Migratie

3 Kruimels
Papieren paradijs
Papieren paradijs
Een meeslepende historische roman, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van domineesvrouw Anna Pannekoek, die in 1845 tegen haar zin naar Suriname emigreerde. 'Papieren paradijs' van Marlies Medema vertelt het waargebeurde verhaal van een domineesvrouw die niet naar Suriname wil emigreren. Maar toch drijven de ambities van haar man, dominee Arend van den Brandhof, haar in 1845 de oceaan over. Hij gelooft dat het leven in Suriname beter is dan in Nederland, dat op dat moment zo goed als failliet is. In Suriname wil hij een plantage stichten, waar boeren op een eerlijke manier producten kunnen verbouwen voor de rest van de bevolking. Anna houdt van hun leven in Nederland en wil niet weg. Maar na jaren van voorbereiding en echtelijke ruzies is de emigratie uiteindelijk toch een feit. Wanneer Anna en Arend met hun gezin en een paar honderd boeren in Suriname aankomen, wacht hun een grote teleurstelling. Het land van belofte blijkt een onherbergzame jungle. Hoe moet Anna hier een goed leven opbouwen voor haar gezin en zichzelf? In dit indrukwekkende debuut vertelt Marlies Medema het indringende verhaal van een sterke vrouw die onder de meest moeilijke omstandigheden moet overleven en toch haar eigen waarden behoudt. 'Een prachtige, zintuiglijke roman over een onbekend stukje geschiedenis.' - Corien Oranje
De val van Amerika
De val van Amerika
Hoe ziet de toekomst van de VS eruit? Journalist Michael Persson reisde voor deze vraag door een land dat vlak voor de verkiezingen met crisissen worstelt waarin het steeds verder verstrikt raakt. Toen de Volkskrant-journalist Michael Persson in augustus 2015 naar de Verenigde Staten verhuisde, was daar net een maand eerder Donald Trump van een roltrap naar beneden gekomen. Hij zei wat geen presidentskandidaat voor hem had durven zeggen: Amerika, het uitverkoren land, is een derdewereldstaat geworden. Trump beloofde het weer groots te maken. Maar zijn presidentschap heeft juist nog meer zwakke plekken en breuklijnen blootgelegd. Onderwijs, gezondheidszorg, industrie, infrastructuur, immigratie, segregatie en democratie: op al deze terreinen zakt het land op de internationale ranglijsten, tot grote zorg van de meeste Amerikanen. Maar over de oplossingen verschillen ze enorm van mening, en de politiek komt er niet uit. Het land lijkt steeds verder in zichzelf verstrikt te raken. Persson reisde het land door om op onderzoek uit te gaan. Van het gespleten Washington tot de Muur bij Mexico. Van de oude industrieën van West Virginia tot de boeren van Wisconsin. En van Charlottesville tot de daklozen van Queens. Overal stelde hij de vraag: hoe nu verder met Amerika? Het resultaat is een fascinerend boek dat kijkt tot ver voorbij Trump, naar de toekomst van het land waarvan zovelen ooit droomden en waar ondanks alles, dankzij de veerkracht van de individuele Amerikanen, nog steeds ruimte is voor optimisme.
De Bijbel in de Bijlmer
De Bijbel in de Bijlmer
Dit boek gaat over migranten. In de Bijbel en in de Bijlmer. Maar eigenlijk gaat het over ons allemaal. Want elk mens is een migrant. We maken in ons leven allemaal een reis, een ontwikkeling door. We zijn constant in beweging en worden daarbij gevormd door onze leef- en werkomgeving. In Nederland wonen en leven een miljoen christenen met een migratieachtergrond. Velen van hen ervaren de Bijbel alsof ze zelf in de verhalen rondlopen. Dat is ook niet zo vreemd: de Bijbel is een boek van migranten. Er staan prachtige verhalen in van mensen die van het ene naar het andere land reisden om daar een nieuw leven op te bouwen. Ook Samuel Lee is een migrant. Als tiener kwam hij vanuit het Midden-Oosten naar Nederland. Al jaren woont en werkt hij in de Bijlmer en ziet hij hoe migrantenchristenen in kleurrijke, snelgroeiende christelijke gemeenten God aanbidden onder moeilijke omstandigheden. De Bijbel is daarbij hun houvast. Ieder leest de Bijbel vanuit de eigen traditie, maar allemaal delen ze de overtuiging dat de Bijbel een onmisbaar boek voor hun leven is. Sluit je bij hen aan en laat je inspireren door de krachtige getuigenissen van mensen in de Bijbel en in de Bijlmer die een voorbeeld zijn voor iedere gelovige. Over de auteur Samuel Lee is directeur van Center for Theology of Migration aan de Faculteit Religie en Theologie aan de Vrije Universiteit, in opdracht van SKIN (Samen Kerk in Nederland). Ook is hij oprichter van de Foundation Academy of Amsterdam, die migranten een kans geeft om onderwijs op academisch niveau te volgen. Sinds 1994 is hij voorganger van de Jesus Christ Foundation Church in Amsterdam Zuid-Oost waar veel migranten komen. Zelf kwam Lee als tiener vanuit het Midden-Oosten naar Nederland. Hij promoveerde aan de VU en deed onderzoek naar het christendom in Japan. In 2019 werd hij verkozen tot Theoloog des Vaderlands. Dit boek kwam tot stand met medewerking van tekstschrijver en redacteur Theanne Boer.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Thuiswinkel waarborg
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels