Theologische of religieuze kwesties

115 Kruimels
Alle dingen nieuw I: Inleiding en Invocatio
Alle dingen nieuw I: Inleiding en Invocatio
In Alle dingen nieuw presenteert Erik Borgman een katholieke theologie die in het hart van de hedendaagse cultuur al denkend het christelijk geloof presenteert dat God liefde is. Daarvoor gaat Erik Borgman in Alle dingen nieuw in gesprek met een brede waaier aan denkers en wetenschappers, kunstenaars en mystici uit heden en verleden. Dit eerste deel onderzoekt waar de theologie begint en wat theologie op het oog heeft. Theologie opent de wereld als plaats van verlangen naar God, die in dit verlangen zijn aanwezigheid toont. Alle dingen nieuw werd verkozen tot het Beste Theologische Boek van het jaar 2019/2020.
Artios-reeks  -   God gebruikt geweld
Artios-reeks - God gebruikt geweld
In de Bijbel komen we regelmatig gedeelten tegen die ons in verlegenheid brengen. Met name die passages waarin God geweld gebruikt of mensen de opdracht geeft om geweld te gebruiken roepen veel vragen op. Wat wil Hij nu tot ons zeggen in deze duistere bijbelgedeelten? Ook deze gewelddadige verzen maken immers onderdeel uit van het Woord van God. In dit boekje gaat de schrijver op een toegankelijke manier in op deze thematiek. Wikkend en wegend laat hij licht schijnen over duistere teksten. De ontdekking die in dit boekje gedaan wordt, is dat juist deze ‘vergeten’ bijbelgedeelten een dieper zicht geven op wie God is.
Verlangen naar het goede
Verlangen naar het goede
Christelijke ethiek is meer dan een opsomming van geboden. Uiteindelijk gaat het in de christelijke ethiek over wie we ten diepste zijn en hoe we kunnen zoeken naar 'het goede'. Dit boek introduceert de lezer in dit boeiende en actuele vakgebied. Zo stelt de auteur de filosofische en theologische grondslagen aan de orde. Het unieke van de christelijke ethiek ligt bij de drie-enige God die liefde is, alsook bij de visie op de mens als beeld van God. God maakt het goede bekend aan zijn evenbeeld. Eveneens legt de auteur uit hoe we de Schrift theologisch verantwoord kunnen gebruiken. Christelijke ethiek heeft oog voor zowel de eenheid en als de diversiteit van de bijbelboeken. Vervolgens wijst de auteur er op dat een brede en vernieuwde aanpak van de christelijke ethiek noodzakelijk is. Hij doet daar zelf een eerste bijdrage toe door klassieke vormen als gevolgenethiek, principe-ethiek, deugdenethiek en waarde-ethiek te integreren in een nieuw model voor christenen in de 21e eeuw. Verlangen naar het goede geeft niet alleen het theoretische voorwerk. De auteur sluit af met concrete handvaten voor hoe we met ethische vraagstukken en conflicten kunnen omgaan. Hij roept daarbij op steeds te luisteren naar de stem van Gods Geest in ons geweten. God zelf schenkt het verlangen naar het goede. Dr. Patrick Nullens (1964) woont in Belgi n is hoogleraar ethiek en dogmatiek aan de Evangelische Theologische Faculteit te Leuven en aan het TCMI Institute, Wenen.
In het rechte spoor
In het rechte spoor
De Heidelbergse Catechismus aan jongeren uitgelegd In dit boek wordt een uitleg van de Heidelbergse Catechismus gegeven voor jongeren vanaf ongeveer twaalf jaar. Daarbij wordt de letterlijke tekst van de Catechismus gevolgd. De bespreking van elke Zondag wordt afgesloten met tien vragen. De antwoorden zijn in de uitleg terug te vinden.
Het Maria Magdalena Mysterie
Het Maria Magdalena Mysterie
Maria Magdalena was geen prostituee. Integendeel, ze was een ingewijde, een ‘vrouw die het Al kent’, zoals de onlangs gevonden evangeliën over haar verhalen. Ze onderwees als apostola apostolorum (apostel der apostelen) de mannelijke apostelen, haar broeders. En ze was de geliefde van Jezus. Veel is er over haar geromantiseerd. In de Bijbel is ze bijkans weggeschreven en de kerkelijke traditie maakte haar tot zondares. Recentelijk ontdekte bronnen geven echter een totaal ander beeld. Cultuurhistoricus Jacob Slavenburg voert de lezer op meeslepende wijze mee op zijn zoektocht naar de ware Maria Magdalena. In "Het Maria Magdalena Mysterie" laat hij zien dat Maria Magdalena niet de eerste vrouw is die in de geschiedenis van het jodendom en christendom is ‘weggeschreven’. Door veel religies is ‘het vrouwelijke’ lange tijd als bedreigend gezien, verdacht gemaakt en weggedrukt. Een eerherstel van Maria Magdalena opent de weg naar een integraler mensbeeld en een groeiend besef van gelijkwaardigheid van vrouw en man.
Levensloop en vervulling (POD)
Levensloop en vervulling (POD)
Ieder van ons is een spaak in het grote wiel van het leven, een beeld van de voortgaande kringloop die tot groei leidt. In Levensloop en vervulling maken Henri J. M. Nouwen en Walter J. Gaffney ons deelgenoot van enkele treffende en inspirerende gedachten over de betekenis die ouder worden voor ons kan hebben of we nu jong, van middelbare leeftijd of al wat ouder zijn. Beide auteurs schrijven over hoe het ouder worden een bron van hoop kan zijn, een weg uit het donker naar het licht, in plaats van een tijd van eenzaamheid. ‘We zijn ervan overtuigd dat ouder worden geen reden tot wanhoop is, maar een basis voor hoop; geen langzame aftakeling maar een geleidelijke rijping; geen lot dat we noodgedwongen moeten ondergaan, maar een kans die we dienen aan te grijpen.’ Levensloop en vervulling is een warm, mooi en toegewijd boek: geheel en al een bevestiging van wat Hij ons beloofd heeft, die door zijn levensloop en dood aan deze wereld nieuw leven heeft gegeven.
Thuis
Thuis
Een toegankelijk boek over de kerk als thuis. In ‘Thuis’ gaat theoloog Bram van de Beek in op de betekenis van de kerk. Hij geeft antwoord op de meest prangende vragen die in een gemeente kunnen spelen. Wat is ook alweer de betekenis van de doop? En van het avondmaal? Waarom toch elke keer weer die preek? Bram van de Beek gaat ook in op praktische vragen. Hoe ga je om met kerkverlaters? Hoe geef je het jeugdwerk vorm? Het is een toegankelijk boek in gewone taal om je kennis op te frissen; en om het er even bij te pakken, als er vragen komen. ‘Thuis’ kan gelezen worden als gevolg op ‘Ego’. Tijdens de Nacht van de Theologie 2022 werd de Theologie Oeuvreprijs toegekend aan Bram van de Beek vanwege zijn grote bijdrage aan de Nederlandse theologie.
Vereniging Theologie en Maatschappij  -   Van de boom leren
Vereniging Theologie en Maatschappij - Van de boom leren
De theologie van Dorothee Sölle treffend verwoord. Andreas Wöhle schreef met ‘Van de boom leren’ een boek over de theologie van Dorothee Sölle. Haar overtuigingen zijn onlosmakelijk verbonden met het werkelijke leven. Ze werd actief in de politiek en sprak zich uit tegen het consumentisme, het onrecht in de derde wereld en alles wat machtig is op kosten van kleinen en zwakken. Haar theologie blijft op fascinerende wijze tot vandaag de dag herkenbaar en voelbaar.
De heilige oorlog
De heilige oorlog
De Heilige Oorlog - Gesproken op MP3 Deze uitgave is bedoeld voor hen die niet op de gebruikelijke wijze kunnen lezen, zoals blinden, slechtzienden, gehandicapten en zieken. Ook geschikt voor kinderen en allen die liever naar het verhaal luisteren dan het zelf lezen. Aan het eind van elk hoofdstuk zijn passende psalmen opgenomen, gezongen door het Yerseke mannenkoor o.l.v. R. Rijkse. Ingesproken door: L.F. Kosten en Marita Kraamer. Speelduur: maar liefst ruim 8 uur! Samenwerking met CBB Deze geluidsopname is professioneel in samenwerking met de CBB te Ermelo uitgegeven. Ingesproken door: L.F. Kosten en Marianne Sollie Opname op MP3 Het gehele boek staat op MP3 en kan worden afgespeeld op elke cd speler die daarmee is uitgerust of in de computer.
Voor mijne studenten
Voor mijne studenten
In het boek Voor mijn studenten geeft Charles Spurgeon adviezen aan toekomstig predikanten inzake hun wekelijkse voorbereiding bij het leiden van kerkdiensten en de daarbij horende preek.
Strijd tussen aionen
Strijd tussen aionen
Dit boek is qua opzet anders dan de meeste boeken over de Apocalyps. De auteur Gerard Vrooland verstaat de kunst dit moeilijke Bijbelboek toegankelijk te maken voor niet-theologen, terwijl in alles blijkt dat hij zelf een theoloog van niveau is. Het gebeurde tegen het einde van de eerste eeuw. Op Patmos zag Johannes het, hoorde hij het, beleefde hij het en beschreef hij het: de Apocalyps. Apocalyps betekent letterlijk dat de deksel van de geschiedenis afgaat. Machten uit onzichtbare dimensies worden openbaar in visioenen, een taal die totaal anders is dan de taal van een historicus. De apostel Johannes beleefde het bijna 2000 jaar geleden. Wat hij zag, beleven wij nu. Onze eeuw kenmerkt zich steeds meer als een bijzondere tijd, de mensheid zit gevangen in een apocalyptische achtbaan. Grote machten drijven ons tegen wil en dank op om mee te doen aan een wapenwedloop, de technologische revoluties, de consumptiekoorts met als bijeffect de opwarming van de aarde, klimatologische catastrofes, verlies van biodiversiteit en een opeenstapeling van macht in handen van een gewetenloze elite. Strijd tussen aionen neemt ons mee in de beleving van Johannes. De lezer zal begrijpen dat we de Apocalyps niet kunnen lezen als een chronologische voorstelling van wat komen gaat. Net als in een droom schemeren in visioenen lagen van inzicht door elkaar in beeldtaal. Getallen vragen verbeelding. Ze zijn niet om te tellen maar om te verstaan in de vertelling.
Lezen en laten lezen
Lezen en laten lezen
'Lezen en laten lezen' van Arnold Huijgen is een verhelderend theologisch boek over gelovig omgaan met de Bijbel. Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat je de Bijbel niet alleen leest, maar je ook laat lezen door God. De Bijbel is een ingewikkeld boek, en over de interpretatie ervan wordt veel gediscussieerd. Hoe kun je de Schrift dan zo lezen dat je hart geraakt wordt? En hoe voorkom je al te rationele Bijbellezing? Huijgen gaat te rade bij onder andere Luther. Zijn vuistregels voor het lezen van de Bijbel zijn nog altijd actueel. Daarnaast geeft hij voorbeelden van omgang met de Bijbel door Oepke Noordmans, Dietrich Bonhoeffer en door hemzelf. Arnold Huijgen is hoogleraar systematische theologie aan de Theologische Universiteit Apeldoorn.
Een vreemde nieuwe wereld
Een vreemde nieuwe wereld
De identiteitspolitiek die snel aan invloed wint, schept verwarring over aspecten van persoonlijkheid en moraal die ooit vaststonden. Sinds de seksuele revolutie, het homohuwelijk en genderkwesties is het persoonlijke steeds meer gepolitiseerd. In 'Een vreemde nieuwe wereld' beschrijft Carl R. Trueman de historische, filosofische en technologische factoren die de huidige identiteitspolitiek bepalen. Hij biedt niet alleen een toegankelijke analyse van de invloed van technologie en pornografie, maar ook van de culturele ideologie van denkers sinds de Romantiek. Trueman biedt een broodnodig Bijbels perspectief op persoonlijkheid en gaat de confrontatie aan met onze tijd van ‘expressief individualisme’. Hij laat zien hoe we ons kunnen bewegen in een cultuur die vaak vijandig staat tegenover christelijke overtuigingen. De bijbehorende uitvoerige studiegids nodigt uit tot bespreking en zal online worden aangeboden.
Kanselserie  -   Simson
Kanselserie - Simson
Simson, ds. E. Venema Een van de bekendste richters is Simson. Hij ging naar het Filistijnse land en trouwde met heidin. Op het trouwfeest gaf hij een raadsel op over de verslagen leeuw. ‘Spijze ging uit van den eter, en zoetigheid ging uit van den sterke. Ze losten het raadsel op, maar niet op een eerlijke wijze. Hieruit vele lessen te trekken. Ook voor hen die het raadsel precies weten op te lossen en denken met een gestolen Jezus gerust te kunnen zijn. De sterke Simson verloor na zijn zonde met Delila al zijn krachten, zijn haar en het licht in zijn ogen. Hij kwam in het gevangenhuis terecht met uitgegraven ogen, toen hij naar de tempel van Dagon geleid werd door een jongen om voor zijn vijanden te spelen. Tussen de pilaren leerde hij bidden. Preek 1. Het raadsel van Simson Spijze ging uit van den eter en zoetigheid ging uit van den sterke (Richt. 14:14m) Preek 2. Simson op het feest En Simson zeide: Mijn ziel sterve met de Filistijnen (Richt. 16:28-30) Opzet kanselserie: Brochures met 2 preken over 1 thema Gepland preken van: ds. E. Venema Elke 3 maanden: 2 brochures Losse verkoopprijs: € 9,95 / Abonnementsprijs € 6,95 O Ja, ik abonneer mij op deze kanselserie (mailen naar info@ramshoorn.nl). Naam: ……………………………………… Straatnaam: ……………………………….. Postcode en Plaats: ……………………….
Een God van mogelijkheden
Een God van mogelijkheden
Al eeuwenlang debatteren theologen over de vraag of God alles heeft voorbestemd of niet. Dat lijkt een theoretische discussie, maar hoe je hierover denkt, is zeer bepalend voor hoe je in het leven staat. Want waarom zou je bidden voor verandering als God alles van te voren weet en bepaalt? Waarom zou je werken aan je toekomst als alles al vastligt? En hoe kan God liefde zijn als Hij mensen schept in de wetenschap dat ze nooit voor Hem zullen kiezen en voor eeuwig verloren gaan? Het beeld van een God die alles van te voren weet en bepaalt, is zo ingeburgerd dat je zou denken dat het in de Bijbel staat. Maar klopt dat wel? De auteur laat vanuit de Bijbel zien dat God de mens veel keuzevrijheid geeft en dat Hij niet overal de uitkomst van weet. Hoewel Hij alle mogelijke toekomstscenario’s kent, ligt de toekomst bij Hem niet vast. Tot deze en andere opzienbarende conclusies komt de auteur door de Bijbel gewoon voor zichzelf te laten spreken. Laat de traditionele opvattingen voor wat ze zijn en ontdek hoezeer God hecht aan jouw initiatief en creativiteit. Jouw keuzes doen ertoe!
Stand- up Theology
Stand- up Theology
Stand-up theoloog Tim Vreugdenhil schrijft zoals hij praat: toegankelijk en onderhoudend. In 'Stand up theology' beschrijft hij tien kernwoorden uit onze tijd, zoals vrijheid, liefde, angst, grip en stress. Ieder woord voorziet hij van een spirituele dimensie. Veel voorbeelden uit de populaire cultuur komen voorbij en deze worden gelinkt aan de verhalen en personen uit de bijbel. Met 'Stand up theology' biedt Tim Vreugdenhil een verrassend boek vol verdieping dat de christelijke normen en waarden in een hedendaags licht zet.
New Park Street Pulpit Sermons 2 1856
New Park Street Pulpit Sermons 2 1856
Spurgeon's sermons are notable for their quantity and quality. The NEW PARK STREET PULPIT consists of the fi rst 6 volumes preceding the 57 volumes of the Metropolitan Tabernacle Pulpit. It covers the years of Spurgeon's ministry at New Park Street Chapel (1855-1860). This book contains Spurgeon's sermons, preached during his first year at this New Park Street Chapel
Zoeken naar de dingen die boven zijn
Zoeken naar de dingen die boven zijn
Een uitnodigend boek over het liefhebben van de wereld en het delen van het evangelie in seculiere tijden. Zoeken naar de dingen die boven zijn van Sake Stoppels, Jan Martijn Abrahamse en Jan Marten Praamsma is een pleidooi voor het liefhebben van de wereld als landingsplaats voor het evangelie. Het is niet eenvoudig om het evangelie op een heldere en uitnodigende manier te vertolken binnen een seculiere maatschappij. We zien dat kerken hun boodschap van heil steeds vaker op het hier en nu concentreren. Dat is zowel een kracht als een zwakte, zo betoogt dit boek. Wanneer wij spreken over heil dat niet in staat is om hemel en aarde te verbinden, lopen we het risico om ofwel te seculariseren ofwel de verbinding met het concrete leven te verliezen. Dit boek biedt nieuwe perspectieven op hoe het evangelie op een heldere en uitnodigende manier kan worden gedeeld.
Vrede op aarde
Vrede op aarde
Een meeslepend boek over de relevantie van de christelijke boodschap anno 2023. In Vrede op aarde onderzoekt theoloog en hoogleraar Stefan Paas hoe de christelijke boodschap van heil en redding voor de samenleving van nu relevant is. Het christelijk geloof vertelt een verhaal over God die goede plannen heeft met ons en met de schepping. Het is een verhaal vol hoop, troost, vergeving en blijdschap. Hoe kan dit verhaal zo verteld worden in een postchristelijke samenleving dat het mensen raakt? Hoe kunnen christenen zelf weer enthousiast worden voor dit verhaal? Dit meeslepend geschreven boek geeft antwoord op deze vragen aan de hand van concrete ervaringen en voorbeelden.
Zondagmorgen
Zondagmorgen
“Een prachtig en bij vlagen briljant boek. Trefzeker peilt Otten waar het in het christelijk geloof om gaat, zonder valse schaamte of moeilijke thema’s te schuwen. Als buitengewoon kundig essayist kiest hij geregeld een verrassende invalshoek en voert hij vandaaruit het gesprek tussen de christelijke traditie en de eigentijdse cultuur. Ik ben ervan overtuigd dat dit boek het in zich heeft een klassieker te worden.” - ERIK BORGMAN over ‘Zondagmorgen’ Toen de pandemie kerkgang onmogelijk maakte, besloot Willem Jan Otten van het missen van de mis een deugd te maken. Hij schreef het boek waar hij sinds zijn doop in 1999 van heeft gedroomd: een essay dat week voor week reageert op het liturgisch jaar, volgens hem het grootste kunstwerk van de westerse beschaving. Zondagmorgen is het verslag geworden van een persoonlijke, poëtische ‘tocht naar binnen’, dwars door alle 52 zondagen van het jaar. WILLEM JAN OTTEN (1951) is meermalen bekroond voor zijn literaire werk. Voor zijn oeuvre ontving hij de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooftprijs, en voor Specht en zoon de Libris Literatuurprijs. Ook kreeg hij in 2011 een eredoctoraat in de theologie van de Universiteit Utrecht, vanwege zijn belang voor het zichtbaar maken van levensbeschouwelijke en religieuze thema’s. Otten introduceerde de Amerikaanse dichter en essayist Christian Wiman in Nederland, van wie hij Mijn heldere afgrond (2016) en Radicaal licht (2019) heeft vertaald.
New Park Street Pulpit Sermons 1 1855
New Park Street Pulpit Sermons 1 1855
Spurgeon's sermons are notable for their quantity and quality. The NEW PARK STREET PULPIT consists of the fi rst 6 volumes preceding the 57 volumes of the Metropolitan Tabernacle Pulpit. It covers the years of Spurgeon's ministry at New Park Street Chapel (1855-1860). This book contains Spurgeon's sermons, preached during his first year at this New Park Street Chapel
Verantwoording  -   Naar behoren
Verantwoording - Naar behoren
Wat is moreel naar behoren? Mensen denken immers heel verschillend over moraal en ethiek. Bovendien zijn moreel goede beslissingen en gedragingen vaak knap ingewikkeld. Bezinning op het moreel goede doen en laten kan dan ook niet volstaan met eenzijdige benaderingen. Moreel naar behoren denken en handelen vraagt om een integrale benadering. Maar wat is een integrale ethiek? Een goed voorbeeld van een dergelijke benadering is de wijsgerige ethiek in de neocalvinistische traditie. Aan de orde komen voortrekkers als Herman Bavinck, Herman Dooyeweerd en André Troost, de uitwerkingen van Bob Goudzwaard en Egbert Schuurman, gesprekspartners als Richard Mouw en Nicholas Wolterstorff, en de toepassingen van Roel Kuiper en de normatieve praktijkbenadering. Intermezzo’s over C.S. Lewis en Allan Boesak vormen een interessante aanvulling. Bart Cusveller is docent en onderzoeker bij Hogeschool Viaa.
Inzicht
Inzicht
Is het mogelijk geloof en wetenschap te combineren, of zijn het twee gescheiden werelden? In deze bundel komen twintig Nederlandstalige wetenschappers aan het woord die van harte een verbinding voorstaan. Op hun eigen wetenschapsgebied laten zij zien dat vooronderstellingen een grote rol spelen. Deze deskundigen wensen wetenschap te bedrijven ‘voor Gods aangezicht’. Naar hun overtuiging is het belangrijk rekening te houden met de Schepper van deze wereld en Zijn openbaring. Die houding geeft meer inzicht in onze werkelijkheid dan wetenschappelijke methodes op zichzelf kunnen bieden. De gangbare wetenschap houdt immers geen rekening met Gods handelen. In deze bundel staan artikelen over theologie, kerkgeschiedenis, wetenschapsvisie, natuurwetenschappen en biologie. Het doel van deze bijdragen is inzicht in Gods schepping, zodat we ons over Hem verwonderen
Wie brengt mij thuis?
Wie brengt mij thuis?
We leven in tijden van crises. Coronacrisis, vluchtelingencrisis, landbouwcrisis, oorlogscrisis, vertrouwenscrisis… Waar gaat het werkelijk om als je dieper doorvraagt bij al deze crises? Gaan zij niet ten diepste om aloude spirituele vraagstukken? Vragen die religie al eeuwenlang stelt zijn nog springlevend. Vragen als: Wie ben ik? Wie zijn wij? Wat is ons verhaal dat ons met elkaar verbindt? Word ik gezien? Is er iets groter dan ik? Wie brengt mij thuis? Het is een vraag van alle tijden. Het joodse volk dat op weg ging naar het beloofde land. Talloze vluchtelingen op weg naar een land van vrijheid. En velen van ons die zich ontheemd voelen. Het verdwijnen van de spirituele basis in onze samenleving van nu heeft dat gevoel van ontheemd zijn versterkt. We zijn als de verloren zoon, dolend en zoekend. We zijn vrijer dan ooit, maar hebben geen narratief meer dat ons met elkaar verbindt. Over zo’n narratief, geworteld in het bijbelse verhaal, gaat dit boek. Over levenswaarden als liefde, vertrouwen en hoop die ons tot mensen maken. Over de rol die macht en autoriteit daarbij spelen. Hoe zit dat precies? Macht en liefde; ze staan al te vaak tegenover elkaar. Maar macht zonder liefde corrumpeert. Er is een andere benadering: Liefde als macht die thuisbrengt.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
iDEAL
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels