Uitgeverij Meinema

Nog geen informatie beschikbaar.
15 Kruimels
Een lichtkring om het kruis
Een lichtkring om het kruis
9789021143668
Waarom is de wereld zo vol van lijden? Waarom doen mensen zo veel kwaad? Hoe heeft dit ooit kunnen beginnen? Wat is de mens? Heeft de mens een vrije wil? Christus is niet een noodmaatregel om de problemen die de mens door de zonde veroorzaakt heeft op te lossen. Hij is zelf de Schepper van de wereld en deze draagt daarom de kenmerken die bij Jezus passen. In het licht van Christus, die in de wereld het meest zichtbaar was aan het kruis, bespreekt Van de Beek bovengenoemde vragen. In dat licht alleen is er vrijheid, vrede en rust mogelijk. En alleen zo kunnen we in de wereld echt van alles genieten. Thema's die in dit boek aan de orde komen, zijn: _ Jezus is de sleutel om de wereld te begrijpen _ Het Oude Testament en scheppingsverhalen van andere volken _ Waar komt de zonde vandaan? _ Engelen en demonen _ Gods almacht en voorzienigheid _ Vrijheid _ Genieten van de goede gaven _ Rust Dr. A. van de Beek is emeritus hoogleraar theologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Stellenbosch, Zuid-Afrika. Hij schreef vele theologische boeken.
Leven met Thomas Merton
Leven met Thomas Merton
9789021143842
Een kennismaking met het leven en werk van Thomas Merton. Met verlangen naar vrijheid als leidraad. Als monnik van de trappistenorde in de Verenigde Staten en als auteur van talrijke boeken, gedichten en essays gaf Thomas Merton (1915-1968) een groot deel van zijn leven gestalte aan het verlangen naar vrijheid. Zijn zoektocht vond herkenning bij tijdgenoten, maar ook na zijn dood bleven velen gefascineerd door Mertons leven en missie. Dit boek biedt de lezer een aantal korte teksten van Merton, die door Kick Bras van een meditatief commentaar zijn voorzien. Tekst en commentaar laten zien dat vrijheid en onvrijheid op allerlei manieren in ons leven aanwezig zijn en invloed hebben. Kick Bras is emeritus predikant van de Protestantse Kerk in Nederland, actief betrokken bij Vacare, platform voor meditatief leven, en als onderzoeker gelieerd aan het Titus Brandsma Instituut te Nijmegen. Hij publiceerde diverse boeken over mystiek en meditatie.
Het oude Egypte: bakermat van het jonge christendom
Het oude Egypte: bakermat van het jonge christendom
Niet in het orthodoxe Jeruzalem, het klassieke Athene of het wettische Rome, maar in de smeltkroes van het gnostieke Alexandrië ontstonden de grote mythen van het jonge christendom. In dit boek gaat Tjeu van den Berk terug naar de bronnen van de Nijl. ‘Op het vlak van de geloofssymboliek is de religie van de christenen geheel identiek aan die van de religie van de Oude Egyptenaren, vanuit godsdiensthistorisch standpunt moet men zelfs spreken van een volledige afhankelijkheid van het christendom van deze religie uit het Oude Oosten’, schreef de bekende theoloog Eugen Drewermann. Tjeu van den Berk sluit zich bij Drewermann aan en staat in dit boek stil bij de oeroude archetypische beelden die volgens hem aan de overeenkomsten tussen de Egyptische religie en het christendom ten grondslag liggen.
Dichtbij het onuitsprekelijke
Dichtbij het onuitsprekelijke
9789021144986
Martien E. Brinkman leest in dit boek gedichten van veertien bekende Nederlandse dichters en laat zien hoe breed het palet aan associaties is dat door het onuitsprekelijke wordt opgeroepen. Ze dichten over ervaringen en gevoelens die voortkomen uit verlangen of gemis en vallen terug op uiteenlopende woorden: licht, leegte, systeem, stilte, thuiskomst, nietigheid, grootsheid, gat of God. Menig dichter stuit vroeg of laat door een kortstondige eenheidservaring op het onuitsprekelijke waarvoor hij of zij toch woorden wil vinden.
Droef gemoed
Droef gemoed
Depressie is een monster dat je telkens weer overvalt. Het trekt je mee omlaag, het liefst blijf je in bed en wil je niemand zien. En de vraag dringt zich op: Is het niet beter dood te zijn dan te leven? Er rust een taboe op, zeggen psychiaters. En als je geen hulp zoekt, kan er een moment komen dat je het niet meer de baas kunt. Voor wie het met dit monster te stellen heeft, en om te zien of je het leven toch weer kunt omarmen, is dit boek. Antoine Bodar is priester, kunsthistoricus en schrijver. Hij woont in Rome. Wim Houtman is redacteur kerk en opinie en commentator bij het 'Nederlands Dagblad'. Hij schreef eerder 'Ongeordende liefde. In gesprek met Antoine Bodar'. Nels Fahner is freelance journalist en werkt onder meer voor De Nieuwe Koers en het Friesch Dagblad.
God en ik, wij zijn één
God en ik, wij zijn één
9789021143828
Meester Eckhart leefde zeven eeuwen geleden. De woorden van deze mysticus zijn niet eenvoudig te doorgronden, maar onverminderd actueel. Meester Eckhart combineert een grote liefde voor God met een scherp inzicht in de menselijke ziel. Voor wie verdieping zoekt, is Eckhart een onmisbare wegwijzer. God en ik, wij zijn één bevat een veertigdaagse kennismaking met zijn werk: elke dag begint met een citaat van Meester Eckhart en eindigt met een korte meditatie hierover van Marga Haas. Samen brengen zij je telkens een stap verder op je weg naar binnen. Marga Haas (Middelburg) studeerde theologie en is geestelijk verzorger in een hospice. Ze geeft bezinningscursussen over o.a. Meester Eckhart en publiceert elke twee weken een korte overweging waarin bijbelteksten en mystiek samenkomen. Zie www.margahaas.nl.
In mij stroomt een rivier
In mij stroomt een rivier
Remonstranten benadrukken graag de diversiteit van hun spiritualiteit - 'Geloof begint bij jou'. Maar hoe zit het met hun voorgangers: wat betekent geloof voor hen? Het honderdjarig bestaan van het Convent van Remonstrantse Predikanten vormt voor vierentwintig remonstrantse predikanten een mooie aanleiding om iets te schrijven over de bron van hun spiritualiteit. De variëteit aan invalshoeken inspireert en geeft de lezer ruimte een eigen weg te gaan. De bijdragen zijn kwetsbaar en persoonlijk en de titels getuigen daarvan: van gordijnengel tot godsgeloof, van oude paden en diep verlangen tot een spiritueel rondje over het erf. Tegelijk weerspiegelen de teksten een tijd waarin het geloof in Nederland fundamenteel van plaats en karakter veranderd is. Voorgangers hebben daar dagelijks mee van doen. Hoe gaan zij ermee om en wat betekent het voor hun eigen geloofsontwikkeling? In mij stroomt een rivier laat zien dat remonstrantse predikanten net zo divers zijn als hun gemeenteleden én als diegenen die in de huidige samenleving op zoek zijn naar zin en betekenis. Tegelijk laat het zien hoe zij in die samenleving een stimulerende voortrekkersrol willen vervullen. In vrijheid en verdraagzaamheid.
Leven met Ignatius
Leven met Ignatius
'God vinden in alle dingen'. Zo kun je de ervaring van Ignatius van Loyola, de stichter van de jezuïeten, samenvatten. Ignatius ligt aan de oorsprong van een spiritualiteit die wereldwijd miljoenen mensen bewuster doet leven. De ignatiaanse spiritualiteit is geen leer. Ze heeft meer weg van een gereedschapskist met instrumenten die we kunnen gebruiken om intenser te leven. De focus van deze leesbril voor het Evangelie is de persoonlijke ervaring van vreugde. Paus Franciscus, zelf jezuïet, is het sprekende bewijs dat die vreugde een leidraad kan worden. Dit boek geeft concrete tips voor mensen die met beide voeten op de grond staan en zich uitgenodigd weten om verder te kijken. Nikolaas Sintobin is internetpastor. Na een korte carrière als advocaat werd hij in 1989 jezuïet. Hij is gespecialiseerd in de jezuïtische spiritualiteit en pedagogie. nikolaassintobin.blogspot.nl
Leven van wat komt
Leven van wat komt
Op basis van omvattend onderzoek en talrijke gesprekken met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, en nauw aansluitend op gedachten van paus Franciscus, presenteert dit boek een bevrijdende omgang met de brandende maatschappelijke kwesties van deze tijd. De laatste vijftig jaar wil de kerk zich vooral aanpassen aan de eigentijdse samenleving en cultuur. Een moderne kerk in een moderne wereld gold en geldt als de weg naar de toekomst. Maar de moderne wereld verkeert in diepe crisis en weet zelf de weg naar de toekomst niet goed meer te vinden. Hoog tijd om een plan dat er direct na het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) al was, alsnog uit te voeren: vanuit gelovig perspectief de eigentijdse ontwikkelingen analyseren. Zo kan zichtbaar worden wat in onze situatie 'de tekenen zijn van de aanwezigheid van God en van zijn plannen'. Wat een onoverkomelijk probleem lijkt, kan een aanzet zijn voor nieuw begin. Erik Borgman (1957) is hoogleraar publieke theologie en directeur van het Tilburg Cobbenhagen Center van de Universiteit van Tilburg. Deze publicatie is onderdeel van het project 'De katholieke traditie opnieuw een levende kracht' dat hij leidt.
Alderliesten, Hans - Grote denkers over grote dingen
Alderliesten, Hans - Grote denkers over grote dingen
Grote denkers over grote dingen van Hans Alderliesten bevat 365 citaten van filosofen van alle tijden over thema’s als eenzaamheid, gastvrijheid, leiderschap, liefde, omgangsvormen en verantwoordelijkheid. Veel van hun ideeën blijven toepasselijk, ook al zijn ze soms duizenden jaren oud. Goede ideeën begeesteren en krachtige quotes inspireren om aan een mooiere wereld te werken. Dit fraai gebonden boek geeft voor elke dag nieuwe inspiratie. Hans Alderliesten is adviseur maatschappelijke vraagstukken en bekleedt verschillende bestuurlijke functies. Als amateur-filosoof verdiept hij zich in wat denkers door de eeuwen heen doorgaven.
God houdt wel van een geintje
God houdt wel van een geintje
Humor
9789021144276
Cultuurtheoloog Frank G. Bosman onderneemt een humorvolle reis door de Bijbel en de christelijke traditie. Hoewel in het dagelijks leven vrolijkheid niet mag ontbreken, is religie voor velen een serieuze zaak. Vaak kunnen gelovigen grapjes over God, Jezus, Maria en de kerk dan ook niet waarderen. Ze voelen zich belachelijk gemaakt door de seculiere meerderheid in ons land. Maar is het religieus wantrouwen tegen humor wel terecht? En wat zegt de Bijbel over humor? Lachte Jezus zelf wel of niet? Frank Bosman laat de lezer kennismaken met de wetenschap achter humor en lachen, en met lachende theologen en filosofen. Hij houdt een pleidooi voor meer humor in de kerk, want goede humor versplintert de gesneden beelden in ons hoofd.
Adieu God
Adieu God
Is het afscheid van de persoonlijke God onvermijdelijk voor weldenkende mensen? vraagt theoloog en godsdienstfilosoof Arjan Markus zich af. Op een integere wijze laat hij zien dat niet alle argumenten om het christelijk geloof in God vaarwel te zeggen even steekhoudend zijn, ook al is dit geloof zeker niet vanzelfsprekend. Zijn gesprekspartners, christelijke gelovigen en andersdenkende zinzoekers, komen met plausibele gedachten en reële vragen. Geloven in een persoonlijke God past niet meer in ons wetenschappelijke wereldbeeld. Zo'n God belemmert ons in onze zelfontplooiing. Bovendien: hoe is al dat lijden in de wereld mogelijk wanneer er een God zou bestaan die daar een einde aan kan maken? Voor veel mensen ligt het dan ook meer voor de hand om te geloven dat er 'Iets' is dan 'Iemand'. Toch is het geloof in een persoonlijk God een mogelijkheid die openligt, ook voor mensen van nu. Een spannend boek van een christen die vragen en argumenten van niet-christenen zeer serieus neemt.
Is God terug?
Is God terug?
Kerk
9789021142661
De bekende theoloog reageert op een aantal zaken die hem in het kerkelijk leven en de theologische wereld regelmatig dwarszitten. In dit pamfl et richt hij zich op de mensen in de kerk. Er moet orde op zaken worden gesteld. En dan gaat het niet om allerlei details, maar om de hoofdzaken van het geloof. De kerk is te veel een plek geworden waar mensen religieus of sociaal worden beziggehouden in plaats van geconfronteerd met de heilige God. Tal van projecten zijn gestart om mensen bij de kerk te houden, maar een kerk die geen kerk is, is de moeite niet waard om je schoenen voor aan te trekken. Waar gaat het nu echt om in de kerk? _ Toegankelijk en hartstochtelijk pleidooi om de kerk bij de les te houden _ Theoloog Van de Beek spreekt klare taal in dit pamflet Dr. A. van de Beek Dr. A. van de Beek is hoogleraar theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en aan de Universiteit van Stellenbosch, Zuid-Afrika en auteur van vele theologische boeken. In 2008 verscheen God doet recht. Eschatologie als christologie, onderdeel van zijn grote theologische project Over God spreken.
Groeibijbel
Groeibijbel
Bijbellezen
9789021170381
De Groeibijbel wil de bijbelse verhalen verrassend en verfrissend vertellen voor tieners en (jong)volwassenen. Piet van Midden heeft de bijbelverhalen herverteld. Hij ziet graag dat je bijbellezen leuk gaat vinden, dat je er in groeit, net als hij. En bijbelverhalen die vaak worden overgeslagen omdat ze ‘niet zo geschikt zijn voor jonge lezers’ gaat hij daarbij niet uit de weg.
Lichaam en Geest van Christus
Lichaam en Geest van Christus
9789021143101
De kerk is de plek waar God op aarde is. De gemeenschap van de gelovigen is het lichaam van Christus in Wie we God kennen, en daar woont zijn Geest. Tegen de tendens in de hedendaagse theologie in wordt de goddelijke Geest in dit boek strikt verbonden met de kerk. Daardoor krijgen de klassieke kenmerken van de kerk hun volle gewicht: de kerk is één, heilig, katholiek en apostolisch. Daarvoor behoort zij dan ook te staan en haar samenkomen in de viering moet dat tot uitdrukking brengen. We geloven in de kerk: onze ziel en zaligheid hangt ervan af. In dit perspectief krijgen ook de klassieke instrumenten om de kerk bij het geloof te bewaren weer hun volle gewicht: ambt, bijbel en belijdenis.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Thuiswinkel waarborg
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels