Berne Media
Nog geen informatie beschikbaar.
21 Kruimels
De Islam begrijpen
Islam
9789089722669
Adrien Candiard De islam begrijpen. Of beter gezegd, waarom we er niets van begrijpen Al jarenlang worden we overspoeld met informatie en meningen over de islam. Zowel de tragische actualiteit van onze wereld als ook de diepe veranderingen binnen de Franse en Europese samenleving wijzen onophoudelijk in de richting van deze godsdienst. Kranten, internetsites en televisie-uitzendingen wijden er commentaren aan. Helaas, de paradox is: hoe meer uitleg, des te minder men er iets van begrijpt. Waarom kan men van de islam zoveel tegengestelde zaken zeggen? En hoe kunnen we toch het 'ware gezicht' van de islam achterhalen? Is het voldoende om de Koran te lezen? Kunnen we tot slot te weten komen hoe deze godsdienst - met een miljard gelovigen - onze levenswijze en de wereldvrede belaagt of verrijkt? In dit uiterst heldere boek legt Adrien Candiard uit, zonder alles te willen oplossen, waarom de islam niet eenvoudig is, maar hij geeft ons wel meer inzicht. Adrien Candiard (1982), opgeleid als historicus, trad toe tot de orde der Dominicanen en studeerde vervolgens theologie. In 2012 vestigde hij zich in Cairo, legde zich toe op het leren van Arabisch en behaalde zijn master in Islamstudies aan de Amerikaanse universiteit aldaar. Hij is verbonden aan het Dominicaans Instituut van Oosterse Studies.
Ons dagelijks brood
Henri Nouwen Ons dagelijks brood 'Ik hoop dat degenen die dit boek lezen, er nieuw voedsel in zullen vinden voor hun reis naar God.' Henri Nouwen Er wordt veel gediscussieerd over de eucharistie. Het is verfrissend om te lezen hoe Henri Nouwen in dit boek probeert de kern van de eucharistie te beschrijven. Hij begint hiervoor bij de ervaringen van de Emmaüsgangers. Zij wisten niet dat ze met de verrezen Christus onderweg waren, totdat zij hem plotseling herkenden in het breken van het brood. In het Emmaüsverhaal zien we niet alleen de orde van de eucharistieviering, maar ook de hoofdthema's van een dankbaar leven weerspiegeld. Het erkennen van ons verlies, het opmerken van Gods aanwezigheid, het uitnodigen van de vreemdeling, het in gemeenschap treden en het uitgezonden worden. Henri Nouwen (1932-1996) behoort tot de meest gelezen spirituele schrijvers, met wereldwijd miljoenen lezers. Hij is geliefd vanwege de manier waarop hij woorden geeft aan een authentiek geloof. Met het thema van vijandigheid naar vriendschap was hij altijd erg in de weer. Het is herkenbaar in ieder mens en in iedere tijd.
Geluk vinden in kleine dingen
ANSELM GRÜN Geluk vinden in kleine dingen Wanneer voel ik mij eigenlijk echt tevreden?
Wat heb ik nodig om tevreden te zijn met mijn leven zoals het is?
En wat houdt mij vaak af van tevredenheid?
Anselm Grün overdenkt in dit boek het hoe en waarom van tevreden zijn. Hij ontdekt dat het soms al voldoende is de dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Hierbij speelt een houding van dank- 11 baarheid een belangrijke rol. Wie dankbaar is voor elke dag kan het geluk ook in de kleine dingen vinden, hoe moeilijk de tijden ook zijn.
Een mooi geschenkboekje voor iedereen die op zoek is naar het geluk
van tevreden zijn. Anselm Grün 75 jaar Dit boekje wordt uitgebracht in het kader van de 75e verjaardag van Anselm Grün in 2020, en bevat een extra bespiegelend hoofdstuk van Joost Jansen, norbertijn van de Abdij van Berne en directeur van Berne Media.
Bidden met iconen
Henri Nouwen Bidden met iconen Henri Nouwen was zeer geboeid door iconen. In dit opnieuw uitge- geven boek beschrijft hij aan de hand van vier beroemde Russische iconen zijn meditaties. Je spreekt bij iconen eigenlijk van het lezen van iconen: iconen zo aandachtig lezen dat ze tot je gaan spreken. Hij zelf zei daarover: 'De woorden in dit boek zijn het resultaat van mijn eigen turen naar 7 deze iconen. Zij kunnen je al of niet raken. Maar als ze jou alleen maar een beetje zouden helpen om voor jezelf naar deze iconen te gaan kijken, dan zullen mijn woorden aan hun doel hebben beantwoord en kunnen ze worden vergeten. Dan zijn deze iconen van jou geworden en kunnen ze jou bij dag en bij nacht leiden, in goede en in kwade dagen, wanneer je je verdrietig voelt en wanneer je blij bent. Zij zullen gaan spreken over de unieke weg die God heeft uitgekozen om jou lief te hebben.' De iconen zijn in kleur op de flappen van de omslag weergegeven zodat u al lezend afwisselend kunt kijken en lezen. Henri Nouwen (1932-1996) behoort tot de meest gelezen spirituele schrijvers, met wereldwijd miljoenen lezers. Hij is geliefd vanwege de manier waarop hij woorden geeft aan een authentiek geloof. Met het thema van vijandigheid naar vriendschap was hij altijd erg in de weer. Het is herkenbaar in ieder mens en in iedere tijd.
Gebroken brein
9789089724243
‘Lees, luister en je ziet liefde in het duister. Deze gedichten snijden naar binnen Ze helen bloedende harten.’ Marinus van den Berg In september 2018 kreeg Brigitte Stufkens-Geerlings op 59-jarige leeftijd de diagnose Alzheimer. Haar echtgenoot Hein Stufkens (1947; auteur, dichter, filosoof en leraar) doet in deze nieuwe gedichtenbundel verslag van het leven met zijn geliefde in de twee jaar die volgden. Het resultaat is een boekje met schrijnend mooie en voor velen herkenbare en troostende poëzie. Hein Stufkens (1947) is filosoof, auteur, dichter en (zen)leraar. Samen met zijn echtgenote Brigitte stichtte hij het bezinningscentrum La Cordelle in Cadzand, waar hij woont en werkt.
God met ons
Rowan Williams God met ons. De betekenis van het kruis en de opstanding - toen en nu Een frisse kijk op de basis van het christelijk geloof door een van de grootste theologen van dit moment. Het staat vol met verhelderende inzichten, en heeft vragen aan het eind van elk hoofdstuk die helpen bij een persoonlijke verdieping. Een prima boek voor iedereen die nog meer wil begrijpen van het hart van het evangelie. De twee delen, over kruis en opstanding, worden door de vaardige pen van Williams tot een mooi geheel samengesmeed. Daarbij besteedt hij zorgvuldig aandacht aan zowel de context van toen als die van vandaag. Al met al laat dit boek op een nieuwe, creatieve manier zien hoe er een God is die mensen bemint. Rowan Williams (1950) was van 2002 tot 2012 aartsbisschop van Canterbury en schreef diverse boeken, waaronder recent 'God ontmoeten in Paulus' (3e druk binnen een jaar) en 'God ontmoeten in Marcus'. Hij wordt internationaal geroemd als een uitstekend schrijver en docent, maar ook als erkend dichter en vertaler.
De kunst van geestelijke begeleiding
9789089723031
Jos Moons De kunst van geestelijke begeleiding Een praktijkboek in ignatiaans perspectief Geestelijke begeleiding, hoe doe je dat? In de jongerengroep van je gemeente is een jonge vrouw God kwijtgeraakt. Een jongeman overweegt om priester te worden. Waar vraag je naar? Wat adviseer je? En waarom? Met iemand van middelbare leeftijd voer je gesprekken over de sleur van het leven, of over verlies en rouw. Hoe pak je dat aan? Daarover gaat dit boek. Het is uniek om z'n praktische benadering. Auteur Jos Moons ziet geestelijke begeleiding als een vaardigheid die te leren valt, niet louter als het unieke talent van enkele uitverkorenen. Hij reikt zes concrete handvatten die samen een soort programma vormen. Steeds doet hij voor hoe je die handvatten kunt hanteren door middel van casussen uit de praktijk. Daarnaast bespreekt hij een bijzondere vorm van geestelijke begeleiding, roepingsbegeleiding. Beginnende geestelijke begeleiders leren met dit boek de kneepjes van het vak. Ervaren begeleiders helpt het over hun praktijk na te denken. Met aanbevelingen van Elsbeth Gruteke-Vissia, bisschop De Korte en Nikolaas Sintobin. Dr. J.H.M. Moons, jezuïet, deed ruimschoots ervaring op als studentenpastor aan de Tilburg School of Catholic Theology, de Fontys Hogeschool Theologie & Levensbeschouwing (2012-2017) en de KU Leuven (vanaf 2017). Hij gaf workshops in Nederland en Vlaanderen en is supervisor bij de opleiding voor geestelijke begeleiders in Vlaanderen. Hij doceert aan de KU Leuven en is post-doc onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg.
De eeuwige nar
Bij gelegenheid van het 900-jarig bestaan van de norbertijnerorde (2021) roept cultuurtheoloog Frank G. Bosman de religieuzen van vandaag op trouw te blijven aan hun bijzondere roeping: leven als dwaas omwille van Christus. Dat klinkt een beetje cru, maar veel mensen zien de keuze voor een religieus leven van gehoorzaamheid, armoede, celibaat en in gemeenschap als een bizarre. We verslijten religieuzen, stiekem, een beetje voor gek. Bosman roept hen op zich niet tegen dit vooroordeel te verzetten, maar het te omarmen: dwaasheid is hun roeping. Steeds opnieuw staan er ‘dwazen omwille van Christus’ op, in navolging van historische ‘narren’ zoals Jezus van Nazaret en Franciscus van Assisi. De vlam van de dwaasheid is nog altijd nodig om de gevestigde orde omver te werpen, niet met geweld of volksmennerij, maar door een leven te leiden dat radicaal ‘anders’ is. Dr. Frank G. Bosman (1978) is cultuurtheoloog, verbonden aan de Tilburg School of Catholic Theology. Hij is een bekende mediapersoonlijkheid en auteur van tientallen boeken en bundels over religie, cultuur en samenleving. www.frankgbosman.nl.
De civitate Dei
9789089723987
De civitate Dei? Alom is bekend dat Augustinus dat belangrijke werk over de stad van God geschreven heeft, maar je moet zoeken naar iemand die weet wat erin staat. Het kolossale werk is in het Nederlands één keer eerder vertaald, namelijk door Gerard Wijdeveld (Ambo, 1983). Maar met zijn 662 hoofdstukken, verdeeld over 22 boeken, is de uitgave lastig te hanteren en is de taal niet meer van deze tijd. Classicus Chris Dijkhuis heeft om het werk toegankelijk te maken gekozen voor een combinatie van vertalen en samenvatten en er een tweejarige kalender in boekvorm van gemaakt. De grote hoeveelheid noten staan per dag onder de tekst. Naast registers van namen, bijbelplaatsen en geciteerde auteurs is er ook een zeer uitgebreid register van onderwerpen, uniek en goed nieuws voor professionals en geïnteresseerde leken van alle gezindten. Chris Dijkhuis (Haaksbergen, 1940) studeerde klassieke taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en werkte in het middelbaar onderwijs. In zijn doctoraalstudie kwam hij in aanraking met De civitate Dei van Augustinus. Na 34 jaar en een religieuze zoektocht belandde hij in Nijmegen in Augustijns centrum De Boskapel, inmiddels opgegaan in Stadsklooster Mariken. Daar viel het kwartje van zijn oude liefde. Op 1 februari 2014 begon hij aan zijn ‘opus magnum’ om dit invloedrijke werk van de westerse cultuur opnieuw vanuit het Latijn te vertalen en toegankelijk te maken.
Een weelde aan groen
Een weelde aan groen Vier kloostertuinen in Noord-Brabant Achter de muren van een aantal kloosters in Noord-Brabant bevindt zich een weelde van groen. In dit boekje komen vier van deze verborgen parels aan bod: de landschapstuin in Sint Agatha, de ecologische tuin met een verhaal van Megen, de kruidentuin in Uden en de eeuwenoude stilte- en groentetuin in Velp (gemeente Grave). Deze rijk geïllustreerde dwarsligger wijst je de weg in deze tuinen, vertelt over de geschiedenis van de kloosters, biedt praktische informatie en beschrijft een fietsroute langs de vier tuinen, mét overnachtingsmogelijkheden in de kloosters. De auteurs van de hoofdstukken over de vier kloostertuinen zijn allen actief in de betrokken tuinen en/of kloosters. Aan dit boek schreven mee: Theo Bögels, Mia van den Hurk, Mark van der Linden, Wouter Prins (redactie) en Wilma van Schayk. Ze zijn allen als vrijwilliger of medewerker verbonden aan een van de besproken kloosters en hun tuinen. Journalist en auteur Paul Spapens beschreef de fietsroute.
Zout
Gewoontes & Tradities
9789089723789
René Grotenhuis Zout. De blijvende kracht van de christelijke traditie In een post-christelijke cultuur wordt de christelijke traditie al snel gezien als iets van het verleden. Er zou niet veel meer van te verwachten zijn voor de maatschappelijke vraagstukken van vandaag en morgen. Dit boek pakt de uitdaging op na te denken over de bijdrage van de christelijke traditie aan fundamentele maatschappelijke vragen: het kwaad, het waartoe van vooruitgang en de betekenis van vrijheid. De auteur aarzelt niet om lastige vragen te stellen bij de vanzelfsprekendheden van de huidige cultuur. Maar het biedt ook antwoorden die rust en samenhang aanbrengen in een gefragmentariseerde en hijgerige wereld. Het geloof heeft allang niet meer het laatste woord, maar de christelijke inbreng in het maatschappelijk debat is nog volop de moeite waard. De auteur reikt christenen handvatten aan om zich vanuit hun geloof actief te begeven in het maatschappelijke debat en zo de onmacht en sprakeloosheid te doorbreken. René Grotenhuis (1951) was als pastoraal werker werkzaam in de thuiszorg en in de zorg voor vluchtelingen. Tevens was hij gedurende tien jaar directeur van de katholieke ontwikkelingsorganisatie Cordaid. Die brede maatschappelijke ervaring, nationaal en internationaal, gebruikt hij ten volle in dit boek, dat een vervolg is op zijn eerdere boek Van macht ontdaan (2017, 3e druk 2018).
Omdat ik van je Rouw
Rouw
9789089724342
Ieder mens maakt van alles mee in dit kostbare leven. Je mag leren, je ontwikkelen, liefhebben. Maar ook loslaten. En dat loslaten is vaak het moeilijkste stuk. Er is geen eensluidende manier voor rouw. Eenieder verwerkt op een eigen manier, in een eigen tempo. In dit boekje staan teksten, verhaaltjes en rijmelarijen die over allerlei vormen van rouw gaan. Met de teksten hoopt Nadja van Driel eenieder te ondersteunen die, in welke vorm dan ook, rouw kent. Daarnaast hoopt ze ook uitdaging te bieden om zelf te schrijven. Hopelijk motiveert het lezen van de teksten om eigen gedachten, mijmeringen en kronkels op te schrijven. Tussen de verhaaltjes zijn lege bladzijdes om zelf te vullen. Zo wordt het boekje eigen. Nadja hoopt dat ze troost bieden, waar verdriet soms te groot is om te dragen. Of waar verdriet omslaat in boosheid, dat het een weg naar buiten mag vinden. Het leven, maar ook de dood, is soms best pittig. Af en toe is het fijn gestimuleerd te worden om te kunnen janken, of om herkenning te vinden in verdriet of de zwarte humor die daar ook bij hoort. In dit boekje staan korte, op zichzelf staande teksten. Er is geen specifieke volgorde. Sla het open en lees. En schrijf. Nadja van Driel is altijd op zoek naar nieuwe invalshoeken, momenten en ervaringen om het leven te bezien. Ze noemt zichzelf een door het leven struinend levensonderzoeker. Met de camera als oog, met muziek voor de oren en nu met haar hand om een pen geklemd. Zoals ze zelf zegt: “Het leven en de dood zijn soms best pittig.”
Van hart tot Hart
Henri Nouwen Van hart tot Hart Meditaties op weg naar Pasen Henri Nouwen werkte jarenlang in een Ark-gemeenschap in Canada. Van hart tot Hart is een bijzondere tekst die hij schreef op verzoek van Pauline Vanier, de moeder van Jean Vanier. Zij vroeg hem een klein boekje over het Heilig Hart te schrijven. In de oorspronkelijke tekst noemt hij het drie gebeden: het zijn eigenlijk prozagebeden waarin hij zich rechtstreeks richt tot Jezus, van hart tot Hart. Ontroerend en vanuit zijn eigen en diep geloof. Zo neemt Henri Nouwen ons ook nu nog mee in de Goede Week op weg naar Pasen. Hij eindigt zijn tekst in het boek aldus: 'Ik hoop van harte dat allen die deze gebeden met ons mee zullen bidden, ook de genezende en vernieuwende liefde mogen ervaren die haar bron heeft in het Hart van Jezus.' Henri Nouwen (1932-1996) behoort tot de meest gelezen spirituele schrijvers, met wereldwijd miljoenen lezers. Hij is geliefd vanwege de manier waarop hij woorden geeft aan een authentiek geloof.
Niets aan het einde ?
9789089722386
Niets aan het einde? Over opstanding en eeuwig leven Gerhard Lohfink Is de christelijke hoop op verrijzenis nog levend of is ze veeleer vermoeid geworden? Hoe kan men vandaag over opstandingsgeloof en eeuwig leven spreken? Gerhard Lohfink maakt deze fundamentele vragen tot thema van dit boek. Voorstellingen en verwachtingen die vandaag bij mensen leven, vormen zijn vertrekpunt. Lohfink zoekt antwoorden in de Bijbel, de christelijke traditie en het denken van gelovigen van vandaag. Hij spreekt over de kracht van de christelijke hoop zonder te vervallen in al te vrome of opdringerige taal. Volgens Lohfink gaat verrijzenisgeloof niet zozeer over gebeurtenissen in een verre toekomst, maar veeleer over gelovige ervaringen die ons onbegrijpelijk nabij zijn. Die ervaringen zijn al begonnen en bereiken hun volheid bij de dood. Gerhard Lohfink was professor nieuwtestamentische exegese in Tübingen (Duitsland). Hij leeft en werkt in de 'Katholische Integrierten Gemeinde'.
Parabels
9789089724281
Dat Jezus gelijkenissen of parabels vertelde, is veel mensen bekend: wie is er niet vertrouwd met de barmhartige Samaritaan? Ook de rabbijnen deelden hun wijsheid bij voorkeur in de vorm van parabels. De Rabbijnse literatuur heeft er honderden van bewaard. In dit boek worden die gelijkenissen uit beide tradities zij-aan-zij besproken. Een dergelijke werkwijze levert niet alleen nieuwe inzichten op over jodendom en christendom. Ze werpt ook licht op de unieke vertelvorm van deze parabels: ontleend aan het dagelijkse leven, maar met een verrassende (actuele) twist. Het boek bevat niet alleen illustraties van de parabels van Jezus, maar brengt voor het eerst ook rabbijns-joodse gelijkenissen op moderne en kleurrijke wijze tot leven. Gespreksvragen maken de uitgave compleet. De volgende auteurs, allen als onderzoeker verbonden aan het Parabelproject (zie www.parabelproject.nl), schreven bijdragen: Annette Merz, Albertina Oegema, Eric Ottenheijm, Jonathan Pater, Marcel Poorthuis, Martijn Stoutjesdijk en Lieve Teugels.
Liturgische spiritualiteit
9789089721648
Thomas Quartier osb Liturgische spiritualiteit Benedictijnse impulsen voor klooster, kerk en wereld Dit boek verkent de mogelijkheden van een liturgisch leven vandaag vanuit de benedictijnse traditie. De auteur verbindt de velden van liturgie en spiritualiteit met concrete leefsituaties, en brengt hedendaagse ervaringen in gesprek met de Regel van Benedictus en andere bronnen. Centraal in het eerste deel staat de vraag wat liturgische spiritualiteit met het leven te maken heeft - hoe zij het persoonlijk leven en de liturgie kan verrijken. Het tweede deel bestudeert expressievormen - beeld, gezang en symboliek - uit kunst en cultuur, die uitdrukking geven aan liturgische spiritualiteit. In het derde deel komt de betekenis van liturgische spiritualiteit voor de omgang met sterfelijkheid, stervenden en doden aan de orde. De auteur deelt met ons een belangrijk deel van zijn eigen weg naar het benedictijnse leven. Heruitgave met nieuw voor- en nawoord door abt Henry Vesseur OSB (Sint Willibrordsabdij). Thomas Quartier osb (1972) doceert rituele en liturgische studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen en liturgische en monastieke spiritualiteit aan de Katholieke Universiteit Leuven. Daarnaast is hij verbonden aan het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen en gasthoogleraar aan de Benedictijnse Hogeschool Sant Anselmo in Rome. Hij scheef ook Anders Leven (2015) en Kiemcellen. Van klooster naar wereld (2016)
Waardengedreven op anderhalve meter
9789089724168
In maart 2020 begon de coronacrisis in Nederland, het startpunt van een leven op anderhalve meter. Ook organisaties in het maatschappelijk middenveld zochten en vonden nieuwe wegen, gedreven door hun kernwaarden. Sommigen telefonisch, zoals KBO-PCOB. Anderen gingen na een periode van terugtrekken opnieuw de straat op, zoals Stichting Mara in Nederland en Cordaid in de landen waar zij actief is. Onderwijsorganisaties als Verus, de Radboud Universiteit en Tilburg University moesten in een weekend hun onderwijs digitaliseren. Waarom deden ze wat ze deden? Hoe kijken ze terug op deze periode? Dit boek bundelt de verhalen van vijftien lidorganisaties van het VKMO-Katholiek Netwerk, die samen het maatschappelijk middenveld vertegenwoordigen; regionaal, nationaal en internationaal. De verhalen uit het veld worden afgewisseld met columns van vicevoorzitter René Grotenhuis.
Zinzoekers
9789089722782
Thomas Quartier osb & Paul van der Velde Zinzoekers. Dialogen over religie tussen oost en west Zinzoekers zijn mensen die existentiële vragen durven stellen. Maar aan wie stel je die vragen en waar vind je inspiratie? Tegen woordig zijn verschillende religieuze tradities binnen handbereik. Christelijke kloosters hebben een grote aantrekkingskracht voor mensen van binnen en buiten de kerken, en oosterse religies zijn voor velen fascinerend. Rituele praktijken, artistieke uitingen en oude bronteksten openen wegen om naar de zin van het bestaan te vragen en soms antwoorden te vinden. In dit boek gaan de benedictijner monnik Thomas Quartier en de kenner van oosterse religies Paul van der Velde met elkaar in dialoog. Ze leggen elkaars betrokkenheid bij christelijke en oosterse spiritualiteit naast elkaar. Ze vertellen elkaar over hun ervaring met pelgrimages, kloosters, rituelen, kunst en cultuur. Beiden leven hun spiritualiteit, zij het op verschillende wijze. Quartier als monnik die een religieuze levensvorm heeft gekozen, Van der Velde als reiziger en kunstenaar die de oosterse culturen belichaamt. En beiden doceren vanuit hun geleefde spiritualiteit aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Prof. Dr. Thomas Quartier osb (1972) is monnik van de Sint Willibrordsabdij. Hij doceert aan de Radboud Universiteit Nijmegen, de KU Leuven en Sant' Anselmo in Rome en is medewerker van het Titus Brandsma Instituut. Hij publiceerde meerdere boeken over liturgische spiritualiteit en kloosterleven. Prof. Dr. Paul van der Velde (1959) is hoogleraar Aziatische Religies aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is als wetenschapper en kunstenaar bezig met Azië. In diverse tentoonstellingen, talrijke boeken en lezingen deelt hij zijn visie op hindoeïsme en boeddhisme met een breed publiek.
Lekenpraat
Bijbellezen & Bijbelstudie
9789089723758
Annemiek Schrijver & Hein Stufkens Lekenpraat. Over verkwikkende teksten uit de Bijbel In ‘Lekenpraat’ worden teksten uit de Bijbel tegen het licht gehouden. De auteurs bevragen elkaar over wat zij vandaag kunnen met teksten waarvan ze in eerste instantie denken: wat moet ik ermee of: waar gáát dit over? Annemiek Schrijver kreeg in haar vrijgemaakt-gereformeerde jeugd bijbelteksten met de paplepel ingegoten. Zij koos de citaten voor dit boek en legt haar ervaringen met en vragen bij elk citaat voor aan Hein Stufkens. Die reageert daarop met een bijbelkennis die verrassend is voor een van huis uit roomse jongen, en met het nodige relativeringsvermogen. Humor hebben beide auteurs overigens in ruime mate. Het resultaat is een persoonlijke, spannende en inspirerende briefwisseling waarin dit al eerder succesvolle schrijversduo ook hun eigen wel en wee aan de orde stelt. Gaandeweg blijken zij toch minder leken te zijn dan ze in de titel beweren. Annemiek Schrijver (1964) voltooide een studie aan het conservatorium te Hilversum; presenteert programma’s voor radio en tv (KRO/NCRV) zoals De Verwondering en Mijn Pelgrimspad. Ze schrijft boeken en columns. Bij Berne Media verscheen van haar Van het padje (2018). Hein Stufkens (1947) studeerde filosofie aan de Universiteit Utrecht; is leraar, dichter en auteur van tal van boeken op het grensvlak van spiritualiteit en psychologie. Hij woont en werkt in het bezinningscentrum La Cordelle te Cadzand. Bij Berne Media verschenen van hem de gedichtenbundel Geef het licht eens door (2017), Verhalen van de rabbi (2018) en Eten met geweten (2019).
Wat doen we met deze crisis?
Kunnen we straks spreken van Vóór en Ná Corona zoals van Voor en Na Christus? Is corona een gamechanger, een keerpunt in de geschiedenis? Of zal zodra er een vaccin is alles toch bij het oude blijven? Intussen is het COVID-19-virus al veel meer dan een 'griepje' gebleken. De samenlevingen die door het virus getroffen zijn, hebben het in meer of mindere mate zwaar te verduren (gehad). De uiteindelijke balans van de schade is nog onzeker, maar zal naar verwachting heel fors zijn. Tegelijk zijn er nieuwe kansen. Dit vlugschrift van hoop – in korte tijd tot stand gebracht – past in het werk van inspiratie, reflectie en bemoediging, de basis van de uitgaven van Berne Media. Het hoort tot het DNA van de abdij en haar uitgeverij om juist in deze bewogen tijd haar stem te laten horen in het maatschappelijk debat. We hebben bevlogen mensen uit ons directe netwerk gevraagd hun persoonlijke en professionele licht te laten schijnen op de coronacrisis en lijnen uit te zetten naar de toekomst: Eric van Gorp is internist/viroloog en werkzaam als hoogleraar klinische virologie in het Erasmus Mc. Hij houdt zich, naast de directe zorg voor patiënten, bezig met wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Zijn interesse ligt vooral in de sociaal-maatschappelijke impact van infectieziekten veroorzaakt door virussen, in het bijzonder hiv en de exotische virusinfecties. Anne-Marie Rakhorst is ondernemer, investeerder en publicist op het gebied van duurzaamheid. Ze is oprichter en eigenaar van het onafhankelijke platform Duurzaamheid.nl, dat samen met professionals, betrokken bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden Nederland verder wil verduurzamen. +Jan Hendriks, priester gewijd in 1979, was onder meer pastoor, docent en rector van het Willibrordseminarie, directeur van het Sint Bonifatiusinstituut, kerkelijk rechter in de Apostolische Signatuur en bisschop-referent voor het katholiek onderwijs. Hij is sinds 1 juni 2020 bisschop van Haarlem-Amsterdam. Prof. dr. Frits van der Meer is bestuurskundige en hoogleraar Comparative Public Sector and Civil Service Reform aan Leiden University. René Peters is sinds 2017 Tweede Kamerlid namens het CDA. Daarvoor was hij leraar, bestuurder en wethouder in Oss. Namens de CDA-fractie is hij woordvoerder integratie, schulden- en armoedebeleid, participatiewet, WIA, Wajong, arbeidsmarktdiscriminatie en jeugdzorg. René Grotenhuis is theoloog en was als pastoraal werker werkzaam in de thuiszorg en in de zorg voor vluchtelingen. Tevens was hij gedurende tien jaar directeur van de katholieke ontwikkelingsorganisatie Cordaid. Die brede maatschappelijke ervaring, nationaal en internationaal, gebruikt hij ten volle in dit boek, dat een vervolg is op zijn eerdere boek Van macht ontdaan (2017, 3e druk 2018). Zout. De blijvende kracht van de christelijke traditie (2020). Hun bijdragen zijn samengebracht in deze bundel. Norbertijn Joost Jansen, geestelijk leidsman van de uitgeverij, sluit af met een nabeschouwing.
De ontdekking van het Nieuwe Testament
Bijbelstudie
9789089723895
Daniël De Waele De ontdekking van het Nieuwe Testament Het Nieuwe Testament lijkt vrij toegankelijk. Toch is het geschreven in een cultuur die diepgaand verschilt van de moderne wereld. Een boek als Openbaring doet iemand perplex staan, wat in de Hebreeën-
brief staat is volslagen vreemd voor de moderne mens, maar ook de brieven van Paulus zijn zelfs bij herhaalde bestudering niet bepaald helder. De beter bekende evangeliën blijken bij een aandachtige lezing een eigen vreemdheid te bezitten en de nodige vragen op te roepen. Daniël De Waele opent de wereld van de geschriften van het Nieuwe Testament. Hij bespreekt elk boek, verduidelijkt waar de teksten vandaan komen en waarom precies deze boeken in het Nieuwe Testament
te vinden zijn. Het boek eindigt met de boeiende zoektocht naar de historische Jezus. Dr. Daniël De Waele (1957) is leraar Protestantse Godsdienst en docent Nieuwe Testament aan het Hoger Instituut voor Protestantse Godsdienstwetenschappen (HIPGO) te Brussel. Daarnaast is hij lid van de Leerplancommissie voor Protestants Godsdienstonderwijs in Vlaanderen.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Posts
Bijbelteksten
Blogs
Liederen
Gedichten
Podcasts
Quotes
Preken
Video's
Nieuws
verwachtUpdates
Vacatures
verwachtInspiratie
Programma’s
Bedrijfsgegevens
DagelijkseBroodkruimels
M&K Group B.V.
Volta 10N
3241 LW Middelharnis
KvK: 67720471
BTW: NL857148187B01