Over de zin of onzin van een half uur per dag vrij zouden we lang kunnen discussiëren. Los van de vraag wat het je oplevert, merk ik vaak een worsteling over hoe je dat moet inplannen. Een half uur, aaneengesloten, per dag? Sommige mensen kijken me wat meewarig aan wanneer ik het hier over heb. Hoe efficiënt wil je het hebben, vragen ze dan. Of: ‘Ik heb wel dingen waar ik van ontspan, maar ja… echt zinvol zijn die bezigheden niet.’ Mijn vraag is dan altijd: ‘Wat moet het je opleveren?’ Al snel komen we tot de conclusie dat het niet gaat om de effectiviteit, de nuttigheid of iets anders, maar dat het gaat om het verkrijgen van voldoening.

In deze blog ga ik in op de noodzaak van een halfuurtje. Ik noem het noodzaak, niet omdat ik me verdiept heb ik wetenschappelijke achtergrond, maar omdat ik zelf de negatieve gevolgen heb ervaren wanneer ik geen halfuurtje neem.

In tijden dat ik even een halfuurtje pak en alleen doe waar ik écht zin in heb, voel ik me veel meer opgeladen dan wanneer ik maar doorga. Door even een halfuurtje te nemen, voel ik me energieker, kan beter relativeren en reset ik mijn hersenen (het schijnt dat 5 minuten per uur ook al effectief is!) Neem ik mijn halfuurtje niet, dan ben ik er na verloop van tijd best ellendig aan toe. Mijn emotionele emmer loopt langzaam leeg waardoor ik negatiever in het leven sta, me lusteloos voel en het risico loop in de valkuil van zinloosheid te trappen (zie ook mijn tweede blog).

Een halfuurtje per dag doen waar je energie van krijgt… Doe je mee?

Ik ga er weer tussenuit, voor m’n halfuurtje 😊

Bas
bas@flow-in.nl