Herken je dat gevoel dat je uitgeput bent? Het woord wat ik dan vaak tegenkom is ‘geïrriteerd’. Sommige mensen reageren snel geïrriteerd wanneer ze uitgeput zijn. Een klein dingetje wat mis gaat en er volgt een geïrriteerde reactie die buitenproportioneel is. Anderen reageren door zich terug te trekken, muren te bouwen en zich passief op te stellen. Anderen vluchten in werk, werk en werk. Ze gaan als een bezetene te keer, werken meer uren dan gezond (en reëel) is en hebben de neiging hun verwrongen norm ook aan anderen op te leggen. Ze worden boos op iedereen die zich niet aan hun ‘arbeidsethos’ conformeert. Een andere categorie mensen raakt verward en vlucht in sporten, films, zogenaamde ontspanning, Facebook, vakantie, pornografie… Kern is dat we onze emotionele emmer proberen te vullen met in feite leegte, of wat de Bijbel noemt: ijdelheid.

Sleutels

Uit ervaring weet ik hoe het is om uitgeput te zijn. Eerlijk is eerlijk – je bent er dan niet op je best aan doe. Tegelijk weet ik dat je geen hopeloos geval bent. Het is mogelijk je emmertje weer zelf te vullen. Let wel: zelf te vullen, niet te láten vullen.

Voordat ik sleutels met je ga delen, wil ik je vragen nog even tijd te nemen om te bedenken hoe dat het komt dat je zo uitgeput bent geraakt. Zolang je dat niet weet, heeft het eigenlijk geen zin de sleutels toe te gaan passen, omdat het slechts een tijdelijke boost zal geven.

Daarom… neem komende week de tijd om voor jezelf in kaart te brengen hoe het komt dat je emmer zo leeg is geraakt. Mocht ik je hierbij kunnen helpen, laat het weten en neem contact met me op.

Groet!

Bas Villerius

www.flow-in.nl