Nieuwe tijd (1500-1800)

5 Kruimels
De dakloze zwerver
De dakloze zwerver
Treffende bekeringsgeschiedenis van een zwarte man in Amerika John Marrant De tweede helft van de achttiende eeuw was een roerige tijd. De Amerikaanse kolonies scheurden zich af van Engeland. Zwarten die de kant van Engeland kozen, kregen hun vrijheid terug en werden verplaatst naar Nova Scotia, Canada. Een van degenen die de kant van Engeland kozen, was John Marrant, een als vrij persoon geboren zwarte man die op 13-jarige leeftijd tot bekering kwam onder de bekende predikant George Whitefi eld ten tijde van de Grote Opwekking. Al gauw werd hem het leven door zijn eigen familieleden zuur gemaakt en vluchtte hij de wildernis in. In deze autobiografi e en het daaropvolgende reisverslag vertelt Marrant van de wonderlijke bescherming van God en Zijn grote macht in het bekeren van mensen. In de bijlage is een korte levensbeschrijving opgenomen van David George, een slaaf die ontsnapte en in de pas gestichte kolonie van Sierra Leone de eerste zwarte baptistenpredikant van Afrika werd.
Vroeger en nu
Vroeger en nu
Zoek de voorwerpen (van nu) op de schilderijen van vroeger. In dit boek vind je tekeningen geïnspireerd op schilderijen uit de 16de en 17de eeuw. Je ziet hoe mensen vroeger leefden, wat ze aten, welke spelletjes kinderen speelden... Maar er zitten ook voorwerpen verstopt die toen nog niet bestonden. Vind je de smartphone, het ijsje en de fiets? En zie je op elk schilderij: - het meisje met een cadeautje? - welke spullen de marskramer allemaal verkoopt? - de hond die er met de muts van een jongetje vandoor gaat?
Puriteinse klassieken 12 - De heilige oorlog
Puriteinse klassieken 12 - De heilige oorlog
De Heilige Oorlog (1682) schrijft John Bunyan tussen de publicatie van zijn belangrijkste werken De Christenreis en De Christinnereis in. In deze allegorie wordt de ziel van de mens als een belegerde stad voorgesteld. Dit beeld komt oorspronkelijk ook in de Vroege Kerk voor, maar Bunyan vult dat op zijn eigen manier in. Hij gebruikt beelden vanuit zijn persoonlijke ervaring om de hevige strijd om Mensziel te schilderen. Treffend toont hij de liefde van Koning Shaddai en Prins Immanuël voor de stad Mensziel en hoe Immanuël alles op alles zet om haar weer in Zijn bezit te krijgen. Deze uitgave bevat ook de kanttekeningen uit de oorspronkelijke uitgave, die de lezer helpen om de indringende Bijbelse boodschap te verstaan.
De ruwe oversteek
De ruwe oversteek
Simon Schama vertelt in De ruwe oversteek op sublieme wijze over de grote maar onderbelichte rol die slaafgemaakten speelden in de strijd tussen Amerika en Groot-Brittannië (Amerikaanse Revolutie, 1775-1783). Tienduizenden Afrikaans-Amerikaanse slaafgemaakten vluchtten van plantages om voor de Britse troepen te vechten. In ruil voor hun loyaliteit werd hen vrijheid en land in het vooruitzicht gesteld, een belofte die niet werd nagekomen. Simon Schama volgt hun odyssee, van het vuur van de oorlog tot de vlucht naar het ijskoude, onherbergzame Nova Scotia, waar ze na de Britse nederlaag aan hun lot werden overgelaten. Voorstanders van het afschaffen van de slavernij leidden duizenden van hen naar Sierra Leone, waar ze hoopten eindelijk vrij te zijn.
Het monsterschip
Het monsterschip
In 1639 brengt admiraal Maarten Tromp met de Armada de Spaanse opmars tot een halt. In dit boek vertelt Luc Panhuysen het verhaal van de slag bij Duins, met opmerkelijke details over het leven op zee. In ‘Het monsterschip’ vertelt Luc Panhuysen ,met opmerkelijke details over het rauwe leven op zee, op meeslepende wijze het nieuwe verhaal van admiraal Tromp en de historische zeeslag bij Duins. Op de plechtigheid rond Tromps benoeming tot admiraal in 1637 viel op dat het feestvarken er bedrukt uitzag. Het vaderland stond er maritiem gezien op dat moment dan ook beroerd voor. Spanje rukte op in de noordelijke wateren. Visserij en koopvaardij leden onder kaperij. In Den Haag riep men dat het land aan de zeekant werd belegerd. Twee jaar later zou Tromp de Spaanse opmars een definitief halt toeroepen door de armada vernietigend te verslaan. Hoe was dat mogelijk? Een vloot bestond uit meer dan alleen hout en canvas, het was ook een organisatie, zo begreep Tromp. Onvermoeibaar zoekt hij naar manieren om de zeemacht sterker te maken dan de som der schepen. Wanneer hij uiteindelijk de strijd aanbindt met de Spaanse overmacht, formeert hij zijn vloot tot een ‘monsterschip’.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
iDEAL
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels