heeft ons geluk voor ogen, onze toekomst met Jezus is hoopvol. Wat kies jij? Onafhankelijkheid of afhankelijkheid?

Ons lot is een geschenk van God. Niet alleen aan mij, ook aan jou en aan Lot. Het is een ultieme daad van liefde van Hij die Liefde is. Het is onze bestemming!

From God with love.

Auteur
4
producten
·
565
posts
Onderweg naar thuis. Discipel. Man van Nan. Vader van vier. Imperfecte perfectionist. Marketeer met een missie. Founder DagelijkseBroodkruimels.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Thuiswinkel waarborg
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels